Тернопільщина: дріб під шкіру – через неуважність

Тернопільщина: дріб під шкіру – через неуважність
Близько сотні мисливців із Тернопільщини, Львівщини та Івано-Фраківщини зібралися на ставі в Івачеві з нагоди відкриття сезону полювання на пернатих. І вже у перший день є і травмовані, і скарги на нетверезих мисливців

– Моя жінка не любить готувати качку, тому я навіть не забираю їх додому, - каже мисливець Володимир Парадівський. - Я підстрелюю декілька і повертаюся на землю, і далі вже там спілкуюся із друзями.
Сезон полювання на пернатих відкрили на Тернопіллі 11 серпня. Він триватиме до кінця грудня. Та мисливці кажуть, що саме перші два дні сезону для них особливі. Дехто навіть не виходить на воду і не полює, а просто приїжджає поспілкуватись з колегами.

Мисливці почали гуртуватися на Івачівському ставі уже з самого ранку. До офіційного відкриття, яке призначили на 16.00, дехто брав човен і заздалегідь займав зручне місце.

Сергій Павленко — працівник мисливського магазину у Тернополі. На полювання він їздить вже вісім років. Чоловік каже, що ця розвага є дуже серйозною, тому треба добре підготуватись.

- Щоб їхати на полювання, треба мати відповідні документи та зброю, - каже Сергій. – Потім треба подбати про обмундирування. На місце треба приїхати трохи раніше, бо тут збирається багато мисливців і можна не встигнути зайняти зручне місце.

 

Відео дня

Не уявляє полювання без собаки.

Мисливцю набагато зручніше виконувати свою справу, якщо в нього є помічник – собака, говорили деякі учасники. І в цей раз дехто приїхав на відкриття сезону з мисливськими собаками, які уміють приносити підстрілених качок у човен. Зокрема, Богдан Кочій полює зі своїм псом Діком. Чоловік каже, що без нього він просто не уявляє полювання.

- Я їжджу на полювання із 2003 року, і тільки перший рік їздив без пса, – розповідає чоловік. Він запливає в місця, куди човном я не зможу дістатись, приносить качок із кущів. Я його беру на всі види полювання: і на птахів, і на кабана, і на лисицю. Через це моя здобич зростає, адже не всіх підстрелених птахів можна забрати без собаки.

До слова, полювання традиційно відкривають після сигналу – пострілу у небо зеленою сигнальною ракетою. Триває воно до темряви, коли після червоної сигнальної ракети полювати заборонено.
А ось мисливець Володимир Парадівський розповідає, що для нього кількість упольованих качок не так важлива. Його цікавить сам процес. Чоловік виходить на воду тільки заради задоволення, навіть, здобич віддає друзям.

- Я отримую від цього велике задоволення, - розповідає він. - Цей день для нас, перш за все, - свято. Тому дехто навіть на воду не виходить. Просто їде поспілкуватися. Це для мене найкращий відпочинок, я намагаюсь не пропускати полювання. Але, буває, бракує часу через роботу.

 

Дріб — під шкіру. А голова районної організації Товариства мисливців та рибалок В’ячеслав Веселяк каже, що виникає багато проблем через те що люди не дотримуються правил полювання і вживають багато алкогольних напоїв.

- Треба розуміти, що полювання — це небезпечна розвага, - розповідає пан Василяк. – Багато мисливців вживають алкоголь перед тим, як вийти на воду. Через це вони не дотримуються жодних етичних правил. Починають сваритись через здобич, стріляти неуважно, не реагують на зауваження.

Уже в перший день поранили одного мисливця. Нічого серйозного — дріб застряг під шкірою голови.
- Двоє мисливців в Івачеві підстрелили одного птаха, - розповідає пан Веселяк. – Один з них вирішив добити здобич і вистелив по качці — вниз, у воду, хоча за правилами стріляти можна тільки вгору. Через це він поранив іншого мисливця. За це ми можемо забрати у мисливця документи, які дозволяють йому полювати.

За грубі порушення штрафують.

Згідно зі статтею 85 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за порушення правил полювання штрафують на 340- 1020 грн. А коли хтось завдав цим природі істотну шкоду, а також полював незаконно, у заповідниках або на інших територіях та об'єктах природно-заповідного фонду, або на звірів, птахів чи інші види із “Червоної книги України”, то його каратимуть уже згідно з Кримінальним кодексом. За статтею 248 ч. 1. цього кодексу порушників штрафують на суми від 1700 до 3400 грн. або присуджують їм обмеження волі строком до трьох років з конфіскацією засобів полювання та всього добутого.

Ті самі дії, якщо вони вчинені службовою особою з використанням службового становища, або за попередньою змовою групою осіб, або способом масового знищення звірів, птахів чи інших видів тваринного світу, або з використанням транспортних
засобів, карають штрафом 3400-6800грн., або обмеженням волі до п’яти років з конфіскацією знарядь і засобів полювання та всього добутого.

Збитки за незаконно добуті мисливські тварини, поширені на території області, становлять за одного кабана-10000 грн., за одну козулю-8000 грн., за зайця-500 грн.

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    Є било а є мисливці.
  • Anonymous

    ВБИВЦІ
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up