Партнер рубрики Події

“Весілля в Малинівці” у Тернополі не покажуть через політику

“Весілля в Малинівці” у Тернополі не покажуть через політику
Гостросюжетну музичну комедію “Весілля в Малинівці” театр “Петербурзька оперета” у Тернополі показувати не буде.

– Є у нас такі щирі українці, які самі нічого не роблять, і іншим палиці в колеса встромляють, – каже організатор гастролей у Тернополі Володимир Дармограй.
Популярну комедію тернополяни не побачать через протест обласного Товариства колишніх політв’язнів і репресованих. Політв’язні на адресу голови обласної ради Олексія Кайди та голови обласної адміністрації Валентина Хоптяна надіслали заяву з проханням не допустити показу цієї вистави у Тернополі.
“Ця п’єса принижує український народ і дискредитує УНР, правонаступницею якої є теперішня Українська держава, бо від УНР ми успадкували Державний герб, Прапор, Гімн і грошову одиницю, а також українську історію”. – йдеться у заяві.
Натомість політв’язні та репресовані запропонували нашому обласному драмтеатру поставити п’єсу Миколи Куліша “Мина Мазайло”.
– Я отримав листа від керівництва драмтеатру, у якому йдеться про те, що нам відмовлено в оренді залу для показу вистави, – розповідає Володимир Дармограй. – Копію листа я відправив петербурзькому театру, якщо хочуть, то хай судяться.
Показ комедії “Весілля в Малинівці” планували на 16 березня. Вартість квитків становила від 70 до 150 гривень.
Володимир Дармограй каже, що частину квитків уже вдалося реалізувати. Тернополянам, які придбали квитки, повернуть гроші.
– Раніше нам не дозволили показувати в Тернополі виставу “Імператриця” цього ж петербурзького театру, – каже пан Дармограй. – Ну, я це ще якось розумію, бо Катерина ІІ зруйнувала Запорізьку Січ. А що такого знайшли у комедії “Весілля в Малинівці” важко збагнути. Те, що там згадується “отаман таврический” і його банда?
Володимир Дармограй каже, що теж є репресованим – його вивезли на Сибір, коли йому виповнилося лише два з половиною роки. Але чогось такого антиукраїнського, що б не дозволяло показ комедії “Весілля в Малинівці”, організатор гастролей у ній не вбачає.

Василь СОЛТИС, 0-96-725-70-22, [email protected]

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (40)
  • Anonymous

    Захисники вистави, "борці з цензурою" , вийдіть на площу до міської ради з протестом, і покажіть Свободі де раки зимують. До речі, хто з Вас ходить в театр? Я там частий гість, але я не піду на виставу , яку мені привіз, третій склад, театру оперети. І привезли виставу написану якимось Юхвідом, про події в Україні 20 років, Це, що шедевр оперети? Ні проста агітка, і дость примітивна.

    Anonymous reply Anonymous

    З вашого глибокого театрознавчого висловлення, я, нарешті, зрозумів, що оперета «Весілля в Малинівці» заборонена не з політичних, а з естетичних міркувань. Виявляється «репресованих» не влаштовує ні музика, ні літературна основа вистави, яка стала класикою музичного театру. А то, що цей спектакль із величезним успіхом ішов і йде понині на сценах десятків театрів ( у тому числі й українських) – це просто низький смак діячів театру й тих глядачів, які із задоволенням дивилися й дивляться цю виставу. Мало того, по її мотивах був знятий фільм, який мав величезний прокатний успіх і, який із задоволенням дивляться дотепер! А, може, дійсно деяких тернопільських «естетів» не влаштовує «якийсь єврей Юхвід», що написав лібрето до цієї оперети?!
  • Anonymous

    Пропоную їм наступним кроком заборонити до показу фільм "Пропала грамота" - там взагалі жах як показують українців. Дебілоїди блін...

    Anonymous reply Anonymous

    А також заборонити індійські і китайські фільми – там взагалі українців не показують, а тільки індійців і китайців!

    Anonymous reply Anonymous

    і американські теж - бо в америкосів, що хохли, що москалі - то те саме - або Сергей, або Алексій
  • Anonymous

    "Є у нас такі щирі українці, які самі нічого не роблять, і іншим палиці в колеса встромляють" - гарно сказано. В цьому вся суть нашої псевдопатріотичної влади.
  • Anonymous

    а як же демократія???? Як це влада може заборонити виставу через політику ?? Нагадує комунізм...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up