Тож подумайте двічі, чи купувати такі приправи для себе і своєї сім’ї, застерігають експерти. Зазвичай господині додають їх до перших і других страв, щоб покращити їх смак і аромат. При цьому часто не читаючи, з чого зроблені ці приправи.
- Додаю приправу до супів, котлет, тушкованої капусти, інших других страв, - перелічує тернополянка Світлана, яку ми зустріли в супермаркеті. – Тоді вони виходять смачнішими, мають хороший аромат. Не читала, що там написано на упаковці. Точно є сіль. Також намальовані морква, кріп, цибуля. Та й що тепер без хімії роблять? Однією приправою не отруїмось…
Багато фарбованої солі і трохи овочів
Згідно зі стандартом, приправи - це пряноароматичні суміші для перших і других страв. Їх роблять із суміші спеціально підготовлених прянощів, солі, цукру, сушених овочів і зелені з додаванням підсилювачів смаку або без них.
- Звучить усе заманливо. Однак насправді все трохи інакше, - каже керівник експертно-аналітичного відділу Центру експертиз «Тест» Ніна Кільдій. - Якщо прочитати уважно склад курячих приправ і провести деякі дослідження, то виходить, що така приправа являє собою швидше ароматизовану підфарбовану сіль з додаванням сушених овочів. Дійсно, курячі приправи на 70% складаються з солі.
З "курячих інгредієнтів" у складах приправ обов'язково є ароматизатор, ідентичний натуральному "курка", іноді курячий жир або сушене м'ясо курки.
Додають фарбники та ароматизатори
Деякі виробники вказували на упаковках відсоток курячих інгредієнтів у приправі. Щоправда, у мінімальних кількостях – 1% курячого жиру або й 0,2% сушеного курячого м'яса. Тож надавати смак курки в приправі можуть хіба ароматизатори. Натомість шматочки сушених овочів – моркви, перцю і зелені є.
- Те, що продукт містить йодовану сіль, безумовно, добре, а от її кількість не тішить, - продовжує фахівець. - А фраза "без консервантів" є досить безглуздою, бо з такою кількістю солі - 73,11% від всього вмісту - вони і не потрібні.
Крім цього, всі приправи містять підсилювачі смаку, причому три відразу: глутамат натрію - Е621, інозінат натрію - Е631 і гуанілат натрію - Е627.
Перевірили приправи в лабораторії
Експерти дослідили шість курячих приправ - "Мівіна", "Приправка", "Ароматика", "Роллтон", "Мрія" і "Торчин". Оцінювали маркування та упаковку, а також перевірили їх у лабораторії, зважили та продегустували.
- У лабораторії приправи перевірили за кількома показниками: кількістю солі, наявністю підсилювачів смаку та іншими, - каже Ніна Кільдій. – Так ми виявили, що приправи на 70-73% складаються з солі. Що, по суті, не дивно: у складі всіх протестованих приправ на першому місці вказана саме сіль. А ця речовина не така вже й безпечна для організму людини.
Також в лабораторії виявили, що в приправах є підсилювачі смаку, зокрема глутамат натрію. Однак їхній вміст не перевищує ті норми, які дозволила використовувати в продуктах держава.
Курку знайшли тільки в назві приправи
Експерти «Тесту» шукали в приправах і курятину.
- Адже деякі виробники - "Мівіна", "Приправка" і "Роллтон" вказували в складі продукту сушене м’ясо, - продовжує фахівець. – Щоправда, наші пошуки закінчились нічим - м'яса курки ми в приправах не знайшли.
Однак це, за словами пані Кільдій, швидше за все, пов'язано з тим, що при сушінні курятини ДНК білків м'яса повністю зруйнувались, тому навіть за допомогою прогресивних методів досліджень обіцяного виробниками м’яса в приправах не знайшли. Тим паче, що кількість м’яса в продуктах була дуже малою.
Також з приправ приготували бульйони, дотримуючись рекомендацій на упаковках.
- Якихось спеціальних вимог до приправ немає. Просто вони повинні відповідати своєму найменуванню, - каже фахівець. - І хоча яскраво вираженим саме курячим ароматом і смаком приправи не змогли похвалитися, відверто неприємних відтінків відзначено не було.
Загалом за результатами тесту приправи отримали досить високі оцінки. Все ж, вибираючи приправи, почитайте, з чого вони зроблені і чи справді хочете їх вживати.
Результати тесту приправ
Марка Оцінка за тест
"Мівіна" відмінно
"Приправка" відмінно
"Ароматика"добре
"Роллтон" добре
"Мрія" добре
"Торчин" задовільно
№ 20 від 15 травня 2024
Читати номер
Anonymous
Anonymous
Anonymous reply Anonymous