Партнер рубрики Події

Воду в Тернополі на якість перевіряють щодня. Шукають бактерії, хімікати та радіонукліди

Воду в Тернополі на якість перевіряють щодня. Шукають бактерії, хімікати та радіонукліди
- Вода є цілодобово, а перебоїв майже не буває — це велика заслуга водоканалу, бо грошей нема, а вони щось роблять. Але величезна проблема - якість води. Те, що хлором пахне, то я вже нічого не кажу, але коли тече жовто-бура рідина, то я не те, що пити чи купатись, я навіть попрати не можу. Таке не так часто трапляється, але буває, - звернулась у редакцію тернополянка Олександра Синецька. Жінка просила поцікавитись у “Тернопільводоканалі”, чому іноді якість води низька.

“Кожного дня перевіряємо”

Журналіст натомість напросився в лаборанти хіміко-бактеріологічної лабораторії питної води, аби самому поглянути, як та на що перевіряють воду, і навіть сам спробував декілька аналізів провести.
- Вода, яку п’ють тернополяни, — дуже хороша, одна з найкращих в Україні. І це офіційний факт, — каже завідуюча лабораторією Лідія Шимків. - У бактеріологічному відношенні - особливо. За 2011 рік не було жодного випадку виявлення кишкової палички. Щодо хімічного аспекту, то у воді відсутні солі важких металів, наявні хороші органолептичні властивості. Відсутній вплив радіонуклідів.
Лабораторія хіміко-бактеріологічного контролю питної води розташована в приміщенні адмінкорпусу “Тернопільводоканалу”. Проте вхід туди мають лише декілька чоловік, і то в білих халатах. Тож халат одягнув і журналіст, а ще довелось інструктаж з техніки безпеки прослухати. Усередині лабораторії, яку формують декілька кімнат, відчутний запах хімічних препаратів. На столах всілякі колби, мензурки та інші місткості для рідин, поряд — реактиви. Також розставлене всіляке обладнання. Стіни кімнат облицьовані плиткою. У цілому приміщення схоже на лікарняні чи поліклінічні лабораторії, хіба що просторіші, а хімікатів та обладнання більше.
- Лабораторія перевіряє воду централізованого постачання і складається з трьох відділів: хімічного, бактеріологічного і радіологічного, - розповідає пані Шимків. - Кожного дня ми відбираємо воду з водозаборів та перевіряємо її. Окрім того, періодично перевіряємо воду з свердловин та з розподільчих мереж, зокрема з тупікових ліній та квартир тернополян. У місяць беремо більше проб води, у лабораторії працює дев’ять чоловік. Якість питної води паралельно визначає й лабораторія СЕС.

Хлорують не надто сильно

Відео дня
>Воду, яку перевіряють щодня, пояснили в лабораторії, відбирають на виході з насосів. Перед тим кран, з якого братимуть проби, обпалюють та 15 хвилин спускають воду в різні пляшки (стерильні — на бактеріологічні аналізи і чисті на хіманаліз — прим. ред.).
- У лабораторії ведемо контроль якості води, - говорить жінка. - Визначаємо всі необхідні нам показники. Починаємо з простих досліджень запаху, кольору і смаку. Потім кваліфіковані лаборанти з допомогою реактивів визначають хімічний склад та відповідність води.
Бактеріологічне дослідження води, як з'ясувалось, ще складніший процес. Лаборанти спочатку намагаються посприяти розмноженню мікроорганізмів з допомогою прийнятного середовища та тепла, а вже потім досліджують. Як запевнили, колонії шкідливих мікроорганізмів не множаться, тобто у воді їх нема.
Щоправда, якість води погіршується всілякими факторами, визнають у водоканалі.
- Погіршуватись якість питної води може за рахунок проривів та старих труб, - каже Лідія Шимків. - Іноді люди телефонують, що вода жовтувата трішки. Таке рідко буває, потім чиста тече. Крім того, вона придатна до споживання. Це означає лише одне — у воді є оксид заліза. Місто водою забезпечують з двох водозаборів — Білецького та Верхньо-Івачівського. На першому є станція знезалізнення води, а на іншому поки нема. Але шкоди від того, що у воді є залізо, немає. Часто в природі вода може бути чистою, як сльоза, а насправді містити стільки хімічних речовин і біологічних організмів, що й подумати страшно.
Щодо хлорування води, то його, стверджують у лабораторії, здійснюють по мінімуму.
- Хлоруємо не надто сильно — 0,3-0,5 міліграма на кубічний дециметр води, але цієї дози достатньо, щоб вода була безпечною в епідеміологічному відношенні, - пояснює завідуюча лабораторією.

