У Тернополі в дитсадках протікають дахи. Дітям капає в тарілки

У Тернополі в дитсадках протікають дахи. Дітям капає в тарілки
Вода заливає спальні кімнати, намокли ліжечка та стіни. Діти змушені гратися поміж мисок та відер і через вологу часто хворіють. Освітяни оббивають пороги чиновників, а ті кажуть - грошей на ремонт немає. Та якщо не реагують, батьки мають право іти до суду

Тернопільські малюки потерпають від “затоплення” – у садочках протікають дахи, тому у групах та спальнях сиро і волого. Як відомо “RIA плюс”, така проблема є у дитсадках №№ 22, 23, 28, 6.
- Ми вже до вас звертаємось по допомогу, адже куди не стукали, де не були – всюди відмова, – говорять батьки, які звернулися в редакцію. – Дахи течуть, а чиновникам до цього й діла немає.
Миски посеред спалень
Тернополяни розповіли, що проблема з дахами у садках, де навчаються їхні малюки, тягнеться не перший рік. Щовесни, коли тане сніг, у багатьох групах — потоп. Миски і відра стоять посеред навчальних приміщень та спальнях. Вода капає зі стелі прямо за комірці та в тарілки під час обіду, скаржиться мати п’ятирічної Віки, яка відвідує садок №23, Світлана Файко. А декілька днів тому, за її словами, залило більшу частину ліжечок.
- Вихователі і няні самотужки сушать стелі і стіни обігрівачами, совають меблі класом, щоб хоч коли діти займаються, їм на голови не капало, – зітхає мати. – Скажіть, діти можуть у таких умовах нормально займатися?
Батьки скаржаться, що від зайвої вологи малюки часто хворіють. Декому з діток сирість додала ще й алергій, яких раніше у них не було.
- Ми ж за власний кошт ремонти поробили і вікна поміняли, щоб нашим діткам було комфортно і тепло, – розповів Олег Радіо (30 р.). – А тепер, що робити? Все починати знову? І справа навіть не в грошах і ремонті. А в тому, що діти страждають. А вирішення проблеми ми не бачимо.
Тернополяни стверджують, що оббили вже чимало порогів, вже й до депутата звертались, аби допоміг залатати покрівлю. Ходили й в управління освіти, аби виділили кошти на ремонт. Однак чиновники, направляючи батьків з одного кабінету в інший, були одностайними – грошей немає.
- Керівництво нашого садочку неодноразово зверталось з відношеннями, щоб виділили кошти, – пригадує мати п’ятирічної Елеонори, яка ходить у садочок №23, Наталя Троян (35 р.). – Восени минулого року ще й батьки підключились – я особисто ходила в управління освіти, але нам відмовили. І ще й застерегли, мовляв, якщо підете в міськраду, постраждає завідувач вашого садочка.
Мокрі плями — на стелях і стінах
На стелі коридору на другому поверсі дитсадка № 23, що на “Сонячному”, видніє метрова мокра пляма, переконалася кореспондент “RIA плюс”. За кілька метрів – ще одна. А в куті музичного залу, де дітки репетирують програму до найближчого ранку, – мокра стеля. Там на підллозі стоять ковдри і відра.
– Знову свято, і знову тече, – скаржиться батько трирічного Іллі Вадим Романюк (34 р.). – Ви не уявляєте, як жахливо було під час новорічних ранків. Зал — вишукано прибраний, ялинка сяє вогниками, дітки підготували таку чудову програму, а нам, батькам, весь час вода за коміри капала. І врахуйте, що кінець грудня був досить сухим.
У приміщенні, де діє старша група №3, мокрі чи не пів класу. Поміж дитячих столиків стоять пластикові відра й миски. Деякі з них, обкладені ганчірками, – на самих столах.
- Ви сюди зайдіть, подивіться, – запрошує завгосп дитсадку №23 Надія Туткалюк (59 р.) до спальні, де під напіввологою шторою стоїть з десяток відер і мисок з водою. – Після вихідних чи не половина ліжечок були мокрими. То матраци віддавали в сушку, постіль всю міняли. А вихователі сушили стіни й стелю обігрівачами, які, як бачите, весь час тут працюють. Це вже не перший рік весною в кількох групах другого поверху справжні дощі.
