Партнер рубрики Події

Новий сміттєпереробний завод у Тернополі буде давати тепло та світло (ВІДЕО)

Новий сміттєпереробний завод у Тернополі буде давати тепло та світло  (ВІДЕО)
Завод за 200 мільйонів гривень планують збудувати на території комбайнового заводу у місті. Інвестори запевняють, що переробку сміття будуть здійснювати без шкоди для довкілля

Новий сміттєпереробний завод збудують у Тернополі через 9-12 місяців. Такий завод, який працюватиме за новітньою технологією, буде першим в Україні.
Угоду про будівництво заводу підписала Тернопільська міська рада та представники компанії “Грін-Енержи-Юкрейн” 17 березня. Однак рішення про спорудження заводу мають прийняти депутати на найближчій сесії міськради.
На будівництво заводу із міського бюджету не піде жодної копійки, адже весь проект з утилізації твердих відходів фінансує британська компанія.
Не буде шкодити довкіллю
Переробку сміття здійснюватимуть шляхом технології, яка не буде шкодити довкіллю. Крім того, побічні відходи від переробки сміття планують використовувати у корисних для міста цілях, зокрема, для опалення житлових будинків.
Нова технологія дає можливість переробляти 95% сміття на так звану зелену електроенергію, розповідає регіональний представник “Грін-Енержи-Юкрейн” Володимир Кам’янецький, який презентував у Тернополі проект з утилізації твердих побутових відходів. Вона не передбачає ніяких викидів в атмосферу і шкідливих відходів у навколишнє середовище, переконує пан Кам’янецький.
- Спочатку сміття будуть сортувати, - продовжує він. - Забиратимуть пластик, арматуру та метал. Тоді його будуть подрібнювати.
Подрібнену масу пропускатимуть через пристрій, подібний до механічної м’ясорубки. Сміття буде мати після цього вигляд гранул.
- Залишковим матеріалом після такої переробки буде гаряча вода і пара, - пояснює Володимир Кам’янецький. - Бо увесь процес буде проходити під високою температурою.
Дану гарячу воду можна буде використовувати для опалення найближчого від заводу житлового району.
- Також під час переробки сміття буде виділяти синтетичний газ, - розповідає регіональний представник. - Газ очищатимуть і він буде буде рухати турбіни, а ті в свою чергу вироблятимуть так звану зелену енергію.
Для побудови заводу необхідна ділянка на 5 га.
- Ми навіть на просимо продавати нам приміщення для спорудження заводу, а лише надати нам його в оренду, - зазначає пан Кам’янецький.
Однак під час підписання угоди мер Роман Заставний заявив, що приміщення котельні на території комбайнового заводу таки продадуть. Також мер запевнив: тернополяни за вивезення сміття не платитимуть більше, ніж зараз.
- Споживачі будуть платити лише за перевезення відходів, - запевняє пан Заставний. - Тарифи на вивіз сміття для населення не зростуть.
Інвестують 200 мільйонів
200 мільйонів гривень інвестують в обладнання нового заводу представники “Грін-Енержи-Юкрейну”.
- Це не зовсім меценатство, бо компанія буде отримувати доходи від реалізації зеленої електроенергії, - зауважує Володимир Кам’янецький. – Ми будемо продавати електроенергію і отримуватимемо прибутки. Це є цілком законно.
Окупить себе завод, як зазначає директор EWS холдингу Джон Кемпбел, тільки через 12 років.
- Великий відсоток від прибутку ми реінвестуємо у фундацію, яка  існуватиме незалежно, - говорить пан Кампбел. - Ця фундація буде створена, щоб допомогти місту у комунальній сфері, освіті, медицині, а також, щоб створити нові робочі місця. До того ж, без політичних втручань.
Під час підписання угоди директор EWS холдингу розповів, що “Грін-Енержи-Юкрейну” буде переробляти сміття в найбільш екологічний спосіб.
Але на даний момент наша технологія є найвищої якості на світовому ринку, - наголошує пан Кемпбел. - Викиди в атмосферу від переробки сміття будуть мінімальними. У нас є технологія, за допомогою якої можна розчистити існуючі полігони і перетворити усі відходи на енергію.
Уже вивозять брухт
Кореспондент «20 хвилин» побував на котельні комбайнового, де мають відкрити завод. Завідти уже почали вивозити старе поіржавіле устаткування та інший брухт. Вантажівка з шматками поіржавілого металу покидала ворота неробочої котельні, коли кореспондент був там.
Котельня уже два роки не працювала, - розповідає сторож, який відкривав браму вантажівці. - Мені не казали, коли уже мають розпочати роботи. Поки що лише непотріб вивозять. Але, думаю, збудують швидко. Бачив, як “Епіцентр” будували, він за кілька метрів від котельні. То за три місяці все звели.
Кореспондент обійшов котельню. Товсті металеві труби, балки, опори — усе протрухле та покрите шаром іржі. Подвір’я навколо котельні поросло дрібними деревцями.
Неподалік котельні людських помешкань немає. Однак на відстані сотні метрів є кілька невеликих приватних підприємств.
- Мені, як звичайному працівникові, не до вподоби, що поряд буде такий завод, - розповідає працівник одного з підприємств Володимир Сергійчук. - Адже тут будуть возити сміття, а частина його точно  дорогою з машин вилітатиме. Та й сморід, мабуть, буде. Але що зробиш. Десь же цей завод має бути.
Спорудити завод із використанням новітніх технологій еколог Олександр Степаненко вважає хорошою ініціативою. Однак не виключає, що такий комплекс може становить потенційну екологічну небезпеку.
Це дуже добре, якщо сміття не будуть закопувати, а перероблятимуть, - розповідає пан Степаненко. - Але заяви про цілковиту екологічну безпеку, мабуть, перебільшені. Адже, крім усіх відходів, залишаються мастила та інші речовини, які переробітку не підлягають. Їх потрібно вивозити геть. Завод має пройти експертизу державного управління охорони навколишнього середовища та інші необхідні огляди. І якщо це все зроблять — то це буде дуже добре.
У будь-якому випадку еколог вважає, що побудова заводу є кращим варіантом, ніж звалище у Малашівцях.
- Те звалище завдає набагато більше шкоди, ніж будь-який сміттєпереробний завод, - каже еколог.
Пан Степаненко вважає, що люди мають бути проінформовані про можливу екологічну небезпеку.
- Перед тим як відкривати завод, потрібно провести громадські слухання, - каже еколог. - У місцевих ЗМІ має з’явитися заява про екологічні наслідки діяльності такого заводу. І коли це усе буде зроблено, то влада покаже себе на високому рівні.

