Храм опечатали до Різдва

Храм опечатали до Різдва
За церкву у Стадниці воюють священики. Б’ються, ламають замки і викликають міліцію. Вони не можуть поділити поміж конфесіями сільський храм. А селяни ходять молитися „до Бога, а не до батюшки” і їм байдуже, піп від якого патріархату служитиме.

Віруючим Стадниці на зимові святки в церкві служив то один батюшка, то інший. Котрий зі святих отців – старий Микола чи новий Миколай - правитиме на Різдво, люди не знають. А доти їх церкву опечатали. Замкнули спірний храм до 7 січня, бо Київський патріархат з Московським ніяк не визначаться, чиї вівці прихожани Стадниці. 
Рукоприкладство в святкових ризах
„На святого Миколая єпископа в храмі побито до крові”, - повідомляв прес-центр Вінницької єпархії. Сталося це під час візиту Єпископа Вінницького і Брацлавського Онуфрія (Українська православна церква Київського патріархату) до Стадницького храму 19 грудня.

Він приїхав представити нового священика, бо попереднього настоятеля за п’ять днів до цього позбавив права служіння Синод. Миколу Строка, з котрим протягом останніх 16 років молилися віруючі Стадниці, звинуватили у переманюванні громади до церкви Московського патріархату. А ще – в розкраданні церковного майна.
„Зрозумівши, що його привселюдно викрито – Микола Строк спокусився злим духом, не втримався у своїй люті та з усієї сили наніс єпископу Онуфрію удар в груди. Єпископ Онуфрій втратив рівновагу, впав на підлогу та вдарився головою. Від удару у єпископа пустилася носом кров,” – повідомляє єпархія.
Сам Владика Онуфрій за кілька днів потому розказав, що його дійсно вдарив священик і він впав на підлогу посеред храму.
- Мені надали медичну допомогу, - каже він. - Це врачується швидко, але слід в свідомості людей лишається. І суть не в мені, а в тому що священик підняв руку на архієрея. Ось сенсація! Це багатьох невіруючих навіть шокує. І я не думав, що в святкових ризах можна рукоприкладством займатися.
Як вдарив Владику, ніхто не бачив
Випадковою людиною у церковному середовищі називає Миколу Строка владика Онфурій. Мовляв, позбавлятися таких треба. А про своє самопочуття після „рукоприкладства” говорить:
- Нічого, я людина витривала. Монах. Терплю. Зрозумійте, що справа не в мені, а в оскверненні храму. Священик дав спокусу людям, які це бачили.

Та як з’ясували згодом правоохоронці, ніхто з місцевих віруючих того удару в груди не помітив. За словами начальника Вінницького райвідділу міліції Олега Картушева, владика Онуфрій відмовився від судмедекспертизи, на яку його направляли правоохоронці, щоб зафіксувати отримані травми.
- Він сказав, що не такі в нього ушкодження, щоб експертизу робити, - каже Олег Картушев.
Заява в міліції є, та навряд чи буде порушено кримінальну справу. Як пояснив начальник Вінницького райвідділу міліції, рішення про це приймається за висновками судмедекспертизи. Якщо їх нема - нема справи.
Немає і свідків. На місці правоохоронці зібрали всі пояснення. Владика, наче, сам впав, - говорили люди. А в міліції кажуть – це внутрішні церковні справи.     
Зі слів архієрея Онуфрія, розслідуванням злочинних діянь відстороненого від церкви Миколи Строка займаються правоохоронні органи. Проте, у Вінницькому райвідділі, під юрисдикцію якого підпадає ця справа, кажуть: ніяких заяв на Миколу Строка більше не було, тому розслідувань немає. 
Авторитет серед народу
Протоієрей Микола Строк стверджує – відбувається захоплення Стадницького храму. За його словами, прихожани церкви більшістю вирішили перейти з Київського патріархату до Московського. А про удар в груди посеред церкви говорить так:
- Хтось його підчепив, чи ні, не знаю, але Онуфрій опустився на підлогу за метри два від мене, після того, як я сказав йому вийти з храму. Не хотів з ним служити службу. Його прибічники підтримали. Крові ніякої не було, і в груди я його не бив. Люди одразу склали в міліцію заяву, що ніякої сутички не було. Їм потрібно було це, щоб скомпрометувати мене і вивести з храму.
В результаті з храму вийшли приїжджі. А службу продовжив Микола Строк. У день свого ангела від приготував всім прихожанам традиційні подарунки – солодощі й іконки святителя.
- На Миколая в церкві завжди багато дітей. Всі так чекали цього свята, а Онуфрій прийшов і таке нам наколотив.
Наразі протоієрей готує документи про перехід громади Стадниці у Московський патріархат. Він посилається на постанову Священного Синоду Української православної церкви Київського патріархату:
- Якщо громада в більшості підтримує перехід до іншої конфесії, ніхто не вправі їй перечити, - каже Микола Срок. – І храм залишається за нею. Інші храми переходили, громади переходили, священики...
За словами Миколи Строка, мешканці Стадниці подали клопотання до відділу у справах релігій про перереєстрацію. Наразі чекають документа про це і офіційного призначення Строка настоятелем.
„16 років ходили повз храм, тепер дякують”
- 560 підписами село підтвердило, що переходить зі мною до Московського патріархату. Якби люди не підтримували мене і не хотіли цього, я б пішов з миром. Але громада стоїть за мною. Мені пропонували інші місяці, можливо, кращі, але я не можу підвести людей, які мені довіряють.
Готувався Микола до переходу, як каже, давно. Мовляв, втомився відповідати віруючим на питання, чого їх називають розкольниками.
 
