Зарядку тернопільські малюки роблять з народження

Зарядку тернопільські малюки роблять з народження
Роблячи зарядку та масаж, потрібно проконсультуватися з лікарем. Адже деякі діти мають ортопедичні, неврологічні з патології, коли масаж навпаки може зашкодити. Однак у більшості випадків лікарі радять робити профілактичну зарядку вже з народження.

 

Раз, два, три… На зарядку ставай

Зазвичай малюкам подобається займатися зарядкою. Окрім гарного настрою, такі вправи дуже корисні для дітей. Адже вони розвивають координацію рухів, розвивають мовлення та добре тренують пам'ять.

Відео дня
> Більшість батьків, роблячи зарядку, читають образний вірш і придумують різноманітні рухи. Якщо робити все весело та емоційно, через деякий час малеча сама повторює за мамою чи татом, говорить молода мама Олена Косілова. А якщо ще й хвалити дитину, додає вона, то бажання повторювати рухи батьків виростає в декілька разів.

-         Головне не кричати на дитину, коли не все буде виходити з першого разу, - каже вона. – Потрібно частіше хвалити чадо. Ну, і звичайно, заняття потрібно проводити тільки тоді, коли малюк здоровий.

Робити ранкову зарядку своїй донечці пані Олена почала вже з перших місяців життя малечі.

-         Зранку робили невеличку розминку, - розповідає мама. – А от щовечора після купання обов’язковими процедурами для нас були зарядка та масаж. Ми зводили й розводили ручки в різні боки, вверх-униз. Ніжки піджимали до животика, а потім розрівнювали «солдатиком». Піднімали також корпус, підтягуючи за ручки. Лікті підтягували до коліна по діагоналі, малювали круги ручками та ніжками.

Окрім зарядки, маленькій Даринці щовечора робили масаж, погладжуючи тіло з допомогою спеціальної олійки. Зараз дівчинці вже два рочки. Кожного дня мама допомагає донечці робити розтяжки.

-         Це щось схоже на шпагат, - каже Олена. – Також піднімаємо ноги до голови, але без фанатизму. Як на мене, зарядка дуже корисна для дитячого організму. Адже розвиває м’язи.

Зарядка та масаж є обов’язковими і розпорядку дня сім’ї Батури.

-         Перед купанням роблю масаж, починаючи з нижніх кінцівок (прогладжування, розтирання і розминання), - розповідає мама Катерина Батура. – Потім роблю масаж живота і верхніх  кінцівок. Потім у нас йде гімнастика: почергово згинаємо та розгинаємо колінні й тазостегнові суглоби, піднімаємо випрямлені ноги, робимо «велосипед» та «жабку».

Спеціальні вправи мама застосовує і для верхніх кінцівок. Батьки схрещують руки Вероніки на груді. Робить також кругові рухи в плечових суглобах. Однією з улюблених вправ дівчинки є «машинка».

-         Малеча перебирає ручками по поверхні ліжка, а ноги зафіксовані дорослими, - говорить Катерина Батура. – Також  займаємося на футбольному м’ячі.  Ще для діток цікаве покачування вправо-уліво, вперед-назад, лежачи на животі та на спині.

Усі ці вправи, на переконання молодої мами, дуже цікаві та корисні. Малеча із величезним задоволенням повторює за батьками. А щоб рухи були ритмічними, можна включити музику.

Коментар експерта:

Володимир Кучма (52 р.), заступник головного лікаря з поліклінічної роботи:

-         Здоровим дітям, котрі не досягли півторамісячного віку масажі проводити не потрібно. Це пов’язано з тим, що вони мають підвищений фізіологічний тонус. В інших випадках масажі роблять за призначенням невролога або ортопеда. Перший комплекс масажу (з 1,5 місяця) – на розслаблення. Це прогладжування внутрішніх поверхонь рук, ніг та спина, живота за годинниковою стрілкою. Другий комплекс (з 2,5-3 міс.)– це стимулюючий масаж – прогладжування зовнішніх поверхонь рук, ніг і спини, а також масаж пальців рук і ніг. Третій вид масажу (із 5-6 міс.) – для розвитку м’язів – вправи на розведення-зведення рук, ніг. Також можна робити вправи для підняття голови, розвитку м’язів пресу живота та спини. Із дев’яти місяців потрібні вправи для розвитку координації рухів та вестибулярного апарату. Це – «ластівка» тощо. Однак кожен масаж потрібно проводити дозовано, проконсультувавшись з лікарем.

Наталія БУРЛАКУ

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:14 Загинув воїн зі Скали-Подільської Василь Палько 14:35 У центрі Тернополя висаджують квіти: дивіться, який вигляд мають клумби! play_circle_filled photo_camera 14:02 На Тернопільщині відмовились називати кількість людей в розшуку через мобілізацію 13:20 У Тернополі ремонтують дороги та тротуари: де обмежать рух транспорту 20 травня Від читача 13:44 «Якісна освіта стає ще доступнішою». У Тернополі відкрили освітньо-культурний Гончаренко центр 12:35 На Тернопільщині зросла кількість хворих на ГРВІ та грип 12:07 Дитину збили на пішохідному переході у Тернополі 11:30 На автодорозі в Чортківському районі загорілася легківка 11:02 У Тернополі відбувся перший забіг з Ліги Run4Victory play_circle_filled photo_camera 10:37 21—24 травня на Східному і Дружбі будуть тимчасові перебої з водопостачанням play_circle_filled 10:00 Частково обмежать рух транспорту на важливій транспортній розв'язці у Тернополі 09:30 Графік відключення електрики на Тернопільщині на 20 травня 09:01 Хто, де та кому може видавати повістку за новим законом, який вступив у дію з 18 травня 08:00 Зупинилось серце воїна з Чорткова Михайла Пакуляка 21:02 Мільйони гривень на протезування: родина пораненого Артема Комісарчука благає про допомогу 20:00 З 20 травня знову діятимуть графіки погодинних відключень світла. Шукайте свою вулицю 19:01 Погода на Тернопільщині у найближчий тиждень: варто чекати на грози 18:03 Який вигляд мала школа №4: відтворили фото з одного ракурсу photo_camera 17:02 Купують дрони, планують подорожі та пікніки: як 11-класники Тернополя святкуватимуть випускний 16:03 Інсульт молодіє: як виявити перші ознаки та що робити для профілактики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up