Коли крутиш педалі – холод не бере

Коли крутиш педалі – холод не бере
Під час їзди на велосипедах від польського кордону до столиці у тернопільських велосипедистів найбільше мерзли пальці ніг. Везучи Вифлеєський вогонь, вони проїжджали близько 100 кілометрів щодня. При цьому температура повітря опускалась до 8 градусів морозу.

Пластуни уже дев’ять років поспіль поширюють Вифлеємський вогонь країною. Та цього року зробили це оригінально – провізши вогонь дорогами України на роверах.

– Робили це для популяризації велотуризму, – каже тернопільський пластун, керівник групи велосипедистів, яка везла вогонь Назар Зелінка. – До того ж цим самим популяризували саму традицію поширення Вифлеємського вогню.

Ідея такого велопробігу народилася в розмові Назара Зелінки з координатором поширення Вифлеємського вогню в Україні. У Тернополі Назар “підбив” до такого діла п’ятьох друзів, з якими часто їздить у вело походи. За місяць до запланованого марафону хлопці почали готуватися до нього.

Відео дня
>– Раніше таких зимових велопробігів ніхто з нас не робив, – розповідає Назар Зелінка. – Тож до старту ми готувалися серйозно. Їздили у холод Тернополем. Купували спеціальний одяг – термобілизну, “балаклаву” на лице і бахіли на ноги.

Везли кілька свічок для підстрахівки

Передача вогню з Польщі до України відбулася у четвер, 21 грудня. Від польських скаутів його перейняли львівські пластуни, одразу ж передавши його тернополянам. Хлопці запалили вогнем гасову лампу, причепили її на багажник і рушили в дорогу.

– Гасова лампа з часом закінчилась, тож довелося везти на багажнику лампадку зі звичайною свічкою, – розповідають хлопці. – Це менш надійно, бо коли потрапляєш колесом в яму, то розтоплений віск може залити полум’я. Однак такого з нами не сталося. Вогонь жодного разу не гас. Щоправда, для підстрахівки кілька свічок із вогнем завжди горіло в бусі, що нас супроводжував.

Окрім буса, роверистів постійно супроводжувала машина ДАІ. Супровід допомагав, стверджують хлопці. Адже машини, які їх обганяли, робили це обережно, а зустрічні від’їжджали трохи в сторону, а деякі навіть зупинялися.

По черзі грілись у бусі

Першого дня роверисти подолали близько 70 кілометрів, доїхавши до Львова. Наступного дня подолали 130 кілометрів, приїхавши до Тернополя.

– Саме ці два дні були найважчі, – кажуть хлопці. – Першого дня ми тільки “вкатувались”. Наступного була “крепатура”, а довелось проїхати 130 кілометрів ще й в погану погоду. Хоча допомагало те, що у цей другий день ми їхали додому.

Свій шлях хлопці долали без довгих зупинок.

– По черзі ми заскакували з велосипедами на півгодинки в бус, щоб трохи відігрітися, – розповідає Назар Зелінка. – А так, загалом за день робили тільки одну довгу зупинку – щоб добре пообідати в якомусь придорожньому кафе.

Найбільше на велосипеді під час їзди промерзали пальці рук і ніг. І коли руки ще можна було так-сяк розрухати та розігріти, не злазячи з велосипеда, то з пальцями ніг так не виходило – їх відігрівали у бусі. Однак хлопці кажуть, що коли крутиш педалі, то холод пробирає не дуже, значно гірше – коли доводиться хоч кілька хвилин постояти на морозі.

– Чесно кажучи, ми налаштовувалися на гірше, – розповідають хлопці. – Було б набагато гірше, коли б падав сніг чи дощ. Також боялися ожеледиці. Та, на щастя, ні опадів, ні ожеледиці не було.

У селах просили вогню

За маршрутом пластуни проїжджали роверами ті області, де є осередки “Пласту”. Від Тернополя доїхали до Волочиська, а далі до Хмельницького бусом – на Хмельниччині пластунського осередку немає. Роверами переїхались обласним центром, а далі до Житомира на ночівлю бусом.

– Багато людей, які бачили нас, знали, що ми веземо Вифлеємський вогонь, бо бачили нас по телебаченню, – розповідають хлопці. – Водії сигналили нам із машин, а в деяких селах жінки виходили до траси, просячи свічку з вогнем.

У Тернополі вогонь горить у “Пласті”

Почесний вантаж хлопці довезли до Києва у неділю, 23 грудня.

Урочиста передача вогню відбулася на Володимирській гірці. Тернопільські пластуни запалили велику лампадку, від якої по черзі запалювали свої вогні представники всіх регіонів України.

– До велосипедистів підходило багато людей, казали, що вони зробили геройський вчинок і бажали доброго здоров’я, – розповідає прес-секретар тернопільського “Пласту” Віктор Гурняк. – Подяку тернопільським пластунам висловили і організатори цієї акції.

Наразі у Тернополі вогонь із Вифлеєма зберігається в приміщенні “Пласту”, що на вулиці Федьковича. За ним стежать чергові, надаючи можливість всім охочим взяти і собі вогню.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Anonymous

    класний номерний знак! хто робив? =)
  • Anonymous

    Дякую. Ну але вже поправити не зможу, бо пішло в друк. Надіюсь хлопці не образяться
  • Anonymous

    Невеличка поправка: 3 пластунів та 3 туристів, достатньо наближених до Пласту, щоб зрозуміти всю важливість події та долучитись до цікавої та неординарної акції
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up