- Люди хочуть бачити своїх братів в єдності, - каже він. – Є такі, що 16 років проходили повз храм, бо не належать до Київського патріархату. І ці люди мені дякували, що я об’єднав громаду, що тепер можуть молитися в церкві дідів-прадідів, що її будували.
Храм, зведений у 1886 році, ніколи не зачинявся. Постійно був діючий. За останні роки його відремонтували, прибрали ззовні і всередині. Тільки у 2009 році, як каже Микола Строк, витратили на ремонт 55 тисяч гривень. Свого часу допомагав відновлювати церкву Стадниці тепер покійний сільський голова. Чимало зібрала місцева громада. І за всі ці кошти, як каже Микола Строк, він може відчитатися.
- Те, що мені закидають розкрадання церковного майна, це все непідтверджені заяви, - говорить він і додає, що утримує сім’ю не з церковних грошей. Заробляє на прожиття у церковній лавці, яку відкрив свого часу з благословення архієрея Онуфрія у Літині. Там і живе з сім’єю.
На недільну службу, 3 січня, Микола Строк не приїхав. І з віруючих прийшли одиниці. В храмі Стадниці для них проводив збори Владика Онуфрій. Щоб зайти в середину, зламали замки. Потім переобрали парафіянську раду і представили присутнім селянам нового настоятеля. Звати його теж Микола. Він, як запевнив владика, буде вести наступне богослужіння – на Різдво. А доти церкву опечатали. 
Мовлять прихожани 
- Все минає, а церква стоїть, - проповідував у неділю Онуфрій і закликав місцеву громаду дорожити своєї церквою. - Не давайте її на розтерзання знайдам. Ви люди, а не отара, яку можна водити, куди заманеться. Ви віруючі Київського патріархату! Кажуть, що українська церква несправедлива. Так, через таких священиків. Але вона очищається... Страсті угаснуть, темні сили уляжуться, і люди прийдуть сюди молотися на Різдво.

- Ніхто ж не знав, що сьогодні служба буде, - говорили селяни. – Треба було оголосити, щоб всі парафіяни прийшли.
- Ніхто не знає, в чому отця Миколая звинувачують, - каже Володимир Балебрух. – Але люди хочуть залишитися в Київському патріархаті. Просто багатьом голови задурили.
- Наш батюшка Микола тихенько пішов по селу і позбирав підписи. За що – незрозуміло, - говорить Борис Яковець. – Нікого не спитався, хочемо ми в Московський патріархат чи не хочемо...
- Ми хочемо в Московський патріархат! – вигукує жителька села Марія. – І взагалі, ми ходимо в церкву до Бога, а не до батюшки!
- 120 років церква простояла. Навіть фашисти нічого не зачепили, а ці прийшли і замки ламають! Банда! – констатував селянин, але назватися не захотів.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (38)
  • Anonymous

    Онуфрий? :)

    Anonymous reply Anonymous

    ...обходя окрестности Онежского озера...

    Anonymous reply Anonymous

    О-ооооо....

