Тернополянка робить ляльок улюблених кінозірок

Тернополянка робить ляльок улюблених кінозірок
Олександр Домогаров, Алла Пугачова, Жерар Депардьє. Це - лише частина колекції тернопільської художниці Наталії Басараб. Її ляльки дивовижно схожі на своїх зіркових "двійників". Здається, ще мить і вони заговорять.

У колекції художниці - 47 ляльок. Там є і “двійники” відомих людей, і абстрактні образи.
У ляльки Людмили Гурченко - найбагатший гардероб, в “маркізи ангелів” - аж три перуки, а в Роксолани - найскладніший костюм.

Відео дня
>Таке хобі з'явилося в Наталії Басараб близько 10 років тому. Її перші ляльки були з пап'є-маше, потім – із гіпсу і нарешті - з пластику. Жінка виготовляє не лише “двійників”, а й їхнє взуття, одяг, аксесуари, навіть білизну. Перші її критики - рідні.

- Серед лялькових “двійників” є навіть ваша подруга - актриса Віра Самчук....
Я створила дві ляльки Віри. Перша була з пап'є-маше. Я подарувала її Вірі. Друга - вже за новою технологією, з пластику. Вона - значно краща, має “живий” погляд. “Двійник” - у вишиванці, зі збіркою поезії в руках. Саме так Віра виглядала на вечорі, присвяченому пам'яті Лесі Українки.


Також я створила ляльки тернопільських акторів Миколи Булата і В'ячеслава Хім'яка та народної артистки України Любові Ізотової. Під час поїздки у Францію я познайомилася з Юлією Рудницькою з тріо бандуристок “Оріана”. Коли побачила її виступ, виникла ідея створити її портретну ляльку.

- Ви виготовляли ляльки на замовлення?
- Це було лише раз. Я робила портретну ляльку на день народження одній тернополянці. Про це мене попросила наша спільна подруга. Дуже хвилювалася, чи вийде. Адже ми не були знайомі. Подруга багато розповіла мені про іменинницю, принесла цілу підбірку її фото. Адже, аби створити ляльку, потрібно добре вивчити людину, передати її внутрішній світ. “Двійник” вийшов дуже схожий.

- Скільки часу потрібно на виготовлення одної ляльки?
Переважно - від кількох місяців до пів року. Мерлін Монро - ікону жіночності на всі часи - я декілька разів переробляла. І навряд чи це остаточний варіант. Найважче передати схожість і характер.

Зараз роблю тільки пластикові ляльки. Це - ідеальний матеріал. Спершу вирізаю ляльку, потім запікаю її в духовці. Після того, як пластик остигне, розмальовую його фарбами. Можна скористатися і жіночою косметикою. Але під час запікання вона може втратити свій колір. Я роблю з пластика видимі частини тіла. Найбільше люблю ліпити обличчя: ніс, очі, губи. У мені говорить художник. Інша справа - пошиття гардеробу. Треба зібратися з силами, мати бажання. Найдовше – цілий тиждень - я шила костюм для Ольги Сумської в ролі Роксолани Він дуже складний - з безліччю дрібних деталей, бісером і паєтками.

- Чи була нагода познайомитися зі знаменитими “двійниками”?
- Колись до мене привели журналіста зі Львова. Він мав зустріч з Людмилою Гурченко і дуже хотів нас познайомити. Людмила Марківна тоді гастролювала по сусідству - в Чернівцях. На жаль, я не змогла поїхати. Про що тепер дуже шкодую. Її ляльку я поки що ховаю за іншими. Не можу спокійно дивитися на неї - переповнює жаль втрати. Цікаво, що ляльку Людмили Марківни можна переодягати. У неї – найбагатший гардероб: аж три наряди. Я зобразила її в кокетливій позі. У цій яскраво-жовтій сукні вона була на одному з новорічних святкувань.



- Де шукаєте натхнення?

- Якщо робота не йде, мушу цей стан переходити. Дивлюся фільми, гуляю з подругами, відпочиваю на природі. І все стає на свої місця. У мене вдома - величезна підбірка фільмів. Навіть всі серії “Бідної Насті” на дисках. Дуже люблю переглядати улюблені кадри. Навіть створила ляльку героїнї Олени Корікової. На актрисі - плаття зі сріблястої парчі і кольє, у яких вона була на одному з балів. Ще хочу зробити віяло і рукавички.

- Пам'ятаєте свою першу ляльку?
- Вона була з пап'є-маше, з великою головою, тряпчаним тулубом і м'якими ніжками. Не могла ні стояти, ні сидіти. Мала дуже цікавий костюм. Я віддала її знайомій дівчинці.
Кожна моя лялька має свій день народження. Я записую ці дати у старий доньчин блокнот. Там - і плани на майбутнє. Хочу створити “двійників” Богдана Ступки, Жана-Поля Бельмондо, Шерон Стоун. Для актора Олега Борисова з фільму “За двома зайцями” навіть колись купила сорочку в смужку.

- Чи трапляються курйози?

- Коли я робила ляльку Мішель Мерсьє у ролі Анжеліки, вона тричі падала і билася на грудях. Вочевидь, сповнене пригод життя героїні подружжя Голон позначилося і на ляльці. Вона має три перуки і плаття з золотистої парчі, в якому була на королівському прийомі. Та нещодавно я переодягнула її в просте народне плаття. Анжеліка біжить у ньому  на самому початку фільму. Колись один німець пропонував мені за “маркізу ангелів” 150 доларів. Але я не продала. Ляльки для мене – хобі, а не заробіток. Це як частинка душі.

- Які ваші останні роботи?

- Герої “Кавказької полонянки” - нерозлучна трійка Віцин, Моргунов і Нікулін. Я постійно експериментую, намагаюся щось вдосконалити, додати. Я розмальовувала їх перед запіканням у печі – різниця помітна одразу. Я використала сухі пастелі. Вони нагадують пудру і дають дуже тонкі, плавні переходи. Виходить дуже цікаво. Після запікання у печі в ляльки трішки змінюється колір, а тіло стає як живе. Не обійшлося й без курйозів. Щоб передати схожість, я довго шукала матеріал для кошулі героя Моргунова, робила виделкою ямку зношеності у штанах Нікуліна. Костюм Віцина усе-таки доведеться переробити – він у фільмі вільніший.


Також у мене є Михайло Боярський в ролі д'Артаньяна. Але його портретна лялька ще не одягнена. Це – один із моїх улюблених акторів. Навіть французи визнали, що він найкращий мушкетер у світі.



Біографія
Наталія Басараб народилася 23 квітня 1954 року в с. Іванківці Зборівського району на Тернопільщині. Закінчила Кобзарівську середню школу, Кооперативний технікум та школу декораторів. 17 років працювала художником-декоратором у ЦУМі. Заміжня. Має дочку Софію.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    Наталіє, чудові роботи! Схиляю перед Вами голову! Спасибі Вам за таку красу!
  • Anonymous

    Ви дуже талановиті:) Успіхів!
  • Anonymous

    Дуже орігінальні роботи.Коли буде виставка,щоби подивитись?

    Anonymous reply Anonymous

    Приблизно через рік
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up