Партнер рубрики Події

На Тернопільському Ставі гине жовта лілія

На Тернопільському Ставі гине жовта лілія
Через те, що спустили воду у Ставі, гине жовта водяна лілія, а також багато молюсків та інших мікроорганізмів. Біологи і городяни б'ють на сполох. Натомість у Держекоінспекції кажуть, що збитків природі на Ставі не зафіксували


Жовта водяна лілія може зникнути з Тернопільського ставу. Тут тиждень тому зменшили рівень води, тому ці рослини просто гинуть. Відновитися вони зможуть лише через через декілька років, і то хто зна, кажуть фахівці.

- У Тернополі людям відключили теплу воду, а рибам — і холодну, - написав тернополянин на сайт 20minut.ua в рубрику "Від читачів". - У ставі, як завжди, "невідомі" спустили воду. Як результат,- вода відійшла від берега на 20 метрів. Загинув мальок, який ріс на мілководді. Гине жовте латаття, занесене у “Червону книгу”. Водорості, які опинилися на суші, гниють і спричинять розмноження небезпечних бактерій, грибків. Вода та берег вкриваються пліснявою. У повітрі — сморід від продуктів гниття.

Сохне ціла плантація
І справді, від жовтих лілій на Ставі скоро не залишиться й сліду, переконалася кореспондент "RIA плюс". Просто на очах сохне велика плантація цих квітів біля “Дальнього” пляжу. Саме там вода найбільше відійшла від берега. Лілії опинилися на суші. Разом з ними загинули тисячі равликів, молюсків, від яких залишилися лише пусті мушлі. У повітрі стоїть неприємний запах.

Відео дня
>Жовтя водяна лілія або глечики жовті є окрасою нашого Ставу, каже науковий співробітник інституту лісівництва Теодозій Кухарський. Цими квітами завжди милувалися багато людей. І те, що ці рослини масово гинуть – дуже сумно.

- Жовта водяна лілія не така рідкісна рослина, вона не занесена до Червоної книги на відміну від білої водяної лілії, - каже науковець. - Але це не означає, що її потрібно нищити. До того ж, ці рослини важко розмножуються. Якщо хтось помітив, то вони ростуть на стабільній площі , яка не особливо збільшується. Тож чи відновляться у нас лілії – все в руках Божих. І на це треба буде декілька років.

Кожна рослина цікава по- своєму, тому свідомо нищити природу не можна. А жовті водяні лілії – індикатори чистоти води. Вони не будуть рости там, де нечиста вода. Також вони люблять болотяну місцевість з чистою проточною водою. Такі квіти ростуть у ставках Нижнього Івачева, Чистопадах, Вертелці.

Загалом збитки від того, що спустили воду у Ставі — суттєві, вважає науковець. Зміліла прибережна смуга, а там живе багато мікроорганізмів, які всі загинули. Загалом на відновлення загиблої мікрофлори треба буде п'ять, а той 10 років. Та й узагалі про рівень завданої шкоди можна дізнатись лише на підставі досліджень.
 

Збитків для Ставу не вбачають

Натомість у Державній екологічній інспекції в Тернопільській області кажуть, що збитків через те, що спустили став, вони не виявили.

- Ми не зафіксували ні того, що риба гине, ні лілія, ні молюски, - каже заступник головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Тернопільської області Едуард Ференц. - До того ж, Став вже набирає води і скоро поверне свою глибину.

Пан Ференц також додає, що Став спускали санкціоновано. Проектну документацію вивчали в обласному управлінні навколишнього середовища і там дали дозвіл спускати воду. Начальник цього управління Орест Сінгалевич запевняє, що все буде гаразд і з ліліями, і з молюсками.

- Ми оцінювали ці всі моменти, коли давали погодження, на спуск води у Ставі, - каже він. – Серйозних екологічних наслідків від цього ми не прогнозували і зараз їх не вбачаємо. Молюски впадають у стан анабіозу (здатність переживати несприятливі умови - прим.ред), а квіти на Ставі відновляться.

Зараз на Ставі є серйозніша проблема – цвітіння синьо-зелених водоростей, яке посилюється у спеку, додає пан Сінгалевич. Це хвороба багатьох українських водойм. Тоді вода робиться маслянистою, набирає синьо-зеленого забарвлення з білими розводами і неприємно пахне.
 

Відео від читача 20minut.ua:

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (25)
  • Anonymous

    ніхто ставу не чистить абсолютно..це що прибрали пару бутилок коло пірсу і зробили багато шуму)..воду спустили тільки для вигляду..щоб відмити виділені на надалом мільйони з міського бюджету( а це не один і навіть не 5).....висушили річку...засмерділи озеро....ну а шкоди ніякої..надіємся що інша влада яка прийде не забуде заслуги Свободи.....Тимошенко пригадали...99.2000 думаю і надалу пригадають роки в які вони "облагорожували" Тернопіль)
  • Anonymous

    Я сам особисто бачив як у ріцчі риба гинула,коли спустили озеро...Як шкода....РИБУ...Люди відрами виносили.... БИДЛО-СВОБОДА НИЩИТЬ ВСЕ ПІДРЯД,,,,Вони вже надумали спустити озеро і дати під забудову Креаторбуду....Від БИКО-СВОБОДИ ВСЕ МОЖНА ЧЕКАТИ....ТАМ ВІВЦІ ЖИВУТЬ СЬОГОДНІШНІМ ДНЕМ....

    Anonymous reply Anonymous

    риба в річці не загинула (ну ясне діло, що відносно), там ямки і волога, в які вона і занурилась, доки води не було (а це тільки один день, потім шлюз знову припідняли). А от те, що рибаки почали її збирати... я вас прошу, та її там безліч, і так вудками і сітками кожен день виловлюють, а то пройшлися і позабирали (нічого страшного, а то б дійсно якщо здохла, то пропала б). А свобода да... бидло, і гади хочуть котедж вбабахати в Білій. До речі, не виключено, що для будівництва прибережної території там наступного літа воду знов приспустять ))) правда тоді ризикують бути проткнутити вилами
  • Anonymous

    Блін, який брєд, навіть не читав статтю (аж тепер глянув). Які ракушки, яка лілія? Та ними все дно вкрите, а те латаття росте, не як в водоймі (ставі, озері), а як в болоті (вся набережна в центрі і на диких берегах вкрита тими водоростями. От ви всі кажете "чистка озера", "треба почистити озеро...". То що ви уявляєте собі при понятті "чистка"? Пройтися берегом в гумаках і позбирати пляшки (а те, що за пару років водойму можна буде пішки переходити, бо зміліє, то фігня по вашому?). Наше озеро має мати статус престижної водойми, тут же чемпіонат світу проходитиме, а ви переймаєтесь за фігню (та як земснарядом дно поглиблювали, то вся вода ціле літо чорна була, ніякої лілії і в помині не було, і риби купу загинуло, і раків і молюсків... але що зробиш - зате зараз маємо озеро з відновленою екосистемою, бо інакше озера в зараз в нас не було). Так що, не треба писати, не розібравшись, все вони правильно зробили.

    Anonymous reply Anonymous

    і да, зараз вже ніякий не нерест, жодна риба і мальок не загинув (раки теж попереповзали туди, де вода є, або в мул, а там волого і досі). Ракушки і те все - те саме, що і мул, розмножується швидко, є багато, навпаки позбавитись якщо б хтілося - то важко.
  • Anonymous

    10 мільонів для тернополя це не гроші) надал собі нову хату купить... або пустить все на вибори щоб ми за них голосували))))) ну що я зроблю що ми всі придурки і таки виберем кайду до верховної ради
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up