У Тернополі покажуть 700 сортів ірисів

У Тернополі покажуть 700 сортів ірисів
“Сонце купається”, “Серце океану”, “Ваша величність”, “Я твій” - сорти ірисів із такими цікавими назвами можна побачити на виставці у салонів квітів “Ігор”.


Виставка ірисів “Ірида-2010” діятиме у Тернополі до 10 червня. За цей час тут планують показати близько 700 сортів ірисів, повідомив селекціонер ірисів Ігор Хорош. До речі, це вже десята виставка у нашому місті.
- Це в основному сорти провідних селекціонерів світу — Америки, Австралії, Франції, Німеччини, - каже він. - А також мої власні сорти. Загалом їх у мене 87. Вони офіційно зареєстровані у Міжнародному ірисовому товаристві.


Подивитися на барвисті квіти на виставку щодня приходять десятки “ірисоманів” і просто не байдужих до цієї краси. Одні милуються квітами, фотографують їх, інші купують сорти, які собі вподобали. Одне коріння коштує від 20 грн.
Ольга Фаль і Марія Корнійчук приходять на виставку ірисів щороку. Жінки цікавляться цими квітами, вирощують їх у себе на клумбах.
Мій тато дуже любив ці квіти, тож у мене на дачі є іриси різних кольорів — коричневі, білі, жовті, - каже пані Фаль. — А ще дуже цікаві дрібненькі темно-сині.
На своїй клумбі у Підгородньому у пані Корнійчук росте більше десяти сортів ірисів — сині, оранжеві, жовті, персикові, біло-голубі.
Як тільки вони починають цвісти, ми з сусідами обходимо клумби одні одних, — посміхається жінка, — оглядаємо, що в кого є. Ці квіти почали цвісти близько двох тижнів тому, очі від них розбігаються, а який аромат на подвір’ї медовий!
Марія Корнійчук каже, що завжди фотографує квіти, які цвітуть у неї на клумбі. Тож вона сфотографувала іриси, які їй сподобалися на виставці.


- Але ж це краса! Я точно захворіла цими квітами, — захоплено каже жінка. — А які розкішні “Серце океану”! Треба їх придбати. Таких точно ніхто з сусідів не має.
Деякі сорти квітів стали приємною несподіванкою для відвідувачів.

Відео дня
>
О, поглянь – “Мирослава”, — показує одна з відвідувачок подрузі з таким же іменем рожевувато-фіолетову квітку. — Тобі треба обов’язково такі ж купити.


Період цвітіння ірисів досить складний для селекціонерів, зауважує Ігор Хорош. Хоча ці квіти вимагають уваги цілий рік.
Окрім того, що зараз можна бачити результати багаторічної роботи, мусимо працювати й на майбутнє, тобто проводити нові запилення, — каже він. — Коли квітнуть іриси, всі мої рідні та друзі знають, що мене важко видзвонити по мобільному чи знайти в робочому кабінеті, — розповідає Ігор Хорош. — У цей час я працюю на ділянці, винаходжу нові сорти.
До речі, сорт ірисів “Дельфін і русалка”, які вивів Ігор Хорош, увійшов у десятку кращих сортів світу на міжнародному конкурсі ірисів у Флоренції. У цих ірисів верхні пелюстки салатово-лимонні — як волосся русалки, пояснює селекціонер. А нижні пелюстки – у сливово-фіолетових тонах.

Довідка
Як доглядати за ірисами:
Для посадки найкраще вибирати саме кореневище, а не корінь із квіткою. Ділянка для квітів має бути сонячна, захищена від вітрів. Бажано, щоб ділянка була похила або на підвищенні. Не можна, щоб на ірисову ділянку стікала вода.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Anonymous

    ... і ще є Ірис під назвою "Ганна Герман"... мене здивувало ... дурдом!!!!!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Не Ганна Герман, а Анна Герман! Цей сорт присвячений видатній польській співачці, котру знають та шанують мільйони українців...
  • Anonymous

    а де проходить виставка?????????

    Anonymous reply Anonymous

    У салоні квітів "Ігор", що навпроти ЦУМу...

    Anonymous reply Anonymous

    м. Тернопіль бульвар Т. Шевченка 37 салон квітів " Ігор" http://www.irises.com.ua/
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up