У садку запевнили, що звернення стосовно коштів для покрівлі пишуть регулярно, однак грошей їм не давали. Цьогоріч виділили 40 тис. грн., однак цих грошей навряд чи вистачить на всі дірки. Бо ж із 1250 кв. м даху більше половини тече. Та й перекриті шматки служитимуть, як довела практика, максимум 3-4 роки. Тому стеля вже восени знову може “заплакати”.
Латають клапті – далі тече
Проблема дірявих дахів, як з’ясувалось, зачепила чимало садків міста. Батьківські комітети молодших груп дитсадку №22, що на “Сонячному”, також скаржаться на мокрі покрівлі, сирість і вологу у групах. І стверджують, що побоюються не лише за здоров’я, а вже й за життя своїх малюків. Адже від вологи може і проводка замкнути, і стеля шматками обвалюватися. Занепокоюють мокрі стелі й в садках на “Східному”.
- От зараз діти в навчальному класі. Замість того, щоб малювати, вони дивляться, як вода капає, – каже завідувач дитсадка №6 Ганна Ковальчук (58 р.). – А така ситуація у нас щовесни. Уже й не знаємо до кого звертатись. Минулого року обіцяли дати гроші на ремонт, цього року вже писали відношення – ні копійки ніхто не дає.
Від талої води на кухні дитсадка №6 вже повідставала та подекуди облетіла плитка. Вранці ще морозно, а ближче до обіду, починає зі стелі капати, то вихователі змушені переводити дітей до спальні чи інших груп. Так і рятуються.
Дитсадку №28 пощастило трохи більше. Минулоріч їм таки видали трохи грошей, за які залатали найбільші діряві клапті. У грудні завдяки теплій погоді перекрили дах над спортзалом. Однак, це ситуацію не врятувало – у класах капає вода, тому доводиться розсувати парти, щоб не намокли діти. Працівники, попри заборону техніки безпеки, самі скидають сніг з дахів. І зітхають – така ж ситуація у більшості садків міста.
Від вологи — астма і бронхоспазм
Непокоїть “мокрота” у садках і лікарів. Адже від вологи може розвитися грибок і пліснява. А це викликатиме серйозні порушення здоров’я.
- Якщо від зайвої вологи “зацвітуть” стіни і стелі, це може викликати у дітей серйозні захворювання, – каже обласний дитячий алерголог Яна Олійник. – Це і гіперактивність бронхів, і бронхоспазм, і порушення функції дихання, може навіть початись астма. На сирість і “цвітіння” діти також можуть реагувати шкірними висипами. Це все для здоров’я дуже небезпечно.
До речі, наприкінці літа комісія з міськради перевіряє стан шкіл та садочків на готовність до початку нового навчального року. Тоді чиновники оглядають приміщення закладів, вказують на порушення, якщо їх виявили, і після усунення “дають добро”. Шкода тільки, що влітку не йдуть дощі і не тане сніг, бо в інший час чиновників до садків не затягти, а до серпня знову все підсохне, говорять батьки.
Коментар
Василь КОГУТ, адвокат:
- Батькам потрібно викликати комісію з міськради, залучити депутатів з дільниці, де розташований садок, щоб вони, вивчивши проблему, склали акти і винесли питання про виділення коштів на розгляд виконкому. Добре було б написати листа міському голові від імені всіх батьків, а ініціативній групі потрапити до мера на прийом, де описати проблему. Адже тут більше питання в фінансуванні та в організації роботи. Якщо це раптом не дало б позитивного результату, а в дітей почались би проблеми зі здоров’ям, які були б пов’язані з умовами утримування, тоді, зібравши всю необхідну документацію, можна позиватись до суду і залучати прокуратуру.

