У Тернополі батут перекинувся з трьома дітьми (ОНОВЛЕНЕ)

У Тернополі батут перекинувся з трьома дітьми (ОНОВЛЕНЕ)
Батут з дітьми перевернувся біля "Орнави" від сильного вітру. На щастя, малеча не постраждала. Підприємець, який встановив атракціон, запевняє, що подібне не повториться. Утім, безпечність батутів у Тернополі, як з’ясувалося, ніхто не перевіряє


 

Декілька десятків дітей щогодини граються на батуті — ця конструкція не належить до атракціонів підвищеної небезпеки. Тож наскільки він безпечний, у Тернополі ніхто не перевіряє.

Тим часом перед грозою 11 червня від сильного пориву вітру батут перекинувся, накривши дітей. І за це нікого не покарали.

Відео дня
>- Близько 16-ї години 11 червня я спостерігала жахливу картину, – розповідає тернополянка Наталія Бобрик. - Батут біля "Орнави" від сильного пориву вітру перевернувся і придушив маленьких дітей.
У той час пані Бобрик була на другому поверсі торгового центру і встигла через вікно зафіксувати побачене на фотокамеру мобільного телефона. Каже, що була шокована побаченим. Фото та інформацію про цей випадок жінка виклала на сайті 20minut.ua у рубриці "Від читачів".

Обіцяє закріпити батут
- Коли зірвався сильний вітер, батут, на якому стрибали дві дівчинки і один хлопчик, почав перевертатися, - продовжує вона. - Буквально за п'ятнадцять секунд діти опинилися під атракціоном, він притиснув їх до асфальту. Крім того, сильний вітер продовжував тягнути батут уздовж дороги. За мить почали збігатися люди.
Згодом жінка бачила, як батьки обнімали своїх дітей, сидячи з ними на лавочках. Швидкої ніхто не викликав.
- Чий це батут, не знаю, - каже тернополянка. – Але він не був надійно прикріплений до асфальту. Думаю, що не відповідав жодним вимогам безпеки. Інакше вітер так легко не відірвав би його від землі.

Підприємець Володимир Сороцький, який і встановив батут біля "Орнави", не заперечує, що такий інцидент був. Чоловік каже, що буде зміцнювати кріплення цього атракціону.

- Батут був прикріплений до землі, але сильний вітер повиривав кріплення, - пояснює підприємець. - Тепер будемо прикріплювати батут ще й до залізної огорожі. На щастя, з дітьми все добре, вони лише налякалися. Ми були готові одразу викликати швидку, але батьки сказали, що немає потреби. Але якби батьки звернулися по допомогу, ми не відмовили б.

Дозволи тільки виробляє
Декілька днів після інциденту батут біля "Орнави" не працював, продовжує пан Сороцький. Адже від вітру гумовий атракціон порвався і його потрібно було позшивати та заклеїти. До того ж, погода тоді була несприятлива для роботи атракціону.

Батут на вул. Живова, за словами підприємця, почав працювати лише 8 червня. Раніше свої атракціони там встановлювали інші підприємці.

- Ми зараз виробляємо всі погодження, щоб до нас ніхто не мав жодних претензій, - додав пан Сороцький.
Дозволи на діяльність атракціонів, зокрема і батутів, видає управління культури міськради. Там кажуть, що на діяльність батута біля торгового центру на вул. Живова жодного дозволу не видавали.

- Це не наша територія, вона належить "Орнаві", - пояснює заступник начальника управління культури міськради Василь Кармазин. - Вочевидь, адміністрація торгового центру дозволила підприємцеві там працювати. Ми, приміром, даємо дозволи на діяльність атракціонів на території неподалік - у парку "Топільче" – на центральній доріжці, біля фонтану.

До речі, підприємець Володимир Сороцький тільки 13 червня написав в управління культури заяву про надання дозволу на діяльність атракціону. Він має бути розташований у парку ім. Т.Шевченка. Про батут біля "Орнави" у цій заяві не йдеться. Тож поки в управлінні розглядають питання видачі окремих дозволів, на батутах у різних мікрорайонах Тернополя продовжують розважатися діти. У тому числі – й на атракціонах пана Сороцького. Уже в неділю, 17 червня, батути активно працювали і в парку ім. Т. Шевченка, і біля "Орнави". Надвечір там було кілька десятків дітей. Наступного дня атракціони теж продовжували роботу.
Пан Кармазин додає: якщо на атракціоні щось станеться із дітьми – відповідальність нестиме підприємець. Саме він має подбати про те, щоб батут відповідав правилам безпеки.

Перевіряють лише небезпечні
Батути не належать до атракціонів підвищеної небезпеки, пояснюють чиновники. Тому те, чи безпечно користуватися ними, ніхто не перевіряє. Хоча загалом їхню безпечність перевіряють працівники управління Держгірпромнагляду в Тернопільській області.


До атракціонів підвищеної небезпеки зараховують ті, які оснащені механізованим приладом піднімання на висоту п'ять метрів для дорослих і три метри для дітей. Це каруселі, гойдалки та колесо огляду.

- Батути та водяні кулі не зараховують до об’єктів підвищеної небезпеки, - пояснює керівник прес-служби управління Держгірпромнагляду в Тернопільській області Володимир Клименко. - Тому їхню роботу ми не контролюємо.

Утім, цьому управлінню відома інформація про перекидання батута на вул. Живова. Її перевірили, додає пан Клименко. Але жодних санкцій до підприємця не застосовували.

- Там після інциденту був наш інспектор, який повідомив, що батут не працює, - каже керівник прес-служби. - Тут справа і в байдужості батьків, які не завжди наглядають за малечею. Хоча, звісно, якби, не дай Боже, з дитиною щось трапилося на батуті, то відповідальність за це має нести й підприємець.

До речі, через два дні після випадку з батутом на вул. Живова, 13 червня, в управління Держгірпромнагляду звернувся підприємець за дозволом на експлуатацію цього атракціону, повідомив Володимир Клименко. Цей дозвіл разом з іншими документами підприємця зобов'язали здати в міське управління культури.
- Однак батут не є атракціоном підвищеної небезпеки, тому таких дозволів ми не видаємо, - каже пан Клименко.




 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    цей випадок навпаки говорить про безпечність цих батутів - навіть при тому що він перевернувся і діти опинились під ним - ніхто не постраждав. діти і батьки тільки перелякались. просто треба надалі враховувати що таке може статися при дуже сильному вітрі.
  • Anonymous

    "Утім, безпечність батутів у Тернополі, як з’ясувалося, ніхто не перевіряє" - цим все сказано!
  • Anonymous

    І що це за людина, яка знімає на телефон що трапилась біда, замість того, аби піти і поцікавитись може швидку викликкати чи якось допомогти
  • Anonymous

    А що це за батьки коли бачать що насувається гроза пустили дітей гратись на батуті???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up