Дороги Тернополя після зими – як після війни

Дороги Тернополя після зими – як після війни
Усі ями та вибоїни, які взимку маскувалися під сніговим шаром, відчули під колесами своїх авто наші водії, коли з доріг Тернополя зійшов сніг.

Тепер, на думку водіїв, ями зробилися ще небезпечнішими, ніж були до зими. Адже їхні краї стали гострими, тож легко можуть пробити гуму коліс. Наші кореспонденти об’їхали дороги по усіх житлових масивах Тернополя. Ми переконалися, що вулиці міста після зими не у найкращому стані. На дорогах можна знайти вибоїни глибиною більше 25 см. І навіть нещодавно відремонтовані - уже покрилися невеликими ямками. А в деяких місцях можна знайти навіть деталі автівок, які повідлітали від машин, коли ті проїжджали пошкодженими ділянками дороги.

Розпочинаємо нашу мандрівку з вул. Громницького, що на “Дружбі”. Тут ями на дорозі засипані дрібним камінням. Однак автомобілі колесами вже рознесли його, і дорога вкрилася суцільними широкими й глибокими ямами. У них зібралася брудна тала вода, тож оцінити глибину ями водію непросто. Коли авто проїжджають цією вулицею, чути як колеса стукають на ямах, а у повітря летять хмари бризок.

Далі їдемо на об’їзну. Одразу після повороту від "Берегині" видно, що правою смугою траси ще з осені зайнялися дорожники – шар асфальту на трасі зрізаний і глибоких ям уже немає. Однак машина, проїжджаючи такою ділянкою, вібрує та трясеться.

Відео дня
style="margin-bottom: 0cm;">Минулоріч тут почали робити дорогу, але поки так і не закінчили, - розповідає тернопільський водій Руслан, у машині якого кореспонденти об’їжджали вулиці міста. – Тут ще потрібно закатати шар асфальту.

Кількома сотнями метрів далі траса уже заасфальтована. Ще два роки тому на кінці спуску цієї дороги були десятки глибоких ям. Автомобілі цю ділянку дороги проїжджали зі швидкістю приблизно 20 км/год., при цьому порушуючи правила рядності - обирали найменш понівечену ділянку дороги. Зараз траса відремонтована і в набагато кращому стані. Однак на новому асфальті уже з’явилися нові ямки. Поки що невеликі, але їх можуть дуже швидко розтовкти колеса вантажівок, які рухаються цією трасою.

Тут щодня проїжджають сотні важких вантажних фур, а у кінці спуску перед світлофором вони гальмують, - ділиться спостереженнями наш водій. – Саме ця ділянка дороги зазнає найбільшого навантаження. Тому її, мабуть, слід було зробити особливо міцною. Адже за рік тут може утворитися таке саме "родео" як було раніше.

Якщо рухатися об’їзною далі, вигляд дорожнього полотна змінюється у гірший бік. На асфальті видно глибокі ями. Невеликі за площею, однак їхня глибина сягає кілька десятків сантиметрів.

Найстрашніше для водія – влетіти ось у таку ямку, - каже Руслан. – Особливо, якщо рухатися доволі швидко. Машиною тоді добряче трусне, а колесо може просто вибухнути. Тому водії на цій трасі маневрують, як на автослаломі. І при цьому доводиться порушувати правила дорожнього руху, аби вберегти авто цілим.

Ось через таку невелику ямку на об’їзній у Тернополі львів’янин Роман Феник ледь не потрапив у ДТП.

Я привіз у Тернопіль на своєму "БМВ" двох іноземних туристів, - розповідає чоловік. – Це було вночі, і я не дуже стежив за станом дороги. Раптом почув звук, схожий на вибух, і машину занесло. Я ледь впорався з керуванням і зупинився на обочині. Коли вийшов з автомобіля, то побачив, що два праві колеса просто "вибухнули", налетівши на гострий край ями. А якби справа від мене їхав ще якийсь автомобіль, зіткнення було б неминучим.

Романові довелося відправляти здивованих і наляканих туристів до готелю на таксі, а самому шукати посеред ночі станцію техобслуговування, на якій були б колеса, які підійшли б до його авто.

Пошкодити авто можна і в дворах багатоповерхівок. Так, мешканці прилеглих до вул. Братів Бойчуків будинків вже зверталися у редакцію, щоб поскаржитися на аварійний стан їхньої дороги. Ми пересвідчилися у цьому на власні очі. Рух там нагадує їзду бездоріжжям. Машину кидає з боку в бік, а водію доводиться маневрувати поміж вибоїнами, час від часу занурюючись у глибокі калюжі. Коли кореспондент зупинився сфотографувати одну з вибоїн, легківка, яка рухалася назустріч, почала сигналити. Коли машина порівнялася з кореспондентом, жінка водій опустила скло та зупинилася.