Довідка
Понад 30 сміттєпереробних заводів, які переробляють відходи на так звану зелену електроенергію, працюють по всьому світу. Такі заводи є в Санкт-Петербурзі, Франкфурті-на-Майні та інших містах.
Оксана ІЛЬНИЦЬКА,
Віталій ДЕРЕХ
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (42)
  • Anonymous

    Здравствуйте представляю Вашему вниманию сайт где все бесплатно - софт, игры, программы, фильмы, обои, фотошоп и многое дургое но не можете найти здесь есть все что нужно, программы, игры, софт, книги, журналы, фильмы заходим качаем, бесплатно скачать игры iphone 4 Всегда свежие ключи Nod 32 здесь Ключи Nod 32 Здесь можно скачать любые свежие фильмы совершенно бесплатно фильмы бесплатно
  • Anonymous

    Як ми себе тішимо байкою про завод і наслідки "чудесної переробки сміття". А ЗАРАЗ ,ЩО РОБИТЬ ЦЯ ВЛАДА? Годує нас прожектами і співає пісню "ВИБЕРИ НАС ЗНОВУ"? Або складаємо сміття під міськраду .або нехай звозять його під майбутній завод.

    Anonymous reply Anonymous

    Ромко розробив нову байку на кшталт гідроелектростанції, типова передвиборча лапша. Геть з трону! Не позор місто, йди за вітром!

    Anonymous reply Anonymous

    інтересно, десь місяць назад з-під мого будинку сміття вивозили РЕГУЛЯРНО, в той час під деякими НІРАЗУ ВЖЕ ДЕСЬ РІК. Духом чую, що після перевиборів ми у владі не побачимо заставного і йому подібних

    Anonymous reply Anonymous

    Забудьте за електростанцію це байка, а заставите Заставного її збудувати то будете її і оплачувати. Ну помилився наслухався дурнів. На них же не неписано "Дурень". Із нас уже деруть гроші Чжмар з Байківцями, Депутати із індивідуальним опаленням, дороги, районні ринки і т.ін.

    Anonymous reply Anonymous

    Представники компанії більше на пасторів чи місіонерів подібні...гарно співають загальними фразами, примітивний відеоролік з розслабляючою музикою:), але так і не сказали де є реальний завод...жодної конкретики. Це дісно байки. Як кажуть прийшла іноземна компанія гарно наспівала подарувала буси :) , а в сухому залишку нікому не відоме новостворене ТОВ (цікаво чим раніше його гендиректор займався) підписало з мером угоду на 25 років... Питання для чого? Отримати землю та комабйновий чи заради експериментів ...Десь їм конче треба запхати свою технологію..Див. більше про компанію : http://bei-waste.blogspot.com/2010/03/turtle-news-waste_29.html
  • Anonymous

    Слава Богу це сталося... ...А про це говорилось ще 8 років назад,але до тих пір поки півник не дзьобнув у ..... ,то наші можновладці не почали рухатись. Тож поживемо,побачимо....

    Anonymous reply Anonymous

    Люди читайте внимательно. Грин Энержи Юкрейн это представители этой технологии по переработке мусора на Украине. И они не строили 30 заводов которые работают в мире. А по большому счету какя разница кто будет строить завод.? Главное чтоб город был чистым.
  • Anonymous

    Спробуйте пошук у інтернеті Грін Енержи Юкрейн чи EWS holding - я нічого не знайшов!!!! Де вони відкопали цю компанію? Афера?

    Anonymous reply Anonymous

    дійсно дивно що на компанію яка поставила в світі 30 заводів нічого нема в інтернеті - може мєр аферистам віддав територію комбайнового?

    Anonymous reply Anonymous

    Представники компанії більше на пасторів чи міссіонерів подібні...гарно співають загальними фразами, але так і не сказали де є реальний завод...Див. більше про компанію : http://bei-waste.blogspot.com/2010/03/turtle-news-waste_29.html

    Anonymous reply Anonymous

    Яку компанію кому треба таку і відкопали.

    Anonymous reply Anonymous

    Але на вулицях Тернополя вже зараз повно завалів сміття і вже йде тепло, відповідно смороду буде так багато, що тернополяни можуть живими не дотягнути до відкриття того заводу . Але якщо врахувати що завод переробить любе , то навіть і вигідно коли поздихає населення міста---стане його сировиною.

    Anonymous reply Anonymous

    Спробуйте пошук у інтернеті Грін Енержи Юкрейн чи EWS holding - я нічого не знайшов!!!! Де вони відкопали цю компанію? Афера? --------------------------------------------------------------------- http://www.ews-sa.com/
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up