Сомалійці назвали вінницьких міліціонерів піратами

Сомалійці назвали вінницьких міліціонерів піратами
У Вінниці проживає найбільше число вихідців із Сомалі у Східній Європі. Приваблює їх наше місто через толерантне ставлення до іноземців. Але останнім часом сталося три факти побиття біженців.

Незважаючи на толерантність ставлення вінничан до біженців з африканських країн, біженці з Сомалі, за їхніми словами та інформацією Вінницької правозахисної групи, потерпають від упереджених дій міліції.

Не випадковість, а безкарність
Координатор Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман вважає факти побиття сомалійців представниками правоохоронних органів навмисним злочином.
- Більшість цих людей - шукачі притулку, які прибули в Україну нелегально. Дехто звертався за статусом біженця, проте отримали його лише одиниці. Проживаючи на території України без права на працевлаштування та соціальних гарантій, ці люди зазнають дискримінації. Гидко та сумно, коли своїми кривдниками сомалійці називають українських міліціонерів, - говорить Дмитро Гройсман.
Він також стверджує, що сомалійські біженці були готовими ідентифікувати своїх кривдників, однак вінницька прокуратура не порушила кримінальної справи, при цьому навіть не направила заявникам тексту відповідної постанови.
- Проте цього разу до повідомлення про злочин виявилися байдужими як підлеглі «міністра-расиста» Юрія Луценка, так і співробітники СБУ. Безкарність породжує нові злочини, - вважає Дмитро Гройсман.
Ісмаїла били тричі
У Вінниці живе - як легально, так і нелегально - близько 100 сомалійців, у тому числі й неповнолітні. Серед біженців з африканської країни - Еліас Адан Хасан, Ісмаїл Абди Ахмет та неповнолітній Абадір Мухамед Алі.
У п’ятницю, 29 січня цього року, Ісмаїла та Ібрагіма біля будинку, квартиру в якому вони наймають, зустріли люди в цивільному, що представилися правоохоронцями, та попросили показати документи. Ті показали документи, видані організацією, що є партнером Управління Верховного Комісара ООН з прав біженців. Потім люди в цивільному почали вимагати, щоб сомалійці впустили їх у квартиру. Там почали вимагати ноутбук та цифрову камеру. І взяли у них 250 доларів США. А під кінець ще й побили.
- До речі, це третій випадок побиття і знущання над сомалійцями у Вінниці за 2009–2010 роки, - розповів Дмитро Гройсман. 
Знали про Україну мінімум

Два сомалійці, що брали участь у конфлікті, вирушаючи у подорож з Африки до України, знали дуже мало про нашу державу.
- Я чув, що є така держава. Все, що знав про Україну до цих пір – те, що тут була аварія на Чорнобильській станції. Я думав, вирушаючи сюди, що є десь держава, де поважають закон, - говорить Еліас.
Його товариш Ісмаїл знав про Україну ще менше.
- Коли їхав з Сомалі, я прагнув знайти безпечне місце. Тут, в Україні, живе багато сомалійців, і я вирішив, що тут мені буде добре. Ми живемо за гроші від Верховного Комісара ООН у справах біженців. Ми нікому не заважаємо.
Хоча жертви звернулися до прокуратури Вінницької області із офіційною заявою про злочин, досі з ними не зустрівся жоден співробітник прокуратури, жоден працівник МВС чи СБУ.
- Тому у нас немає сумнівів, що знущання над біженцями у Вінниці знову будуть турбувати лише міжнародну спільноту, - сказав Дмитро Гройсман.
Він також стверджує, що найбільше сомалійці потерпають від протиправних дій працівників патрульно-постової служби та департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми.
Вінницька правозахисна група просить уповноваженого у справах людини Ніну Карпачову розпочати розслідування щодо порушення прав людини працівниками МВС. Також ця організація намагається організувати зустріч представників міжнародної спільноти і сомалійців, що живуть у Вінниці.
Правоохоронці не в курсі
Щоправда, сомалійці у своїх кривдників не вимагали документів, що посвідчують їх особу. Тому стверджувати, що це були міліціонери, а не люди, які себе за них видавали, важко.
Саме тому прокуратура міста Вінниці рішенням №136/м08 відмовила у порушенні кримінальної справи, щодо протиправних дій міліції за відсутністю складу злочину. Про це Дмитру Гройсману повідомив старший помічник прокурора міста, молодший радник юстиції Грідін.
А начальник відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Володимир Стус так прокоментував заяву Дмитра Гройсмана:
- Ця інформація повністю не відповідає дійсності, - сказав правоохоронець.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (137)
  • Anonymous

    скажу честно - много чего познавательного узнала, только мне кажется,что "винничанин" и есть Дмитрий Гройсман.)))
  • Anonymous

    Сравнить Винницу с Детройтом, это даже не смешно, в Виннице голоты на улицах, которые удавят бабушку за 100 гривен, намного больше , в Детройте до этого даже черные не опустятся, сразу предупреждаю в Детройте бывал, есть места неприятные, но в Виннице намного опаснее даже в центре..... то парня возле универмага забили. то девочку вон на массиве грабанули, ну впрочем сами знаете

    Anonymous reply Anonymous

    сразу предупреждаю в Детройте бывал, есть места неприятные да там кругом места неприятные после трёх массовых погромов негров на протяжении 20 века, и в городе кстати осталось почти только чёрное население, все белые свалили в пригороды
  • Anonymous

    ещё пару лет и в Виннице построят минарет на Юности а пока ссылочка посмотрите пожалуста это ваше будущееhttp://www.youtube.com/watch?v=oxUbAGBeuMk

    Anonymous reply Anonymous

    А мені більше цей прогноз "подобається" http://www.youtube.com/watch?v=ftX9whtttFY
  • Anonymous

    ниче, скоро ты тоже станеш быдлом бездомным, отменят пацаны прихватизацию. и начнут опять социализм ваять, от тогда все сомалийцам позавидуют

    Anonymous reply Anonymous

    ну-ну....если вы хотите видеть негров на улицах, то не забудьте, что случилось с Детройтом, когда черного населения стало около половины
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up