Обіцяного м’яса в курячих приправах експерти не знайшли. Лише ароматизатори

Обіцяного м’яса в курячих приправах експерти не знайшли. Лише ароматизатори
У курячих приправах основний складник – підфарбована сіль, ароматизатори та підсилювачі смаку.

Тож подумайте двічі, чи купувати такі приправи для себе і своєї сім’ї, застерігають експерти. Зазвичай господині додають їх до перших і других страв, щоб покращити їх смак і аромат. При цьому часто не читаючи, з чого зроблені ці приправи.
- Додаю приправу до супів, котлет, тушкованої капусти, інших других страв, - перелічує тернополянка Світлана, яку ми зустріли в супермаркеті. – Тоді вони виходять смачнішими, мають хороший аромат. Не читала, що там написано на упаковці. Точно є сіль. Також намальовані морква, кріп, цибуля. Та й що тепер без хімії роблять? Однією приправою не отруїмось…
Багато фарбованої солі і трохи овочів
Згідно зі стандартом, приправи - це пряноароматичні суміші для перших і других страв. Їх роблять із суміші спеціально підготовлених прянощів, солі, цукру, сушених овочів і зелені з додаванням підсилювачів смаку або без них.
- Звучить усе заманливо. Однак насправді все трохи інакше, - каже керівник експертно-аналітичного відділу Центру експертиз «Тест» Ніна Кільдій. - Якщо прочитати уважно склад курячих приправ і провести деякі дослідження, то виходить, що така приправа являє собою швидше ароматизовану підфарбовану сіль з додаванням сушених овочів. Дійсно, курячі приправи на 70% складаються з солі.
З "курячих інгредієнтів" у складах приправ обов'язково є ароматизатор, ідентичний натуральному "курка", іноді курячий жир або сушене м'ясо курки.
Додають фарбники та ароматизатори
Деякі виробники вказували на упаковках відсоток курячих інгредієнтів у приправі. Щоправда, у мінімальних кількостях – 1% курячого жиру або й 0,2% сушеного курячого м'яса. Тож надавати смак курки в приправі можуть хіба ароматизатори. Натомість шматочки сушених овочів – моркви, перцю і зелені є.
- Те, що продукт містить йодовану сіль, безумовно, добре, а от її кількість не тішить, - продовжує фахівець. - А фраза "без консервантів" є досить безглуздою, бо з такою кількістю солі - 73,11% від всього вмісту - вони і не потрібні.
Крім цього, всі приправи містять підсилювачі смаку, причому три відразу: глутамат натрію - Е621, інозінат натрію - Е631 і гуанілат натрію - Е627.
Перевірили приправи в лабораторії
Експерти дослідили шість курячих приправ - "Мівіна", "Приправка", "Ароматика", "Роллтон", "Мрія" і "Торчин". Оцінювали маркування та упаковку, а також перевірили їх у лабораторії, зважили та продегустували.
- У лабораторії приправи перевірили за кількома показниками: кількістю солі, наявністю підсилювачів смаку та іншими, - каже Ніна Кільдій. – Так ми виявили, що приправи на 70-73% складаються з солі. Що, по суті, не дивно: у складі всіх протестованих приправ на першому місці вказана саме сіль. А ця речовина не така вже й безпечна для організму людини.
Також в лабораторії виявили, що в приправах є підсилювачі смаку, зокрема глутамат натрію. Однак їхній вміст не перевищує ті норми, які дозволила використовувати в продуктах держава.
Курку знайшли тільки в назві приправи
Експерти «Тесту» шукали в приправах і курятину.
- Адже деякі виробники - "Мівіна", "Приправка" і "Роллтон" вказували в складі продукту сушене м’ясо, - продовжує фахівець. – Щоправда, наші пошуки закінчились нічим - м'яса курки ми в приправах не знайшли.
Однак це, за словами пані Кільдій, швидше за все, пов'язано з тим, що при сушінні курятини ДНК білків м'яса повністю зруйнувались, тому навіть за допомогою прогресивних методів досліджень обіцяного виробниками м’яса в приправах не знайшли. Тим паче, що кількість м’яса в продуктах була дуже малою.
Також з приправ приготували бульйони, дотримуючись рекомендацій на упаковках.
- Якихось спеціальних вимог до приправ немає. Просто вони повинні відповідати своєму найменуванню, - каже фахівець. - І хоча яскраво вираженим саме курячим ароматом і смаком приправи не змогли похвалитися, відверто неприємних відтінків відзначено не було.
Загалом за результатами тесту приправи отримали досить високі оцінки. Все ж, вибираючи приправи, почитайте, з чого вони зроблені і чи справді хочете їх вживати.

Результати тесту приправ
Марка   Оцінка за тест
"Мівіна" відмінно
"Приправка" відмінно
"Ароматика"добре
"Роллтон" добре
"Мрія" добре
"Торчин" задовільно

Коментарі (3)
  • Anonymous

    А хіба в приправах повинно бути м,ясо ?
  • Anonymous

    Виходячи з вищесказаного в нас спеціалісти високого рівня і майстри своєї справи.А якже тоді ті спеціалісти хто виготовляє таку приправу хто випускає на ринок.Що Вони беруть все з потолка там тоже є контроль стандарт.

    Anonymous reply Anonymous

    Саме прикольно що всі знають показують по тв .....а толку від того то чому то випускають
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:00 Ніжний на смак і виглядає неймовірно: три варіанти салату «Наречена» 21:01 12-річний чортків'янин став чемпіоном Європи зі змішаних бойових мистецтв 20:05 Графік відключення світла в Тернополі та області 19:02 Хто врятує оборонців Маріуполя? Рідні захисник вийшли на мітинг у Тернополі photo_camera Від читача 16:01 BRAMA: Захист Інфопростору від Онлайн Загроз 18:05 Перестало битись серце вчительки «Української гімназії» ім. Івана Франка Наталії Томків 17:05 Тернополяни розповіли, як оновлювали дані в ТЦК та чи є черги 16:04 У додатку «Резерв +» зареєструвались понад 150 тисяч українців, але є і проблеми 15:02 Побив до втрати свідомості та забрав гаманець: розпивання алкоголю в «Сопільче» закінчилось криміналом 14:01 Демобілізацію через 18 місяців вкотре вимагали рідні захисників у Тернополі play_circle_filled photo_camera 13:02 «Генератори, свічки вже маємо»: тернополяни розповіли, як готуються до можливих блекаутів play_circle_filled 12:03 «На щиті» повертається до рідного Збаража воїн Олег Рудий, який загинув понад рік тому 11:01 М'яч з підписами футболістів «Динамо» за донат на Mavic для наших захисників 10:04 Сьогодні, 18 травня, у дію вступає новий закон про мобілізацію. Що варто знати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up