    Anonymous reply Anonymous

    що приблудо, словниковий запас вичерпався? Нє такой уж он вєлік і магуч, виявляється.

    Anonymous reply Anonymous

    Да нет... Просто Торонтуй напомнил детский рассказик про отца Онуфрия. Не знал, болезный? Иль поведать? Между прочим, а что Вы, батенька, против русского языка имеете? Сравнивать "могучесть" языков дело вообще-то неблагодарное и не с Вашим убогим знанием русского и украинского этим заниматься. Я доступно объясняю?

    Anonymous reply Anonymous

    Приблудо, твої розумові здібності відомі. Вони таі ж самі обмежені як і в твого брата москаля, який проживши в Україні все своє життя не в змозі вивчити українську мову. Протів руускаго язика нічого проти не маю. Гарна мова, хоча трохи лайливо та грубовато звучить. Відчувається вплив татарської фонетики. Бо ж саме звідтіля йдуть коріння Московського ханства, ой вибачте, царства. Звідтіля й імперські замашки. Моя тобі порадо, приблудо, вивчи українську мову, полюби українську землю, народ, культуру та історію цього краю. Побійся Бога та не роззявляй пельку на українську церкву, то й проститься тобі. Амінь.

    Anonymous reply Anonymous

    Ач, який скаженний. Сала хероям! ))

    Anonymous reply Anonymous

    Нас таких скажених багато. Так що вокзал-чемодан-Москва.

    Anonymous reply Anonymous

    Ничего, вылечат всех: в больнице имени самого Ющенко к дуракам не привыкать)))

    Anonymous reply Anonymous

    Да ладно, глядишь - после выборов деньги на поддержку идиотов закончатся, может за голову возьмутся. Лечить все равно - бесполезно. Хотя у большинства идиотизм не врожденный, а приобретенный, что в прогностическом плане - гораздо благоприятнее :)

    Anonymous reply Anonymous

    Блін, Приблудо і Торонтуй я бачу що вас переліували. Лікарі перестаралися. Хоча зробили Приблудного більш щирим. Відчувається, що людина оцнює все з позиції грошей та продажності. Вважає, що всі такі як він сам. Та ні нещастя ти сайтівське, є люди які не продаються. І не треба вважати їх ідіотами.

    Anonymous reply Anonymous

    Ну что ж ты так разнервничался, болезный? Ну не хочешь быть идиотом - не будь! Никто ж не заставляет. А не будешь на людей бросаться - домой выпишут на амбулаторное лечение. То-то родственники рады будут!

    Anonymous reply Anonymous

    Заходит наркоман в церковь и начинает изо всех сил задувать свечки. Батюшка в шоке: - Ты что же это делаешь, ирод? - Отвали, дед, день рождения у меня сегодня!

    Anonymous reply Anonymous

    снова проделки жидомоскальськой мафии:)))

    Anonymous reply Anonymous

    А у нас в Україні іншої нема. І це дурачок, не смішно.

    Anonymous reply Anonymous

    Як не соромно? Приблудо. Коли ти ще пакостив українське було стерпно, але ж ти провокаторе вже на українську церкву роззявив ..... Бог тобі суддя!

    Anonymous reply Anonymous

    Вот что крест животворящий делает!

    Anonymous reply Anonymous

    И не надо передергивать. Я никогда не "пакостив українське" (кстати, о чем это ты?). Я насмехаюсь над тупостью и шароварщиной, глубоко презираю националистов всех видов и расс. Потому оставляю за собой право над ними насмехаться.

    Anonymous reply Anonymous

    Як ти можеш "презирать" націоналістів, якщо всі твої коментарі свідчать про те, що ти не просто націналіст, а типовий російський шовініст. Тільки не треба мавпочко скаржитися на дзеркало. Твої українофобні та шовіністинчі коменти за тебе ніхто не писав.

    Anonymous reply Anonymous

    Вот заладил... російський шовініст, українофоб... Люди, хоть кто ни будь объясните этому придурку, что понятия "українофобія" - тупо не существует! Слово-то есть - а вот с фобией... Ну никак не сложилось! Чуешь, чучело озабоченное призрачным национальным величием? Как же вы утомили своей вдохновенной тупостью... Хотя иногда веселите :)

    Anonymous reply Anonymous

    Українофобія існує. І це чітко видно на твоєму приблудному збоченому прикладі. Хоча мені здається, що це не у тебе серйозніше ніж тупа українофобія, це щось вже схоже на діагноз. Мені щиро жаль тебе мікробо, бо в свою московію ти не збираєшся, а в Україні спокою не матимеш допоки не почнеш поважати народ на землі якого живеш. Слухай, звернися до лікаря. Може ще якась надія. Від українофобії він тебе не вилікує, а в іншому може допоможе.

