Абітурієнти у Тернополі стояли у чергах майже по 12 годин

Абітурієнти у Тернополі стояли у чергах майже по 12 годин
Від 6.00 абітурієнти займали черги під дверима деяких університетів. Додому поверталися майже під вечір. Так почалася вступна кампанія у Тернополі.

Майже 2,5 тисячі заяв подали на перший курс в чотирьох найбільших університетах Тернополя за перших два дні вступної кампанії.

— Я прийшов у Педагогічний університет о 6.00 в середу, 3 липня, — розповідає тернополянин Назар Шевченко (17 р.). — У черзі був першим. Коли почали сходитися інші абітурієнти ми склали список. Проте о 9.00 до нашої черги додали ще тих людей, які не встигли подати документи 2 липня.

Відео дня
>Повернувся додому Назар аж о 16.00.

“Стомлена і хочу спати”

— Я знав, що це буде довго, але не думав, що аж настільки, адже прийшов першим, — продовжує хлопець. — Та щасливий, що вже нарешті подав документи. Адже на останні дні трохи побоявся все відкладати. Потім може бути складніше.

Планує хлопець поступати лише в Тернопільський національний педагогічний університет і лише не спеціальність туризму. Тому більше нікуди подавати документи не збирається.

— Чув ще про електронну форму подання заяв, але чомусь не довіряю такому нововведенню, — додає він.
Кореспондент о 11.00 бачив, що черга перед входом в університет справді була величезною. Зокрема багато людей сиділи і в приміщенні закладу. Більшість з присутніх приїхали з інших областей.

— Я уже страшенно стомлена і хочу спати, — каже Марія Степчук (17 р.). — Адже о 4.50 виїхала з дому. Живу у Львівській області. Тут була о 7.30. Не очікувала, що все затягнеться настільки довго. Адже враховуючи чергу, яка переді мною раніше 15.00 я звідси точно не вийду.

Дівчина розповідає, що пробувала зареєструватися в електронній формі, але нічого у неї не вийшло.
— Я декілька разів заходила на той сайт і постійно мені не відкривалися потрібні віконечка, писало, що якась помилка, — додає вона.

За словами відповідального секретаря Тернопільського національного педагогічного університету Ігоря Чеболди найбільша проблема в тому, що погано працює сайт єдиної державної електронної бази з питань освіти.

— Саме це гальмує нашу роботу, — каже він. — Переважно вона працює нормально зранку півгодини, а тоді ввечері після 17.00. Хоча на третій день ситуація ніби покращилася.

За два дні 2 та 3 липня в університеті прийняли документи у 820 осіб. Найбільше заяв подали на факультети географії, за напрямом туризму, англійської філології, української мови та біології.

Батьки склали список

Далі кореспондент відправився в Тернопільський державний медичний університет.
Там ситуація складніша в тому, що батьків не пропускали в приміщення університету і тому вони змушені чекати дітей на дворі під пекучим сонцем. Але сама процедура подання заяв проходила швидше. Батьки самі склали список і один із ініціативних батьків стояв на вході та зачитував прізвища й номери.

— Я задоволений, усе пройшло дуже навіть швидко, готувався до гіршого, — розповідає тернополяни Владислав Овдієнко (17 р.). — Я прийшов о 10.00, а в 11.30 уже оформив усі документи, йду додому.

Проте так щастило не усім, Назарій Пінчаковський із Львівської області зайняв чергу о 7.10, а завершив оформлення усіх документів о 12.00. А деякі із абітурієнтів займали й о 6.30, а в 12.00 все ще чекали під кабінетами.

В адміністрації навчального закладу кажуть, що це нормальний та звичний режим.

— Ми й так приймаємо усіх охочих від першого і до останнього, — розповідає відповідальний секретар приймальної комісії університету Віктор Твердохліб. — Насправді самих абітурієнтів не так уже й багато. Основну масовку роблять їхні родичі. Зрозумійте, це ж приїжджає абітурієнт, а з ним — мама, тато, бабуся, якісь брати чи сестри. І хоч абітурієнтів там 50 осіб, а виходить 450-500.

За два дні від початку вступної кампанії в університеті прийняли 484 заяви з рук абітурієнтів та близько 50 електронною формою.

Працювали спеціальні волонтери

Спокійно проходив прийом заяв в Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя. Там кореспондент побував близько 13.30.

— Я щойно прийшов, але уже все заповнив, тепер стою в черзі до кабінету, де приймають заяви, — каже тернополяни Петро Плевачук (17 р.). — Думаю, це займе ще дві-три години, не більше.

В університеті спростили прийом заяв завдяки тому, що кожен подавав заяви безпосередньо на кафедру факультету, куди збирався поступати.

— В такий спосіб ми вирішили ряд проблем, — розповідає відповідальний секретар приймальної комісії університету Роман Лещук. — великих черг та збоїв у роботі в нас немає. Ляди не стоять на вулиці у довжелезних чергах.

