Замок, якому пощастило

Замок, якому пощастило
Фортеці давнього роду Сенявських, збудованій в середині XVII ст., поталанило чи не найбільше, порівняно з іншими твердинями Тернопілля.
Тут протягом п’яти років діє Державний історико-архітектурний заповідник (ДІАЗ). Окрім того, у замку вже два роки працюють майстри. Буде навіть ресторан План реставрації фортеці передбачає її повне відновлення протягом 25 років, тобто до 2030 року. І пам’ятка стає все кращою, навіть незважаючи на те, що кошти на роботи держава традиційно виділяє в IV кварталі, коли використати їх уже складно. Втім, працівники ДІАЗу справляються, адже якщо гроші залишаться на рахунку до 1 січня, їх доведеться повертати у Держбюджет. Цьогоріч Бережанській цитаделі виділили 1,15 млн грн. — За останні два роки ми встигли розчистити подвір’я фортеці, встановити тимчасові покрівлі над замковою капличкою і колишнім палацом, — розповідає директор заповідника Василь Бушта. — Зараз працівники реставрують західну вежу замку. Окрім того, робітники розчистили підвали, навіть знайшли джерело, звідки беруть воду для будівництва, додає завідувач господарським відділом заповідника Михайло Королишин. До нового року керівник ДІАЗу планує встановити постійний мідний дах над одним із куполів каплиці, а загалом будівлю, як і західну вежу, завершать відновлювати через чотири роки. — У каплиці буде церква як історична пам’ятка, але ми хочемо, щоб там також проводили відправи, — стверджує пан Бушта. — У вежі, напевно, діятиме музей. Коли замок цілком відновлять, у палаці відкриють ресторан і кафе. Але це буде нескоро. — Якщо щороку на замок так і даватимуть по мільйону, то ремонт ще довго триватиме, - каже пан Бушта. Туристів тепер побільшало У фортеці постійно працюють 15-20 робітників, гудить бетономішалка. Купу великого, вже оброслого мохом каміння неподалік входу до каплички поступово розбирають на довершення вежі. А посеред двору, як декларація намірів, стоїть мініатюрна модель фортеці — у тому вигляді, якою вона має бути. — Потік туристів відчутно збільшився, — розповідає директор заповідника. — Коли була руїна, то менше їздили, а як розпочали роботи, люди зацікавилися. Цього року було багато відвідувачів з Києва, Харкова, Дніпропетровська. Традиційно їздять до Бережан і поляки. Їх іноді у замку відразу по декілька автобусів буває, адже квитки туди кошують не так вже й багато: 2 грн для дорослого і одна — для дитини. У фортеці можна придбати листівки та буклети про Бережани, послухати змістовну екскурсію місцевого історика Володимира Парація, яким пишаються і якого знають чи не всі жителі міста.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up