    Anonymous reply Anonymous

    "фобія" - срах, бояться. Неужели вы, убогие, думаете, что вас кто-то боится? )))

    Anonymous reply Anonymous

    Якщо б не боялися, то як перелякані поросята в коментарях не візжали. Модератор, якщо ти маєш хоч щось українського, чому ти забрав нормальні невинні коментарі, а коментарі, які принижують українську націю залишаєш?

    Anonymous reply Anonymous

    А кто ж тут больше всех визжит, селюче?

    Anonymous reply Anonymous

    Левадный, а почему твоя статья в газете не подписана? В следующий раз не бойся, подписывайся. В обиду не дадим. Твои московские попы (ударение ставьте правильно).

    Anonymous reply Anonymous

    Специально посмотрел. В газете - два автора. подписано на первой странице 20минутки. Вы бы, московские попы с правильным ударением, читать научились :)

    Anonymous reply Anonymous

    Даже телефончег есть :)

    Anonymous reply Anonymous

    Соромно МНЕ? Попы между собой устроили разборку с компрой и мордобоем, перессорили прихожан, спровоцировали опечатывание храма на рождество - и после этого должно быть стыдно МНЕ? Ну нифигасе...
  • Anonymous

    Нет, это не банда, а гораздо хуже! Это "свидомиты" :-(

    Anonymous reply Anonymous

    Правильно зробили, що відновили справедливість! В Стадницькій церкві повинні буть Українська Православна Церква!!!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Автор статті трішки лукавить, бо пише явно з позицій Московського попа перевертня і лише для вигляду обєктивності подає цитати Онуфрія та так званих Стадничан. Микола Строк може йти хоч в синангогу, але поки в селі є громада Київського патріархату храму перевертню не бачити.

    Anonymous reply Anonymous

    А про службу в селі оголошували. Але прихильники Строка брешуть, що не говорили. Журналіст повівся на провокації строківських бабок, а може так сам захотів?

    Anonymous reply Anonymous

    а сколько прихожан было на службе?

    Anonymous reply Anonymous

    Будьте свідомими!!!!! В Україні повинна буть тільки єдина помісна українська церква Київського патріархату!!! Це спланована дія "зацікавлених сусідів", як один з багатьох методів, щоб нас асимілювать на рівні віри і зробить нас МАЛОРОСАМИ і ХОХЛАМИ!!! А ми не повинні дозволить цьому статись!!!!!!! Ми є Українці!!!

    Anonymous reply Anonymous

    правильно мовиш, вацлав!

    Anonymous reply Anonymous

    AAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!! ДЕМОНЫ!!!!!!!!!!!!!! :)))))

    Anonymous reply Anonymous

    Живьем брать !!!

    Anonymous reply Anonymous

    :)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться Від читача 19:49 Оптична мережа АТ «Укртелеком» уже сягає 80 тисяч кілометрів 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera 18:14 ДТП на перехресті: до лікарні потрапила 27-річна пасажирка авто 18:05 У них квартири значно дорожчі, ніж у нас. Про що говорила вінничанка у Португалії на єврофорумі 18:00 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 17:38 Бершадський воїн творить красу з військового заліза photo_camera 17:17 У Вінниці впродовж дня не роздаватимуть повісток. Це пов'язано з проведенням рекрутингового заходу play_circle_filled 17:07 На Вінниччині висаджують 1000 саджанців волоських горіхів photo_camera 17:06 «А чи знаєте ви Вінницю?» — на творчій зустрічі нагадали цікаві факти про рідне місто 16:40 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 16:37 Засудили зека, який молотком забив до смерті іншого ув'язненого. Як це сталося? 16:09 Матір, яка намагалася втопити у річці сина, помістили в психлікарню play_circle_filled 15:06 Які зарплати та що мають мери міст на Вінниччині? Третя частина огляду декларацій 14:08 У Писарівці зник 11-річний Денис Єрьомін (ОНОВЛЕНО) 13:16 Вінничан попереджають про можливі аварійні знеструмлення 12:30 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up