Тернопільський квітникар Ігор Хорош: “Я люблю всі кольори квітів...”

Тернопільський квітникар Ігор Хорош: “Я люблю всі кольори квітів...”

Понад 300 сортів фіалок є в колекції відомого тернопільського квітникаря Ігоря Хороша.

Власник квіткової фірми “Ігор” Ігор Хорош вже 10 років колекціонує і розводить фіалки. Захопився він цими квітами давно. Потім була невелика перерва. А 4-5 років тому відкрив для себе фіалки заново.

Він колекціонує і виводить нові сорти цих квітів. Постійно їздить на виставки фіалок за кордон і часто є їх учасником. Пан Ігор каже, що в нього вдома всюди — де тільки є вільне місце — стоять фіалки. Більше того, для них відведена спеціальна кімната. Там він встановив підсвітку і стелажі.

У колекції — понад 300 сортів

Квітникар розповідає, що розводить фіалки паралельно із селекцією ірисів і гладіолусів. Адже пора ірисів і гладіолусів — це весна-осінь. Тому іншу частину року він “заповнив” фіалками.

Відео дня

— У моїй колекції є понад 300 сортів, — розповідає Ігор Хорош. — Я сам хочу вивести нові сорти. А для цього потрібно багато матеріалу. Звичайно, всі сорти мати неможливо, але я планую, що в моїй колекції буде принаймні 500. Тоді зможу вважати себе хорошим і колекціонером, і селекціонером.

У пана Ігоря є багато сортів відомих російських селекціонерів Макуні. Це класики російської школи фіалок. Зараз він захоплюється сортами сучасної російської селекціонерки Олени Коршунової. Цікаво, що вона вже вивела близько 200 нових сортів і навіть планує заради фіалок залишити власний бізнес — кілька бутиків взуття.

Найчастіше пан Ігор привозить нові сорти з виставок, купує чи обмінюється ними з іншими колекціонерами. Однак у Тернополі, за його словами, є мало людей, які серйозно займаються фіалками.

Пан Ігор не визнає поширеного способу поповнювати домашню квіткову колекцію, вкравши листок, — мовляв, так краще прийметься.

— Я вважаю це пережитками більшовизму, коли красти вважалося нормальним, — каже Ігор. — На мою думку, краще просто попросити листочок у власника, ніж він потім має побачити пошкоджену рослину.

На власний сорт — 4 роки

Виведені ним фіалки поки що мають умовні назви. Але пан Ігор наразі не хоче їх “розсекречувати”. Це близько десятка рослин. Сподівається, що через два роки принаймні п’ять із них стануть сортами, котрим він дасть ім’я і зареєструє, як у світовій класифікації.

Зараз Ігор Хорош ще спостерігає за цими рослинами — як вони зимують, розмножуються. Каже, що хоче довести їх до ідеального вигляду. А згодом повезе на виставки, подивиться, як їх оцінить журі. А тоді вже можна буде виставляти ці нові сорти під своїм іменем.

За словами пана Ігоря, зараз конкуренція у світі фіалок дуже велика. Селекціонери поспішають створювати щось нове і надто втручаються в гени фіалки.

— Ця рослина ще дуже молода, їй лише 100 років, а вже існують сотні сортів, — пояснює квітникар. — Однак не всі вони варті один одного. Деякі прославлені, розрекламовані сорти дуже слабкі за своїми якостями. Причому іноді навіть досвідчені селекціонери не можуть розрізнити сорти, бо вони відрізняються лише відтінком.

За словами пана Ігоря, сучасні фіалки зовсім не такі, як 20 років тому. Особливо популярними тепер стають міні-сорти. Діаметр розетки приблизно 5-6 см, а квітка має не більше сантиметра в діаметрі.

Фіалка зараз переживає справжній бум у любителів кімнатних квітів, стверджує Ігор Хорош. Нею захоплюються в Австралії, Америці, а останнім часом — і в Європі. Але чи не найбільший прогрес у розведенні і вивченні фіалки зараз спостерігається в Росії та та Америці.

Фіалці аромат не потрібен

— Не треба золотити золото, — каже пан Ігор про спробу вивести сорти фіалок, що пахнуть. — Вона і так досконала. Я вважаю, що це абсолютно зайве.

Він розповів, що колись багатьох селекціонерів гладіолусів захопила ідея вивести пахучий гладіолус. Але помітили, що пахучіші квітки мають гірший вигляд.

