Партнер рубрики Події

“Нашу землю віддали крутим”, – кажуть тернополянки

“Нашу землю віддали крутим”, – кажуть тернополянки
Жителі приміського села Петриків Лілія Хомко та Ольга Гусак у розпачі: їхню землю віддали під забудову “впливовим людям”. Майже 20 років вони обробляли свої десять соток, однак тепер виявилося, що у ділянок є ще один власник

– Два круті джипи їхали у селі дорогою назустріч один одному, зупинилися, – розповідає жителька Петриків Лілія Хомко. – Один водій опустив бокове скло і запитав в іншого: “Ну, яку ділянку будеш брати?”. Це розповіли моєму батькові люди в селі.
По десять соток під забудову вона та її сусідка Ольга Гусак отримали ще у 1994 році, розповідає пані Хомко. У 1995-му вони виробили державні акти на землю. Будуватися тоді не мали можливості, тож земельні ділянки використовували як городи.
– Все було добре, аж ось минулоріч прибігла сусідка і каже, що з нашою землею проблеми, - розповідає Лілія Хомко. - Ольга побачила на наших городах забиті кілки. Виглядало так, ніби хтось відзначав межі свого наділу. Ми запідозрили недобре і почали з’ясовувати ситуацію.

Кажуть, що вийшла накладка
Жінки кажуть, що поруч із ними, неподалік від будинку престарілих, у 90-х роках отримали ділянки й багато інших жителів села. Та майже ніхто з них не почав будуватися. Дехто перепродав свою землю. Кілька років тому на окремих ділянках почали зводити будинки. Відтак, за словами жінок, їхня земля поруч із новобудовами стала більш привабливою.
Аби прояснити ситуацію, жінки звернулися у сільську раду.
– Там сказали, що нас підтримують, – каже Ольга Гусак. – Однак повідомили, що до цієї землі вже не мають стосунку. Бо вона вже за межами села, встановленими кілька років тому. Тобто тепер уже належить Тернопільському району.
Жительки Петрикова також звернулися у земельний відділ Тернопільської райадміністрації.
– Там юрист нас заспокоїв, – згадує Ольга Гусак. – Сказав: “Чого ви переживаєте? У вас державні акти на руках. Зробіть кадастровий номер, та й усе”.
Для виготовлення кадастрового номера жінки звернулися у фірму “Матек”, яка займається підготовкою технічної документації із землеустрою.
– Довго ми збирали необхідну документацію, – розповідає Лілія Хомко, – звернулися у фірму ще у серпні минулого року, однак нашу заяву зареєстрували лише 4 жовтня. Врешті-решт, коли вже все було готове, там сказали, що не можуть нам надати кадастровий номер, бо вийшла “накладка”.
Таким чином жінки офіційно дізналися, що їхні земельні ділянки належать комусь іншому.

У помилку чиновників не вірять
У те, що їхню землю виділили іншим людям помилково, жінки не вірять.
– Зараз нам пояснюють, що там був пустир, і тому вийшла накладка, – продовжує пані Хомко. – Але ми ж ці ділянки щороку обробляємо. Перед тим, як виділяти землю, комісія з райвідділу земельних ресурсів виїжджає на місце і проводить обстеження. Тож мали б бачити, що там люди обробляють город. Тому у помилку чиновників не вірю. Це - свідоме захоплення землі.
Жінки звернулися зі скаргою у відділ Держкомзему в області.
– Там пообіцяли, що все буде добре, – каже Лілія Хомко. – Пообіцяли, що нас будуть захищати. Та коли розглянули наші звернення, то сказали, що нічого неможливо довести, бо не збереглися книги реєстрації державних актів Я розумію, що без цих книг важко щось довести, але коли на руках є державні акти, то вилучити земельні ділянки, згідно з чинним законодавством, у нас можна тільки на підставі рішення суду. А такого не було, та й підстав для цього немає. Адже ми справно ось уже майже два десятки років сплачуємо податок на землю, маємо усі квитанції. Не розумію, як трапилося, що нашу землю надали ще комусь.
Скаржилися жінки і в Тернопільську райадміністрацію. Саме вона прийняла рішення про виділення землі іншим особам.
– На прийом до голови ми ніяк не могли потрапити, – розповідає Лілія Хомко. – Тому на початку січня цього року подали заяву з проханням надати інформацію, коли, кому і яким рішенням нашу землю надали в користування іншим людям. Відповіді досі не отримали.
Хто став ще одним власником їхньої землі, жінки не знають. Імен цих людей їм ніхто не називає.
Нещодавно жінки звернулися зі скаргою і в міську прокуратуру. Звідти їхню заяву передали на розгляд у Тернопільський райвідділ міліції.
– Слідчий розповів, що нашу землю виділили на основі рішення райадміністрації, – говорить Лілія Хомко. – А кому - так і не знаємо. Слідчий обіцяв ознайомити нас із результатами розслідування, та коли ми звернулися до нього, він сказав, що передав їх у прокуратуру. У понеділок, 5 березня, ми написали туди заяву, щоб нам їх надали. Та коли отримаємо відповідь, не знаємо. Наскільки нам відомо, люди, які отримали наші ділянки під садівництво, у жовтні минулого року уже їх продали. По телевізору часто дивлюся про такі афери. Та ніколи не думала, що сама потраплю в таку ситуацію.

