Тернопіль. На вул. Микулинецькій будівельна афера

Тернопіль. На вул. Микулинецькій будівельна афера
Будинок пайовикам мали здати ще у 2009 році, а люди досі без житла. Вони об'єдналися у кооператив та добудовуватимуть багатоповерхівку самі. Тим часом підрядник під арештом у Чортківському СІЗО. Його мають судити за шахрайство

 

 

- У мене дружина та двоє дітей, я наймаю житло, сплачую щомісяця по 150 доларів, тоді як міг би вже давно жити в своєму помешканні, - каже тернополянин Віталій Білик. – Інші пайовики теж наймають квартири, дехто навіть змушений переїхати жити в село.

Відео дня
>
Понад шість млн грн. здали пайовики на будівництво житла фірмі-підряднику "Вікторія-Транс". Фірма використала лише 2 млн грн., де решту грошей, пайовики не знають. Дев'ятиповерхівку на вул.

Микулинецькій, 30 А зобов’язувалися здати ще у 2009 році, а там все залишилося практично на рівні фундаменту. Серед потерпілих пайовиків жителі зі всієї Тернопільської області, і навіть з сусідніх областей. Загалом 58 людей. Багато з них роками заробляли кошти на житло на заробітках за кордоном.

Об'єдналися у кооператив
Жителька Білої Тернопільського району Світлана Джердж на майбутню трикімнатну квартиру вклала 193 тисячі гривень. Це 70% від потрібної суми.


- Я здала кошти у липні 2008 року, відтоді будівництва не було, лише певне зрушення пішло у жовтні минулорого року, проте недовго, - каже вона. – Наразі на місці майбутнього будинку є закладений фундамент на три під'їзди. В першому вимурувано два поверхи, в середньому один, в третьому лише фундамент і то не до кінця. Моя квартира мала бути в другому під'їзді.


Подібна ситуація і в інших пайовиків. Так тернополянин Віталій Білик за майбутню трикімнатну квартиру заплатив підряднику вже 208 тис. грн. Жителька Бучача Ганна Кафтан за двокімнатну квартиру у новобудові віддала 190 тис грн в листопаді цього року. Жінка каже, що повірила підряднику і навіть не думала, що все так обернеться.


- Сподіваюся, що ще таки отримаю своє житло, - каже вона.


Пайовики хочуть завершити будівництво самі. Вони створили кооператив і вже знайшли будівельну фірму, яка займеться роботами. Окрім того люди планують виробити всю потрібну документацію на будинок та його проект, бо як виявилося, його досі немає. Також пайовики взяли в суборенду землю, на якій ведеться будівництво.


- Орендар землі не мав в договорі пункту про передачу землі суборенду і він мусив звернутися в сільраду, щоб вона дала таке рішення, - пояснює Світлана Джердж. - На сесії в сільрад, яка відбулася ще в березні депутати одноголосно проголосували, аби такий дозвіл йому дати.

Відповідатиме за шахрайство


Тим, хто хоче вступити у пайову часту, потерпілі пайовики радять перевіряти спершу чи забудовник має дозвіл на будівництво.


- А ми, на жаль, цього не зробили, повірили на слово, - каже пані Джердж. - Нам показували копії плану будинку, але виявилось зовсім не того, що має бути. А того, що вже збудований поряд.


Люди кажуть, що повірили, що їх будинок збудують у вказаний термін. А пішли саме в цю фірму, бо шукали де дешевше. А підрядник вказав низькі ціни. Приміром, у м.кв житла коштував тоді 700 доларів, тоді як у інших фірмах – 800-1000.


- Ми повірили йому, бо він неподалік вже збудував два будинки дуже швидкими темпами, - каже Віталій Білик.


До слова, на директора фірми-підрядника "Вікторія-Транс" пайовики написали заяви в міліцію. Цей чоловік ще з березня цього року під арештом у Чортківському СІЗО. Пайовики з Микулинецької припускають, що вони не єдині, хто постраждав від цієї фірми. Про арешт керівника "Вікторія-Транс" підтвердили і в міліції.


- Щодо будівництва на вул. Микулинецькій проти цього чоловіка правоохоронці порушили кримінальну справу за шахрайство, - каже начальник відділу зв'язків із громадськістю обласної міліції Петро Колісник. - Слідчі проводили обшуки на його робочому місці, вилучили документи щодо цього будівництва. Відтак кримінальну справу закрили у зв’язку з відсутністю документів бухгалтерського обліку, які були потрібні для проведення експертиз. Однак міліціонери встановили інші факти шахрайства цим чоловіком, його арештували, а кримінальну справу вже направили до суду.

 

Коментар
Василь КОГУТ, адвокат:
- Людям, які хочуть вкласти кошти у будівництво житла, треба перевірити, чи має забудовник проект будівництва, ліцензії, дозволи, рішення місцевої влади про виділення земельної ділянки. Втім, чи завершить він будівництво — питання честі, совісті та ділової репутації забудовника. Перш ніж внести пайову частку, варто перевірити, чи будівельна фірма міцно стоїть на ринку. Зрештою, раджу застрахувати свій внесок. Якщо якась страхова компанія візьме на себе такий ризик, ви у разі виникнення проблем принаймні повернете свої гроші.
 



 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Anonymous

    Для СЕргія.Незнаєш як ? пояснюю за крмінальні БАБКИ.Хапнули і все.
  • Anonymous

    а що в цьому всьому винна собака за що їй пінка під зад!!!
  • Anonymous

    з поверненням з криму. коли будуть фото? як відпочила?
  • Anonymous

    Витяг з РІШЕННЯ суду выд "15" липня 2009 р. Справа № 4/50-891 За результатами проведеної перевірки дотримання відповідачем вимог діючого законодавства у сфері містобудування, інспекцією встановлено порушення, а саме: Товариством з обмеженою відповідальністю "Вікторія - Транс" без відповідно погодженої проектної документації, без дозволу органів держархбудконтролю на виконання будівельних робіт, силами підприємства проводяться будівельні роботи з будівництва торгово-побутового комплексу в смт. В. Березовиця, вул. Микулинецька, 30А, чим порушено ст. 29 ЗУ “Про планування і забудову територій”, про що складений припис за № 02-15/09 від 12.02.2009р., підписаний директором ТзОВ "Вікторія - Транс" без заперечень та зауважень, згідно якого пропоновано невідкладно припинити проведення будь-яких будівельних робіт на вказаному об’єкті. ПИТАННЯ: А ЯК ВЕЛИКОБЕРЕЗОВИЦЬКА СІЛЬСЬКА РАДА ДАЛА ДОЗВІЛ НА БУДІВНИЦТВО НА ЇЇ ТЕРИТОРІЇ ЦЬОГО БУДИНКУ?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up