Нашу знамениту дорогу фотографуєте? – питає вона. – Тут у нас, як після війни. Фотографуйте, напишіть про неї, бо вже давно мучимося на такому асфальті.

Складно на цій дорозі не лише водіям. Пішоходи, які рухаються тротуаром, теж страждають. Людям доводиться обходити кількаметрові калюжі та перестрибувати через кучугури талого снігу. Не раз і водії, нехотячи, можуть оббризкати пішоходів з ніг до голови талою водою із калюжі.

Із Братів Бойчуків повертаємо на просп. Злуки. Дорога тут теж залита водою, але значних вибоїн немає.

Це одна з небагатьох вулиць Тернополя, яка у доволі хорошому стані, - розповідає Руслан. – Хоч її лагодили давно, машину на ній принаймні не трясе. От хіба що зараз води талої натекло.

Доїжджаємо до кільця. З-під талого снігу на дорозі виглядає купка неглибоких ям. Також на дорозі розсипано багато камінців та шматків асфальту. А от вул. Тарнавського, яку ще рік тому через дуже поганий стан знали всі водії, зараз рівна і гладенька. От тільки водії, які розганяються рівною дорогою вниз, нерідко натрапляють на неприємну несподіванку – ями вже на самому кільці. Підтвердження цьому знаходимо на асфальті неподалік ям. Тут лежить невелика пружина з товстої сталі. Краї її зламані.

Це деталь від амортизатора автомобіля, - розповідає водій. – Якщо швидко налетіти на яму, вона може тріснути. І тоді машина потребуватиме ремонту. Схоже, таке сталося на цій ділянці дороги із якоюсь легківкою. Та що тут казати, я сам нещодавно загубив два ковпаки з коліс свого авто. Налетів на яму - вони й повилітали. Так їх і не знайшов.

Тож досвідчені автомобілісти радять тернополянам поки не набирати великої швидкості на дорогах. Адже водії ще не знають, де під снігом утворилася нова яма, а дорожники поки не встигли їх залатати.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (28)
  • Anonymous

    http://ubr.ua/ukraine-and-world/coffee-break/v-germanii-nachalas-rasprodaja-dorojnyh-iam-38952

    Anonymous reply Anonymous

    Знайшов що і наші ремонти доріг мають мати гарантію по термінах, але чому більше ніхто цього не бачить? Чому нікого зе це не покарали, а тільки бачу що нагороджують, за ЩО?!!! За наші гроші закатані в асфальт, в фундаменти злодюг.
  • Anonymous

    Разом з Курчаком

    Anonymous reply Anonymous

    Гришчишина забули самого головного махінатора і радника Ромка, саме він доклався до банкрутства банку Україна, а тепер йому захотілося Тернополем покрутити-повертіти. Геть злодіїв із Тернопільщини.
  • Anonymous

    на СТБ сьогодні був класний сюжет: які дороги в Білорусії, а які в Україні... мда! "бацька" чуть що - в тюрму! а в нас - пан, бо краде гроші з доріг, ще й шапку перед ним тре скидати!

    Anonymous reply Anonymous

    ну і в Росії такі самі класні дороги як і в Білорусії. будували їх ніби однаково - що в нас, що в них. якби можна було найняти ремонтників з Польші (ніби колись такий варіант був, але задавили на корню). і всім водіям скинутись на суму податку. тими грошима оплатити роботу іноземних спеціалістів (які нададуть гарантію), а квитанцію надати замість сплати податку.

    Anonymous reply Anonymous

    Міла,ремонтники хай будутьнаші-нашим людям теж треба десь працювати,а от керівників і прорабів-польських.А ще краще-китайсько-корейських,де вкрав-відрубали руку.
  • Anonymous

    Ну скажіть, пан Заставний, чому в Рівному тяжко знайти яму на дорозі? Може тому що їхній мер погано знаеться на курячому гімні, а ви по тому спец?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку Від читача 21:33 Сольний концерт YAGODY 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі 15:35 Волейбольний майданчик на Циганці планують ремонтувати: у якому він стані та що мають робити play_circle_filled photo_camera 15:15 Актуальні вакансії роботи у Тернополі станом на 27 березня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up