Партнер рубрики Події

Тернополяни хворіють цілими сім’ями

Тернополяни хворіють цілими сім’ями
- За два тижні перехворіли всі — ми з чоловіком, двоє дітей, - каже тернополянка Олександра Гаркуша. - У нас не було ще такої весни, щоб усіх скосив вірус.

Висока температура тіла, першіння в горлі, кашель, біль у грудній клітці — з такими скаргами найчастіше звертаються тернополяни до своїх дільничних лікарів. Майже половина хворих — діти. Серед них найбільше - від року до чотирьох.
- Я не прихильник “хімічних” чаїв та пігулок. Але у вихідні я почувалась так кепсько, що не стрималась — пила “Фервекс”, “Колдрекс” та їла жменями таблетки з вітаміном С, - розповідає Лариса Липова.
Люди телефонують у редакцію і питають: що за недуга шириться містом?
Хворіли за чергою
“Туман” у голові, ламкість у всьому тілі, сильний головний біль вибив тернополянку Ларису Липову на кілька днів зі звичного ритму. У неї боліло горло, а згодом почався кашель.
- Я — мати двох дітей, тому не можу собі дозволити весь день лежати у ліжку, - каже жінка. - Але у перший день хвороби я навіть не могла підняти руку, розплющити очі. Була абсолютно безпомічна.
Тернополянка захворіла другою — за кілька днів перед тим повернулася зі школи хворою її старша донька Христина.
- Скаржилась, що болить горло, хоча воно не було червоним. А от температура у доньки одразу була високою — 39,7, - продовжує співрозмовниця.
Того дня учнів кількох класів двох тернопільських шкіл відправили на карантин.
- Не думаю, що донька десь переохолодилась, — я за цим стежу. То через вірус, який шириться у місті, - переконана пані Липова.
У дівчинки висока температура протрималась кілька днів. За словами матері, гарячку важко було збити. Зараз жінка уникає великого скупчення людей, бо хвилюється, щоб вірус не підхопила її молодша донька - п'ятирічна Анюта.
- Сьогодні в Анюти день народження. Хотіли запросити гостей, потім продовжити свято у “Подолянах”, - каже жінка. - Але всі ці плани - у минулому. Перечекаємо, коли мине небезпечний період.
Щоб покращити імунітет, пані Липова дає дітям протерту смородину та журавлину, лимони з цукром.
Удома - лазарет
Троє дітей Олесі Красій уже більше тижня сидять удома з високою температурою. Захворіла також і жінка, у неї бронхіт.
- Не сплю більше тижня. Вночі дітям найгірше — збиваю температуру кожні три години, протираю шкіру оцтом із водою, - розповідає вона.
Спочатку захворіли двійнята — Юля та Катруся.
- Тільки день були у дитсадку – після того, як перехворіли скарлатиною. Наступного - довелося дівчат залишити вдома, - продовжує жінка. - Потім зі школи хворим прийшов Дмитрик. Через день почав кашляти, швидко піднімалася температура - збити мені її не вдавалося.
Для зміцнення імунітету вся сім'я наприкінці зими пила “Афлубін”, їла квашену капусту, пила чай із лимоном.
- Я дуже хвилююся, щоб не було ускладнень після ГРВІ. Уже пройшла флюорографію. Виявилось, що в мене - бронхіт, тому п'ю антибіотики, - каже пані Красій.
Удвічі побільшало викликів у дільничних лікарів. Переважно у хворих — вірусна інфекція.
- Висока температура, біль у грудях, кашель — найбільш поширені симптоми, - каже лікар загальної практики-сімейної медицини міської лікарні №3 Ірина Задорожна. - Коли хвороба у розпалі, призначаємо антибіотики та противірусні препарати.
У таких випадках дуже шкодить самолікування, до якого часто вдаються тернополяни.
- П'ють жарознижувальні препарати, експериментують із ліками. Хоча зволікати не можна, треба відразу викликати лікаря, щоб розпочати лікування, - каже лікар.
Половина хворих — діти
Протягом останніх двох тижнів у місті зросла кількість тернополян, хворих на ГРВІ.
- Показники дуже високі, але вони не перевищують епідемічного порогу, - повідомила лікар-епідеміолог міської санепідемстанції Світлана Маціпура. - Максимальна кількість хворих, які звернулися до лікарів, припала на 16-18 березня. Тепер цей показник трохи зменшився. Але це офіційна статистика - ми опрацьовуємо первинні дані, які надходять із поліклінік та лікарень.
- Найбільше хворих — 42,7% - діти віком від року до чотирьох, 35% від загальної кількості хворих дітей – п’яти-дев’ятирічні, - продовжує епідеміолог. - Насторожує те, що збільшилась кількість госпіталізованих. Минулого тижня було 75 осіб. Це означає, що у них виявили середню і важку форми захворювання.
Чи хворіють тернополяни саме на грип, буде відомо тільки наприкінці цього тижня.
- У нас працює лабораторія, яка підтверджує випадки грипу. Такі дані ми отримуємо щомісяця, - каже пані Маціпура. - Хворі на грип є, але це підтвердять тільки лабораторні аналізи. До речі, від жовтня у Тернополі виявили дев'ять випадків грипу різновиду В і два - різновиду А.
Чи буде у Тернополі епідемія грипу у березні, епідеміологи прогнозувати не беруться. Кажуть, що у нашому місті весняна „пошесть” - не вперше. Колись уже були епідемії не тільки у березні, але й у квітні.
- Березневі епідемії у Тернополі були у 1993-му та 2002 роках. Багато тернополян хворіли на ГРВІ і в квітні 1998 року, - пригадує лікар-епідеміолог.
Збільшення кількості інфекційних захворювань пані Маціпура пов'язує із перепадами температури на вулиці.
- Світить сонце, але повітря холодне. Тому легко одягатися поки що не варто, - радить вона. - Дуже добре, що діти пішли на канікули. Відтак ми змокли уникнути великого скупчення учнів у школах. А вже через тиждень, думаю, картина зміниться — хворих поменшає.


Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    то дійсно якась зараза..температура і слабкість сильне потіння а вголові туман.але що по-перше середовище температурне.далі бомжатні туберкульзні базари з харкотиннями вірусів і бактерій які не знезаражуються і піднімаються вгору з зимовим піском в людські душі..а тролейбуси які-зблюватися можна коли тільки заходиш..а автобуси із смердячими істотами і підлогою грязною..а бомжі -інтернаціоналісти що розносять різні гадості по смітниках в той час коли ми солодко обіймаємося в теплих ліжечках.продовжуйте нам слово.
  • Anonymous

    Для зміцнення імунітету вся сім'я наприкінці зими пила “Афлубін”. Бідні діти...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 Безкоштовні курси водіння пропонують для мобілізованих та демобілізованих військовослужбовців 21:06 Засліпили фари: жінка, яку збили на трасі поблизу Борщева, померла до приїзду швидкої 20:00 Його бригаду найбільше «люблять» окупанти: історія молодого командира гармати 19:00 Ремонт на вулиці Сахарова: тролейбус №9 та автобуси №12 та №21 курсуватимуть за новими маршрутами Від читача 17:45 Реадаптація ветеранів на робочому місці 18:00 Лікарку з ВЛК звинувачують в підробці медичного висновку для військовозобов'язаного 17:03 У Великій Березовиці загорілася вантажівка з бочкою (ОНОВЛЕНО) 16:03 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 15:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 1 травня 15:05 Розклад богослужінь та графік освячення пасок у церквах Тернополя 14:45 У Тернополі чоловік випав з вікна багатоповерхівки 14:00 На вулиці Сахарова понижують висоту бордюрів на переходах 13:30 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 13:00 У Тернополі двом вулицям мікрорайону «Південний» присвоїли нові назви 12:23 У потічку на Підволочищині знайшли тіло 81-річної жінки 12:00 Вибір матраців-топперів у місті Тернопіль (на правах реклами) 11:40 В аварії на Тернопільщині травмувався 50-річний водій мотоцикла 11:30 Дякую діткам, які надіслали нашим захисникам частинку великоднього тепла з рідного Тернополя - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 11:00 У Тернополі чоловік заховався у туалеті піцерії й вночі вкрав гроші з каси play_circle_filled 10:22 Що зміниться в Україні з 1 травня: мобілізація, сесія НМТ, правила для водіїв та свята
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up