На одній міжнародній виставці, пригадує пан Ігор, він побачив гладіолус одного молдавського селекціонера. Ця квітка мала легкий аромат кави — але тільки та, що ледь розпустилася, та й запах було чути лише зблизька. Від ідеї пахучого гладіолуса помалу відмовилися. І коли зараз хтось із колег пана Ігоря починає розмову про пахучу фіалку, він з усмішкою згадує ті роки, коли селекціонери намагалися змусити по-особливому пахнути гладіолуси.

— Для фіалки важлива краса квітки та листя, — підкреслює пан Ігор. — Уявіть, що в кімнаті 50 чи 100 фіалок, і всі пахнуть. Людині має бути комфортно серед цих рослин.

Усі кольори улюблені

Пан Ігор любить махрові фіалки яскравих кольорів. І щоб ці кольори були чисті, а самі квіти — не менше 7-8 сантиметрів у діаметрі. Подобаються йому й дрібніші квіти, які цвітуть “шапочкою”.

— Я дуже люблю фіалки, — каже пан Ігор. — Для мене справжнє свято, коли вони розквітають. Віддаю їм всю свою увагу і час. І вони у мене цвітуть. Коли хтось каже, що в нього фіалка півроку чи рік не цвіте, то мені щиро жаль цю людину. Бо здорова рослина має цвісти 10 місяців на рік, а два — відпочивати. Але її треба правильно доглядати.

Пан Ігор не захоплюється фіалками “фентезі”, квіти яких всіяні цятками іншого кольору. Колись це було дуже модним. Однак цікавими, за словами квітникаря, були тільки перші сорти, як от “Курочка Ряба”. А потім нерідко бувало, що колір цяточок зовсім не пасував до квітки.

Не подобаються і рослини з цятками на листі. Зараз мода на “фентезі” вже минула, каже квітникар.

— Я люблю всі кольори квіток, — каже Ігор Хорош. — Білі, рожеві, фіолетові, червоні. Зараз дуже модні жовті фіалки, але я не спішу їх виводити. З часом вони самі з’являться.

Як доглядаємо фіалку, так вона і цвіте

Досить вибагливою в догляді вважають фіалку консультанти кількох квіткових магазинів у Центрі. Біолог магазину “Ігор” Надія Смолій, консультанти магазинів “Скло і квіти” Наталія Колодій та “Фантазія” Світлана Дейнека кажуть, що коли сентполію доглядати “час від часу”, то вона гине. Ця рослина вимагає спеціально режиму і способу поливання, підживлення, освітлення і горщика з багатьма дірками.

Через 3-4 роки фіалка старіє. Її треба “омолоджувати” — відщепити листок і виростити нову рослину.

Щоб фіалка цвіла майже цілий рік, варто запам’ятати кілька правил:

— придбану фіалку не треба одразу пересаджувати в красивий керамічний горщик. Квітка спочатку має пристосуватися. У горщику, з яким ви купили сентполію, вона може прожити рік. Якщо ж її одразу пересадити, починає рости багато розеток, стає багато листя, а мало квітів;

— пластмасові горщики для фіалок кращі, ніж керамічні. Вони мають кілька дірочок і виємок на днищі. Це добре для поливу і дихання коренів;

— фіалку треба щотижня підживлювати. Причому засіб для підживлювання має бути спеціально для сентполій. Інша “підживка”, приміром для петуній, фіалкам не підходить — вона розрахована на рослини, які дуже активно ростуть;

— сентполію не варто ставити на південне вікно, бо матиме опіки. Вона любить непряме світло;

— поливати фіалку треба, чергуючи два способи. Перший — за допомогою спеціальної лійки з тоненьким носиком. Вода не має потрапляти на рослину — вона цього не любить. А професійно поливати фіалку означає занурити горщик на половину у відстояну воду кімнатної температури і потримати 10-15 хвилин. Тоді рослина “візьме” собі стільки води, скільки їй потрібно. Холодної води фіалка не любить;

— не можна обприскувати рослину;

— коріння сентполії може гнити, якщо вода буде застоюватися у блюдці. Земля у вазоні має бути і не суха, і не надто мокра. Візьміть горщик з фіалкою на руку. Якщо він важкий — поливати не потрібно;

— грунт краще купувати спеціально для сентполій;

— найкращий горщик для фіалок — не більше 11 см в діаметрі;

— не можна використовувати поліроль для листя, пилюку з рослини треба знімати м’яким пензликом.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up