За два дні 2 та 3 липня в закладі уже прийняли близько 450 паперових заяв та ще близько 70 електронних. Найбільший попит мали факультети комп’ютерно-інформаційних систем і програмної інженерії, механіко-технологічний.

Також спокійно виглядав процес подання заяв в Тернопільському національному економічному університеті. Там не було черг та списків. Всі батьки та абітурієнти могли заходити в приміщення закладу, де їх консультували спеціальні волонтери. Таку картину кореспондент побачив там о 14.30.

— Волонтери — це кращі студенти різних факультетів, які в доступній та простій формі пояснюють абітурієнтам як заповнити заяву, розповідають про обрані напрями навчання та надають інші поради, — розповідає відповідальний секретар приймальної комісії закладу Олег Адамів. — Це пришвидшує роботу.

— Ми прийшли сюди близько 14.30 і от уже 15.30 йдемо додому, — каже мама абітурієнта Ганна Небесна, — Думали, буде складніше.

Загалом за два дні в університеті прийняли уже понад 600 заяв в паперовій формі та ще близько 100 в електронній. Найбільше охочих виявилося на спеціальності юридичну та фінансових кредитів.

Електронний вступ — для щасливчиків

Зареєструватися на сайті електронної подачі заяв до ВНЗ http://ez.osvitavsim.org.ua справді складно. В цьому переконався кореспондент. В четвер, 4 липня він разом із абітурієнткою Віолеттою Бугай пробував заповнити анкету. Після введених потрібних даних на екрані з’явився напис “Системна помилка. Спробуйте через деякий час”. Згодом на сторінці анкети світився напис “Сайт буде доступний після 12.00. Ведуться регламентні роботи”. Потім такий же напис обіцяв, що анкета запрацює після 14.00. Зареєструватися за півдня кореспонденту так і не вдалося.

—Такий вступ розрахований напевне на щасливчиків, яким пощастить зайти на нього у потрібний момент, — каже Віолетта Бугай.
 

Світлана МАЛА

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Anonymous

    Ось я дивлюся на тих майбутніх студентів і не розумію чого в той педагогічний поступати оскільки після закінчення вони роботи за фахом не знайдуть це факт . Вже стільки той педагогічний наклепав "педагогів" що мабуть на 50 років вистачить і що більшість з них сидить на біржі праці .

    Anonymous reply Anonymous

    Маховик, ти задрав своїм тупим коментом "чого поступати у педагогічний" (економічний, політехнічний і т.д.) Вчитися люди хочуть. Будь певен - більшість моїх знайомих після педу нормально влаштувалися з роботою. І багато - у школи. А в педагогічному, між іншим, і непедагогічні спеціальності є. Так що не ний!

    Anonymous reply Anonymous

    До Гість: Ім'я не вказано 05/07/2012 23:42 Ну -ну прапор їм в руки .Знаємо, як вони хочуть "вчитися " P.S Згідно конституції України кожен має право на сободу слова ,думки і таке подібне - так що не ний ! .
  • Anonymous

    А чого стояти в чергах?Здасте,ще купа часу.Зараховувати будуть всерівно по баллах,а не хто коли здав.
  • Anonymous

    Але всі сі вчитисі хочут!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Коли дитині треба міряти тиск? Розповідає кардіолог з Тернополя photo_camera 21:01 На Тернопільщині нарубали лісу на чверть мільйона гривень 20:02 Вбивство студента із Конго Ерітьє: чотири роки минуло, а вироку немає досі. Чому? 19:58 Поблизу Дарахова перекинувся бензовоз. Є постраждалі (ОНОВЛЕНО) Від читача 13:31 Масштабний благодійний захід в Тернополі “GO nail forum” 19:01 Від батарейок, колонки чи ліхтарика: 12 кмітливих способів зарядити телефон без електрики 18:20 Чортків навколішки зустрів загиблого героя Івана Ружила photo_camera 17:30 Мужньо боронив Україну від окупантів: зупинилось серце захисника Сергія Страхоцького photo_camera 16:40 Як у Збаражі гаївки дзвеніли (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 16:05 У Чортківській громаді за народження дитини виплачують додаткових 10 тисяч гривень 15:45 Житловий сертифікат на зруйноване майно (новини компаній) 15:21 На Тернопільщині 9 травня будуть обмеження зі світлом для підприємців 14:45 Чому на клумбах у Тернополі замість квітів – бур’яни photo_camera 14:25 Автосервіси та СТО Тернополя. Ваш автомобіль – наша турбота! (партнерський проєкт) 14:09 На Теребовлянщині реставрують ще один міст: грошей на капітальний ремонт немає 13:25 На Чортківщині Mitsubishi наїхав на підлітків, які катались на мотоциклі photo_camera 12:45 У Тернополі збільшилась плата за паркування та графік роботи майданчиків 12:05 Рада в кілька разів підняла штрафи за відмову від повістки та неявку до ТЦК 11:25 У ТЦК застерігають щодо поширення інформації про місця їх перебування в соцмережах 10:45 У Кременці відкрили меморіал пам'яті 21 героя, які віддали життя за Україну
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up