Тернопіль: канадці з "Євшану" співали Гімн України

Тернопіль: канадці з "Євшану" співали Гімн України
Серед учасників канадського фольклорного ансамблю танцю "Євшан" - не лише ті, хто має українські корені. "Гопак" танцюють і представники інших національностей.


 

- Дуже красиві костюми! – захоплено каже тернополянка Мирослава Фещук. – І танцюють хлопці й дівчата гарно. Хоча дехто з них – зовсім не балетної статури…

Найприємніший для тернополян, на думку жінки, був фінал виступу канадського ансамблю українського танцю "Євшан". Хлопці та дівчата а капела заспівали Гімн України. Їх відразу підтримала публіка. Після цього учасники ансамблю заспівали ще й гімн Канади. Адже якраз 1 липня їхня батьківщина відзначала своє національне свято.


Нагадаємо, танцювальний ансамбль "Євшан" 1 липня виступив у Тернополі, на сцені ПК "Березіль" на підтримку акції "Я хочу жити!". Саме тепер триває гастрольний тур відомого канадського фольклорного колективу Україною. Причому виступи у Західній Україні "стартували" у Тернополі, а 13 липня артисти дадуть останній концерт у Львові. Усі виступи заокеанських гостей – благодійні.
 

Відео дня
>За лаштунками – лише англійською
Початок концерту трохи затримується. У залі глядачів – негусто. Переважають люди старшого віку. Порожні місця є навіть у передніх рядах партеру.

- Ми розуміємо – у вас сьогодні фінал "Євро-2012", - каже зі сцени керівник ансамблю Віталій Сорокотягін. – Але сподіваюся, ми потішимо вас танцями. Програма триватиме дві години. Не судіть нас суворо, якщо побачите помилки…


 На сцені в’язочкою один за одним артисти виконують номери "Привіт", "Гуцульські дівчата", "Дубо-танець", "Лемківський танок", "Хортичанка", "Циганський танець". Поки дівчата виконують "Волинський танець", за кулісами – гамірно і метушливо. Дівчата перевдягаються просто у глибині сцени. Хлопці бігають у кімнату, що через коридор. Юнаків у колективі - удвічі менше, тому "віддуваються" вони на повну. Коли пробігають повз, то помічаю, що сорочки - хоч викручуй.
 


- Oh my God (О мій Боже)! – вигукує Левко Полард, роздивляючись себе у великому дзеркалі. Юнак ще більше червоніє, бо помічає, що розійшовся шов на штанині у костюмі для номеру "Моряки". Зашивати ту дірку вже немає часу. Усі, хто за кулісами, допомагають перевдягатися дівчатам. Дзеркало тримає навіть директор колективу Сандра Балт. Адже мають танцюристки не лише швидко костюми змінити, а й на голову капелюшки одягнути.

Всюди чути лише англійську. Вдається перекинутися слівцем лише із однією з сестер Войцеховських. Вона радо відповідає на "Добрий день", пробігаючи мимо.

- Ми, на жаль, уже мало говоримо українською, - просить вибачення дівчина. – Адже серед нас переважають ті, хто вже представляє п’яте покоління тих емігрантів, які свого часу оселилися і Саскачевані. 

Помічаємо у темному куточку Себастьяна Гардульського. Він перемотує ногу еластичним бинтом – розтягнув зв'язки, стрибаючи під час одного з концертів. Утім, у глядацькій залі ані втоми танцюристів, ані їхніх труднощів ніхто не помічає. Обличчя артистів – незмінно усміхнені, костюми вражають яскравими кольорами.

Приїхали за свої гроші


 

- У такому колективі працюється із задоволенням, - розповідає пан Сорокотягін. – Ці діти люблять те, що роблять. Як бачите – не всі вони мають українське коріння. Є у колективі "чисті" канадці, яким теж подобається виконувати українські народні танці. Вони цьому віддають усе своє серце. Звісно, ми спілкуємося англійською. Хоча я намагаюся з деким говорити й українською.

Спілкуємося із чоловіком уже після концерту. Адже під час виконання усієї програми з двох дій він був за лаштунками і, як міг, підтримував своїх вихованців. До нього час від часу підбігав хтось із танцюристів. Одні - за порадою, інші запитували, яке враження від номеру.



- У Канаді я працюю з 1993 року, - додає чоловік. – Протягом цього часу уже тричі з колективом бував в Україні. У нас – чимало контактів із українськими колективами. Так, ми співпрацюємо із ансамблем зі Львова. Вони допомагають нам із пошиттям костюмів. Буквально вчора жінки, які вишивали нам костюми, зробили чудовий презент – віночки, у яких дівчата виходили на фінальний номер – "Гопак".

Із музичним супроводом, як він каже, колективу допомагає ансамбль фольклорного танцю із Запоріжжя. Їхній оркестр нещодавно допоміг "Євшану" із музикою до балету "Сорочинський ярмарок".

Приїхали до нас артисти за власний кошт. Допомогли їм фінансово родичі або представники канадської української діаспори, які хотіли, щоб молодь побувала на землі своїх пращурів. Увесь тур – благодійний. У більшості міст кошти, виручені за квитки на концерт, віддають на потреби сиротинців.

- Тернопіль дуже змінився, - каже Віталій Сорокотягін. – Філармонію, "Березіль" я впізнаю. Став не змінився. Але місто стало гарнішим. Дай Боже, що люди у вас так жили, як місто змінюється…
До слова, глядачів, які прийшли на концерт "Євшану", виступ канадців не розчарував. Тож, коли опускалася завіса, тернополяни кричали: "Браво! Молодці! Приїжджайте ще!".

Довідка
Художній керівник ансамблю - Віталій Сорокотягін. Він народився і виріс у Запоріжжі. Був магістром балету і режисером танцювального ансамблю "Надзбручанка" в Тернополі. У Канаді відкрив власну школу танців "Веснянка – Академія Українського танцю".

Танцюристи: Дженіфер Арчібальд, Сара Балл, Алексіс, Анжела та Люба Войцеховські, Слава Гаінз, Бріан Гегі, Таня Грабова, Женя Грикан, Себастьян Гардульський, Христина Дудек, Василь Кабун, Неля Кригницька, Алексіс Колоджеська, Карлі Ліонс, Олівія Павлюк, Анатолій і Христина Палії, Левко Полард, Дмитро Сорокотягін, Яна Саковська, Анастасія Слободзян, Кайлі Смисько, Роберт Стефанишин, Ітан Федорчук, Куртіс Форсіер, Таня Черепущак, Коля Черней.
 

Коментар

Микола КРУТЬ (39 р.), нач. управління у справах сім'ї, молодіжної політики і спорту міськради:
- Ми дуже вдячні цьому колективу, що він у своєму турі не обминув Тернопіль. Те, що вони роблять, - це збереження і примноження українських традицій. Вдячні ми їм і за ту благодійну справу, яку вони роблять у Галичині. Раді, що "Євшан" долучився до нашої акції "Я хочу жити!". Сподіваюся, що спільними зусиллями ми все-таки назбираємо кошти, аби купити нові авто для служби швидкої допомоги.
Думаю, багатьом у нашій країні є чого повчитися у цих хлопців і дівчат. Насамперед того, якими мають бути справжні українці.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up