Розберуться негайно
Про описану вище ситуацію міський голова Сергій Надал 27 лютого нічого не знав. Але запевнив, що вже цього тижня у скарзі батьків управління освіти та управління житлово-комунального господарства “розберуться і вживе всіх необхідних заходів”.
- Коли ми виділяли кошти на управління освіти, там передбачали і витрати на ремонти, - додає він. – Управління освіти спільно із комунальним підприємством “Тернопільбудінвестзамовник” обстежували заклади, що потребують ремонту. Чому саме ця фірма? Тому що її визначили виконавцем усіх робіт.
Тож якщо дійсно така складна ситуація склалася у садочках, кошти на ремонт дахів у них, вже мали б бути передбачені у бюджеті. Якщо ж їх не заклали, то мерія знайде можливість по-іншому терміново залагодити ситуацію.
- Звісно, капати на дітей зі стелі не буде, - запевняє мер.
 

 – Щойно починає танути сніг, зі стелі тече цівками, – каже вихователь старшої групи №3 Лідія Геворкова (55 р.). – Ми одразу відсуваємо ліжка і виставляємо рядочком відра і миски, які невдовзі наповнюються вщент. А стелю і стіни намагаємося сушити обігрівачами

Відео дня
>
– У кабінеті завідувача залило так, що понамокали грамоти та дипломи, вибороні дітьми, – каже завгосп дитсадку №23 Надія Туткалюк (59 р.). – Щоб хоч якось врятувати ситуацію, нам доводиться відкидати з даху сніг та закладати дірки ковдрами та клейонкою

Мер Сергій Надал, коментуючи ситуацію скаржився на недофінансування бюджетної сфери. Казав, що освіта без грошей батьків не обійдеться. Але все має бути законно і в розумних рамках.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (39)
  • Anonymous

    жах!!! надал нехай незплітає байки, а нехай гроші які заробив на автозупинках нових відасть на ремонт дахів, а то вже зажирів конкретно!!!
  • Anonymous

    от і проявляються результати роботи попередників!

    Anonymous reply Anonymous

    вже 2 роки при владі, а вам все попередники заважають працювати.

    Anonymous reply Anonymous

    та то Свободі заважають ще тоті попередники, що 25 років тому були!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Свобода відповідальність взяла на себе вже давно, ще з виборів до обласнолї ради. ніхто від відповідальності не відмовляється

    Anonymous reply Anonymous

    Та вони від горілки не відмовляються і то подавно - це правда. Пияки-свободівці на чолі з мером, який втративши вже усілякий сором і відповідальність поліз у прямий ефір радіо Ера - демонструють страхітливу деградацію суспільства. Не треба верзти дурниць про відповідальність свободівців. Яку відповідальність можуть взяти на себе пияки?
  • Anonymous

    надал не в курсі, що протікає стеля ... А він взагалі в курсі що робиться в місті?

    Anonymous reply Anonymous

    Головне, що він ТЕПЕР в курсі. І таки є надія, що щось нарешті у тих садках зміниться на краще:-)

    Anonymous reply Anonymous

    ага надійся і чекай, поки батьки за все не заплатять, бо переживають за здоров"я своїх дітей, і чекати нема коли

    Anonymous reply Anonymous

    підтримую. якщо Надал сказав, то дійсно зробить

    Anonymous reply Anonymous

    Надія вмирає останньою, а обіцяти можна багато. Тільки чомусь Похиляк отримавши свою посаду в першу чергу зробила ремонт у своєму кабінеті, а не в дитячих садках.

    Anonymous reply Anonymous

    гнатти Надалові треба її, бо вона вічно йому підсирає!
  • Anonymous

    а якщо задуматись більш глибоко, в якій же ми дупі панове....в той час як космічні кораблі бараздят космос(((((((((((((.. аж плакати хочеться......і проблема не в одному садочку а в декількох(((((((((((((((

    Anonymous reply Anonymous

    Бач, скорше, за совітів, вам жилося краще - сиділи хоча б у схроні, а зараз всі пани - у дупі Співчуваю вам.

    Anonymous reply Anonymous

    І як тобі в дупі?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up