Середню церкву у Тернополі відвідав патріарх Царгороду

Середню церкву у Тернополі відвідав патріарх Царгороду
Патріарха Констрантинополя, гетьманів Богдана Хмельницького і, можливо Костянтина-Василя Острозького і вояків ЗУНР “бачили” за свою історію товсті стіни церкви Різдва Христового, що на вул. Руській.

Храм протягом віків слугував для тернополян парафіяльним, а до 1958 року церковне подвір’я було набагато ширшим, ніж тепер – вдавалося у сторону вулиці Руської.
Патріарх затвердив братство
Перша відома церква на місці сучасної існувала уже в XVI столітті і була вона дерев’яною. Ця будівля – одна з найдавніших у Тернополі, стояла поряд із Кам’янецькою брамою. Можливо, вона була свідком історії околиць ще до офіційного заснування нашого міста Яном Амором Тарновським у 1540 році.
І цю дерев’яну церкву відвідав ще у 1589 році патріарх Єремія ІІ. Глава церкви примандрував у Тернопіль з Москви через Вільно (тепер Вільнюс – прим. ред.), Остріг та Збараж. Він відслужив літургію, а потім послухав промову відомого у ті часи проповідника Кирила Транквіліона Ставровецького на захист братств. Відтак патріарх затвердив статут “Рождественського церковного братства” для нашого міста.
До речі, під час своєї поїздки патріарх відзначився ще й тим, що висвятив на Київського митрополита Михайла Рогозу, а також погодився на утворення Московського патріархату. Через останнє, хоча і через плачевний стан церкви загалом, українські єпископи на чолі з Михайлом Рогозою і наважилися на Берестейську унію. Утім, гість з Царгороду цього не передбачив. Подейкували, що у Москві його підкупили...
Храм – два в одному
Щодо кам’яної будівлі церкви, то її почали будувати у липні 1602 року і завершили у вересні 1608-го. Фундаторами стали Василь Ігнатович-Чайка та Семен Григорович, але доклалися і всі папафіяни. Разом назбирали 1916 золотих. Храм був ніби ще однією оборонною точкою на стику валів. Він був нижчий за теперішній, але згодом отримав надбудову – приділ Святої Трійці. Це був ніби другий поверх, а наверху – куполи.
Уже такою перебудованою парафіяльну церкву, за переказами, застав гетьман Богдан Хмельницький. Керівник козацької держави помолився там під час одного з походів.
Не відомо, чи церкву сильно поруйнували під час нападу турків у 1672 році, але факт, що біля неї був старовинний цвинтар. Дуже багато тернополян там поховали під час епідемії чуми, що охопила місто у 1770 році.
Присягали на вірність ЗУНР
З 1700 року Середня церква стала греко-католицькою і залишалася такою до 1946 року. У ХІХ столітті її інтер’єр переробили: завалили стелю у притворі, на яким і стояв приділ; перенесли за вівтар камінь з фундаційним написом; оновили розписи. Шановане місце зайняла чудотворна тернопільська ікона Богородиці. А на вулиці звели дзвінницю.
Особливим у житті Тернополя став листопад 1918 року – час утворення Західно-Української Народної Республіки. Саме у церкві Різдва Христового перед отцем Володимиром Громницьким 18 листопада присягали місцеві військові. Пізніше, у 1934 році, у храмі відслужили жалобну службу у пам’ять Симона Петлюри.
Отець Громницький організував при храмі також хор, підтрмував національне життя. Утім, усі ці старання перекреслили війна і прихід комуністів, до яких парох не дожив один рік. У 1946 році храм примусово відібрали у греко-католиків і віддали православним. А в 1958 році під час реконструкції вулиці Руської “вкрали” частину подвір’я храму. Стару дзвінницю тоді взагалі поруйнували і відновили її тільки до п’ятої річниці незалежності України.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Anonymous

    заплетнюка валєра копняками вигнав за що??????
  • Anonymous

    Теперішня УАПЦ немає жодного стосунку до колишнього зразка цієї церкви. тільки назва збереглася....
  • Anonymous

    Протоієрей УАПЦ Євген Заплетнюк такий самий як І Мефодій, аьо як його знає весь ТЕрнопіль "Валєра"
  • Anonymous

    Протоієрей УАПЦ Євген Заплетнюк такий самий як І Мефодій, аьо як його знає весь ТЕрнопіль "Валєра"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up