Дозвіл на повторні шлюби даватиме церковний суд

Дозвіл на повторні шлюби даватиме церковний суд
Ми часто чуємо слова: „Те, що Бог з'єднав, людина не може роз'єднати”. Однак, крім великої кількості розлучень, фіксується і чимало повторних шлюбів. Останнім часом багато вінничан з різних причин мають бажання не лише узаконити перед державою другий шлюб, а й отримати на нього церковний дозвіл. Утім, отримують його далеко не всі

- Святе Письмо називає для розлучення лише одну причину - невірність одного з подружжя. Щодо сьогоднішньої практики вступу в другий шлюб - то це вимушений захід, своєрідна поступка, на яку йде Церква, щоб не було ще більшого гріха, щоб люди не жили у співжитті без Божого благословення, - розповідає секретар Вінницької єпархії УПЦ, протодиякон Владислав Демченко. - Але не в усіх випадках. Іноді люди приходять не тому, що вони хочуть Божого благословення на повторний шлюб, а, мовляв, там на небі я буду називатись його дружиною, а тут уже живу з іншим. Прикро дивують і причини, які вони вказують. У більшості - не зійшлися характерами, нерозважливість ("по молодості одружились"), однак такої причини ми не визнаємо. Людина повинна усвідомити, що в її невдалому подружньому житті, очевидно, було небажання поступитися, зрозуміти або пробачити свою половинку. Усе це через власну гординю, і саме це стало першопричиною розлучення.
Люди, які хочуть одружитися вдруге, повинні звернутися до священика, розказати причину, з якої вони розлучилися після першого шлюбу. Бажано це зробити на сповіді, де людина не буде себе виправдовувати. Потім приходять у єпархію, пишуть прохання на ім'я архієрея, який може дати на це дозвіл, покладаючись на правдивість описаних причин, завірених священиком. До речі, колись дозвіл на повторний шлюб видавався лише за рішенням спеціального церковного суду, який був скасований у радянські часи. Сьогодні говорять про відродження цієї інстанції в Українській Православній Церкві.
- Вдруге пару теж вінчають, але чин повторного шлюбу дещо відрізняється, - продовжує отець Владислав. - Коли один із майбутнього подружжя не був раніше одружений, то їх зазвичай вінчають, як перший раз. Третій шлюб церква благословляє лише в окремих випадках. Приміром, чоловік був одружений уперше, потім дали дозвіл на другий шлюб, але дружина загинула, є діти, і щоб була помічниця для виховання дітей, церква може благословити його співжиття із третьою дружиною. Ці випадки розглядаються окремо, обережно зважуються всі "за" і "проти".
Дізнатися про тенденцію повторних шлюбів у Вінниці неможливо, оскільки такі дані у міському РАЦСі не реєструються - для одного з молодят це перше одруження, для іншого може бути і п'яте.
- Раніше в нас часто повторно одружувалися чоловіки старшого віку, які просто шукали для себе жінку, яка б працювала на городі, прала, готувала. Та ще й прописувати не хотіли її. А вона погоджувалася спочатку, а тоді розписались, пожили місяців два і розлучаються. Був дідусь, який разів п'ять одружувався, - розповідає начальник міського РАЦСу Галина Левицька. - Але скільки разів одружуються, не можна сказати. Приносять останнє свідоцтво про розлучення, а чи третє воно, чи п'яте - невідомо.
На сьогодні, крім обліку реєстрації шлюбів, у РАЦСах відновлюється практика ведення церковних книг, яка була поламана в радянські часи. Для парафій видаються спеціальні книги, де записується, хто, коли, у якому храмі отримав хрещення, вінчання, видають свідоцтва з печаткою. Раніше вінничани, які зверталися за довідкою про отримання хрещення чи вінчання (наприклад, вона потрібна за кордоном), просто не могли її отримати.
ДОВІДКА
У 2007 році у Вінниці зареєстровано 4244 шлюби, 1744 пари розлучилися. У 2006 році одружилося трохи менше пар - 3581, розірвали шлюб 1645 подружжів.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:58 На фронті відбулося понад сотню зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled 09:18 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:36 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up