Відео дня
>Колізій із землею багато
У приватному підприємстві “Матек” підтвердили інформацію про те, що мешканки села Петриків Лілія Хомко та Ольга Гусак зверталися до них за виготовленням кадастрового номера.
– Ми займаємося виготовленням технічної документації, – розповідає директор ПП “Матек” Володимир Ярмол. – Наш працівник довів роботу доти, доки було це можливо. Але оскільки виявилося, що там є накладка – одну й ту ж землю двічі виділили різними людям, то ми не змогли надати кадастровий номер. Хто є іншим власником землі, не знаємо. Нам сказали, що ця інформація не для загального користування. Жінки звернулися у прокуратуру. Думаю, після вивчення ситуації, їм нададуть відповідь.
Пан Ярмол також повідомив, що подібна ситуація - вперше у його практиці.
– Раніше бувало, що межі не сходилися, – розповів він. – Але такі помилки сусіди усували відразу ж на місці. Але щоб повністю вийшла накладка, то такого ще не було.
Голова Тернопільської райадміністрацій Віктор Щепановський пообіцяв розібратися у цьому питанні і вирішити його так, щоб обидві сторони були задоволені.
– Уперше чую про таку ситуацію, – прокоментував телефоном Віктор Щепановський. – Коли видають державний акт на землю, мій підпис – останній. Перед тим його готують ряд інстанцій. На основі їхніх висновків і приймається рішення. Якщо землю надали повторно, то я завтра ж вранці (7 березня — прим. ред.) готовий прийняти жінок, викликати представників земельного відділу і зайнятися вирішенням проблеми. У таких випадках усі спірні питання зазвичай вирішують через суд. Однак я думаю, все можна вирішити шляхом надання альтернативної ділянки одній зі сторін. Я за те, щоб і одні, й інші були задоволені.
Віктор Щепановський зазначив, що село Петриків для нього є проблемним у земельних питаннях.
– Якийсь час землі там надавала сільська рада, – пояснив голова адміністрації. – Потім вони опинилися за межами села. Колізій у земельній сфері зараз багато. Раніше були зовсім інші земельні відносини. Зараз же існує єдина база Державного земельного кадастру (ДЗК). При виділенні землі зараз дивляться по базі, чи вільна ділянка. Тому, аби не виникало подібних ситуацій, люди, які отримали державні акти на землю ще у 90-их роках, повинні прийти у земельний відділ і зареєструвати їх в єдиній базі Державного земельного кадастру.
 

Василь СОЛТИС, 0-96-725-70-22, [email protected]

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (18)
  • Anonymous

    Бред сивої кобили в образі ЩЕПАНОВСЬКОГО. ВІН НЕ ЗНАЄ КОМУ ЙОГО АДМІНІСТРАЦІЯ ВИДІЛИЛА ЗЕМЛЮ. ПОРАДА НАПИСАТИ КОРИСПОДЕНТОВІ ЛИСТА У ВСІ ІНСТАНЦІЇ. з питанням ЦЕ КОРУПЦІЯ ЧИ НІ?
  • Anonymous

    Шановні…Для початку хоча би одного Керничного В.С. посадити за афери з землею…То впевнений, що багатьом Людям, зляже із душі…Шановна Влада, наділена Народом….На Керничного В.С. у Вас Є більше чим достатньо матеріалу щоб посадити цього афериста….Виконайте свій обов’язок перед Народом….І Ви отримаєте високу почесну підтримку…!!!
  • Anonymous

    При сьогоднішньому розбазарувані земель всіх керівників можна і треба брати за одне місце і везти в СІЗО.Як в місті так і в районах.Гарантія не помилитесь.Робота в земельних відділах почесна і опасна зато прибуткова.Слава хероям земельки.
  • Anonymous

    поки отой мотлох - деревляний буде заправляти землею, порядку не буде. але живучий щур, вміє табличку ділення і сидить у земельному.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up