Партнер рубрики Події

На тернопільських заправках подорожчав метан

На тернопільських заправках подорожчав метан
Заправлятись метаном на більшості тернопільських заправках стало на 35 копійок за метр кубічний дорожче. Вартість пропану, навпаки, впала – ціна зменшилась на 60 копійок за літр.

Однак є й заправки, у яких ця різниця більша.
За новими цінами на зріджений та скраплений газ тернопільські водії їздять уже два-три тижні. Такі зміни, за словами місцевих таксистів, почались із кінця грудня минулого року. Проте, навіть зважаючи на помітне подорожчання, переходити на бензин місцеві таксі не збираються – бензин все одно тягне з гаманця більше.
- Подорожчання для нас відчутне, - каже таксист Анатолій. – Адже, якщо раніше заправлявся на 135 гривень, то зараз витрати зросли до 152 гривень. На таку суму мені вистачає палива на 190-192 кілометри. Загалом десь до 200 км. Залежить від того, як обслужать на заправці. А ціна на проїзд не змінилась - газ подорожчав, а ми як їздили по 2 гривні 90 копійок, так і їздимо.
Найчастіше їдуть на державні заправки
За словами водіїв, найпопулярнішою є державна заправка на вул. Гайовій. Рідше вони звертаються до приватних заправок. Адже, заправляючись на одну і ту ж суму, можна отримати різну кількість газу.
- Якщо не обдурять, то надовше вистачає, а як погано заправлять, то й звертатись на заправку, зрозуміло, треба частіше, - продовжує він. - Адже я не можу знати, чи вони таки газ дають, чи повітря напустили, а повітря пішло, тиск впав, та й по всьому.
Загалом метаном, за інформацією водіїв, у місті заправляють тільки на трьох заправках - у Березовиці, на Гайовій і на Текстильній. Пропан же є на багатьох - там, де бензин, там і пропан. А цей газ, на відміну від метану, подешевшав. Втім, різниця на газ на різних заправках сягає 50 і більше копійок.
- Його вартість, по суті, залежить від бензину, - говорить пан Анатолій. - Якщо він коштує 10,80 гривень за літр, то ціна на пропан буде 5,40 гривень. За два тижні вартість пропану впала від 6 гривень 50 копійок до 5 гривень 90 копійок за літр.
На пропані - тепер дешевше
Пропаном, як кажуть водії, заправляються під тиском 10-15 атмосфер. Адже це зріджений газ, який за своїми властивостями дуже схожий на бензин. Він рідкий та підходить до заводського двигуна без значного переобладнання. А метан - стиснутий газ, його заправляють під тиском до 200 атмосфер. Відтак пропанові ГБО дешевші, але собівартість кілометра досить висока.
- Аби заправитись пропаном, документів не треба, - каже таксист Володимир. - Протягом двох-трьох тижнів пропан подешевшав майже на 1 гривню 50 копійок. Була ціна 7 гривень 10 копійок, а стала 5 гривень 65 копійок. А ось метан подорожчав: був 6 гривень 36 копійок, а став 6 гривень 60 копійок за метр кубічний.
Для того, щоб отримати талон на метан, потрібно звернутись до контори у мікрорайоні "Дружба", навпроти психлікарні. У загальному для таксистів, які заправляють автівки метаном, витрати на паливо тепер збільшились. Хоч і не всі їх вважають значними.
- Звісно, порівняно з попередніми цінами наші витрати трохи збільшились, - каже таксист Артем. - Однак все одно обходиться дешевше, аніж заправлятись бензином.
 

 На заправках, буває, хочуть надурити
Підвищення ціни на газ, який у здебільшого використовують таксисти, не так турбує водіїв, як якість обслуговування на заправках. Тож, не зважаючи на малу кількість заправок у місті і неподалік міста, популярні - одиниці.
- Знайомий приїхав на приватну заправку, маючи в балоні 9 кубів, - каже таксист Олександр. - Він захотів заправитись на півбалона. Однак реально його балон вміщує 15 кубів всього. А його заправили і порахували, що вмістилось у балон ще 9. І це попри те, що могло максимум вміститись 7,5.
Чоловік, за словами пана Олександра, підняв галас і заплатив все-таки лише за 7,5 кубів. Після того на приватну заправку більше не їздить.
- Якби я встановлював газове обладнання на власну автівку, то обрав би на пропан, - каже Олексанр. - Бо метан швидко зношує автозапчастини. Окрім того, на ту суму, на яку я заправляю, на метані проїжджаю до 200 км, а на пропані проїхав би 500 км.
Та з таким твердженням чимало водіїв не погоджуються.

Світлана ГРИВАС,

Відео дня
>0-96-709-74-60

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Anonymous

    цікаво яка марка машини на пропані за 100 гривень проїде 500км
  • Anonymous

    метан, а балон в машині пропан-бутан)))

    Anonymous reply Anonymous

    і що, то ж просто заставочна картинка. І до того ж тут є і про пропан
  • Anonymous

    Можна просто зробити зауваження, навіщо так ображати.

    Anonymous reply Anonymous

    бо тому що це мільйонний раз тупість для загального огляду. пишеш в газету - будь уважний та грамотний. Не можеш грамотно писати - торгуй на базарі мештами.
  • Anonymous

    ідіотизм самозваних недовчених псевдо-журналістів 20 хвилин вражає - на ілюстрацію теми про метан встановити фото балона з жирним написом пропан! що робить психлікарня в той час як ви пишете статті...

    Anonymous reply Anonymous

    Ти свій IQ перевір. Ти тільки заголовки читаєш? В статті і про пропан є.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У Зарваниці відбулася проща родин загиблих Героїв photo_camera 20:00 На Провідну неділю до кладовищ курсуватиме більше громадського транспорту 19:07 Судили тернополянина, який створив групу у Телеграм про повістки і переміщення ТЦК 18:00 Євробачення 2024: де дивитися трансляцію гранд-фіналу та як голосувати Від читача 11:52 Ефективна співпраця на допомогу людям 17:05 Коли можна вклеїти фото у паспорті і чи буде чинним документ без нового зображення 16:00 ФК«Нива» у Тернополі прийматиме запорізький «Металург» 15:00 Магнітна буря та полярне сяйво — чому жителі України бачили забарвлене небо 14:00 На Тернопільщині водій з сусідньої області намагався підкупити патрульних 13:00 15 травня не буде води на кількох тернопільських вулицях 12:00 Копаючи могилу для військового, знайшли гранати і людські рештки 11:35 Як новачкам підготуватися до свого першого забігу? Важливі поради від тренера (новини компаній) 11:00 Жінка травмувалася в тернопільській маршрутці 10:05 Готуємо домашні рогалики з повидлом, вишнею чи маком 09:00 Тернопільщина втратила захисників Олександра Грицюка і Віталія Тимківа
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up