Провести один з “хімічних” аналізів дозволили й журналісту “20 хвилин”. З допомогою буферно-аміачної суміші кореспондент намагався з'ясувати, скільки солей кальцію та магнію. Всі маніпуляції довелось здійснювати з вузькими колбочками, скляними піпетками та реактивами. Проста з першого погляду операція: взяти точну кількість води та змішати з рідиною-індикатором хром темно-синій, а потім відфільтрувати із застосуванням трилону Б — вдалась лише з третьої спроби і то з допомогою лаборанта. Спільно вдалось з'ясувати, що вода, яка тече з квартир тернополян, - “м'яка”.
Якщо з вашого крана тече неякісна вода, радимо скаржитись диспетчерам “Тернопільводоканалу” за номером 25-26-10. Бо ж на “виході” з водозабору вода відповідала всім нормам, а по дорозі до вас через якусь поломку чи погані мережі зіпсувалась.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Anonymous

    Аналізи води треба брати не на виході з насосів, а з найвіддаленіших точок усіх мікоррайонів. І потім вивести середньостатистичний склад води. А так як є , це лажа та замилювання очей споживачів. Я цю галіму воду з під крана не вживаю.
  • Anonymous

    То всьо що вони там аналізи всякі роблять і бодяжать то є їхні питання але то вся їхня робота до одного місця бо скільки б вони не проводили аналізи труби чистішими не будуть бо коли розрізати трубу яка проходить в підвалі то там такий шар намулу що це п.....ц і жодна промивка ніякого толку не дасть треба повністю міняти мережі на пластмасові труби ось тоді і якість буде відповідною , а аналізи проводити це все так для галочки бо там де робили заміри вода може бути і якісна а де гарантія що в кранах споживачів ця вода буде придатною для вживання оскільки в ній можуть знаходитись збудники гепатиту , туберкульозу , і багато іншої зарази .

    Anonymous reply Anonymous

    Правильно, труби треба міняти, найкраще на водку і сільодку.
  • Anonymous

    Якщо ж усе так добре, то чому ...(дуже погане слово)... в мене на БАМі за 3 дні фільтр стає червоно-чорного кольору? Чому деколи від води тхне хлором настільки, ніби "нюхнув белізни" Чому після душу шкіра лущиться?

    Anonymous reply Anonymous

    червоне - то залазо. станції знезалізення - немає. тому так воно трапляється. Надал пообіцяв, що таку станцію збудує

    Anonymous reply Anonymous

    Не треба нюхати "белізну", краще клей, але тільки не ПВА.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:02 «Генератори, свічки вже маємо»: тернополяни розповіли, як готуються до можливих блекаутів play_circle_filled 12:03 «На щиті» повертається до рідного Збаража воїн Олег Рудий, який загинув понад рік тому 11:01 М'яч з підписами футболістів «Динамо» за донат на Mavic для наших захисників 10:04 Сьогодні, 18 травня, у дію вступає новий закон про мобілізацію. Що варто знати Від читача 16:01 BRAMA: Захист Інфопростору від Онлайн Загроз 09:02 Готуємо пиріг із ревенем і полуницею за рецептом Клопотенка 22:00 У Тернополі відкрили меморіальну таблицю захиснику Андрію Мозілю 21:02 «Ще побігаємо на протезах»: історія захисника, який вчиться ходити після поранення 20:00 У Тернополі на мосту зіткнулися двоє велосипедистів 19:02 ТЦК працюватимуть, а ЦНАПи ще не готові: де тернополянам оновити дані з 18 травня 18:02 Міноборони запускає мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів 16:45 У Карпатах травмувалася туристка з Тернопільщини 16:00 10 школі Тернополя — 80 років! Як відзначатимуть ювілей? 15:10 Зеленський підписав закон про штрафи для військовозобов’язаних 14:20 На бульварі Тараса Шевченка облаштовують Алею пам'яті з портретами загиблих героїв photo_camera 14:05 В Раді зареєстрували законопроєкт про скасування позбавлення волі за ухилення від мобілізації
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up