Тернополянина у Львові посвятили в батяри

Тернополянина у Львові посвятили в батяри
Чоловіки з характером гульвіси, які любили стильно одягатися, створили цілу культуру у Львові протягом століття. Приклад з їхньої елегантності можна взяти і сьогодні. Побавитися у батяра до Львова їздив і тернополянин

 


Капелюхи, кашкети, камізельки, елегантні краватки одягли чоловіки, зібравшись на Дні батяра у Львові 1 травня. Їхні кобіти (так називали подруг – прим. ред) були у сукнях або блузках з довгими спідницями і обов’язково в капелюшках. Модно було носити і рукавички з сіточки.


Посвятився офіційно в батяри і тернопільських фотограф Михайло Урбанський. Він приїхав на свято у потрібному дрес-коді.

Відео дня
>
- Я одягнув камізельку, яку мені колись купила мама, білу сорочку. У Львові купив капелюха. - каже він. - Також одягнув позолочений механічний годинник. Його купив давно, він старовинний, має близько 50 років. До слова, для батяра мати годинник було дуже модно.


Жили у своє задоволення

На фестивалі була чудова атмосфера, продовжує пан Урбанський. Там проводили різноманітні конкурси та забави, продавали пиво, вино, гарячі ковбаски, плавлений сир і деруни – все в традиціях колишніх батярських кнайп.


Найближчі синоніми до слова батяр – гульвіса, авантюрист, пояснює пан Урбанський. Батярство було популярним у Львові з середини ХІХ до середини ХХ століття. Звідти цей феномен міської культури поширився на Україну. Типовий батяр – Голохвастов із п’єси «За двома зайцями».


- Це були розковані, оптимістичні чоловіки, які любили жінок, веселощі та пустощі, вони жили у своє задоволення, - розповідає Михайло Урбанський. - Ці люди не любили важко працювати. Вони заробляли дрібними крадіжками - брали те, що не так лежить. Або ж працювали на так званих гламурних роботах – фотографами, перукарями, кравцями. Часто хуліганили, тоді їх на 15 діб відправляли на важкі роботи – камінні кар’єри чи бетонні цехи. Батяри розмовляли сленговою мовою. Деякі їхні слова популярні і досі. Наприклад, шкраби – це туфлі, буцегарня - тюрма.


Любили виглядати стильно

Одяг був основним атрибутом батярів. Вони любили виглядати стильно. Батяри були різні. Так звані вар’яти носили сорочки, жилетки, штани кльош. А були більш вишукані – у вигладжених рівного покрою штанах, білих шкарпетках.


- На святі у Львові батярів зібралося небагато – близько десятка корінних львів’ян, які одягли відповідне вбрання, - каже Михайло Урбанський. - Я теж вирішив створити собі такий образ, адже я і в житті є батяром. Коли ми з подругою, теж одягнутою в стилі тих часів, прийшли на площу ринок, на нас одразу звернули увагу місцеві батяри. А згодом записали мене в батяри. Навіть видали посвідчення. Тепер я маю право, як почесний батяр Львова, відвідувати свято батяра щороку. І за цим документом мені мають налити безкоштовно гальбу пива.

За батярами та їхніми колєжанками було дуже цікаво спостерігати, адже кожен був у своєрідному образі, продовжує тернополянин. Один чоловік, приміром, одягнув капелюха та тюремну форму. Про нього жартували: «Ви бачили того вар’ята, який втік із буцегарні, щоб женитися». Був на святі і 70-річний батяр. Пан у капелюсі, елегантному костюмі та метеликом на шиї прогулювався площею з жінкою в шалі на плечах. Перед ними решту батярів знімали капелюх і віталися. До речі, батяри вітаються між собою дуже поважно, роблячи компліменти одягу. Наприклад: «Честь! Гратулюю! У вас сьогодні модний гардеробчик».


А ще батяри дуже любили фотографуватися, тому на святі у Львові наробили багато світлин.


- Потрапити до газети для них було великим щастям, - каже Михайло Урбанський. - А найкращою відзнакою, якою вони пишалися, було сфотографуватися з поліцаєм, який їх пов’язав.


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    Націоналісти все розікрали, Союз розвалили і всю ковбасу добру зжерли. А тепер ще й тішаться. Плакати треба!
  • Anonymous

    - Ці люди не любили важко працювати. Вони заробляли дрібними крадіжками - брали те, що не так лежить. Ось де корені нашої свободи...і її демократії
  • Anonymous

    Я у старій радянській довоєнній газеті прочитав замітку про з'їзд шкрабів у Москві. Подумалося, для чого ж ті старі капці-шкарбуни зібралися. А то виявляється були "школьниє работнікі".
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up