У Тернополі над Ставом зведуть “Ластівчине гніздо”

У Тернополі над Ставом зведуть “Ластівчине гніздо”
Невдовзі з’являться у Тернополі дві незвичайні, на думку архітекторів, споруди. Йдеться про багатоквартирний житловий будинок у Центрі Тернополя та терасну рекреаційну будівлю на набережній ставу.

Фото проектів розмістило на своєму сайті львівське проектне бюро “СІМ”. Один із проектів розробили у 2011 році, інший – цьогоріч. 

- Ці будівлі стануть окрасою міста, - запевнив головний архітектор проектів бюро, колишній тернополянин,  Богдан Гой. - Втім, коли ж запроектоване почнуть втілювати у життя, поки сказати важко.

Адже, перша споруда, за словами архітектора, належатиме до приватної власності, а появі іншої вже тривалий час протистоять потенційні сусіди. В останньому випадку йдеться про резонансну спробу збудувати на місці “Бенедетто” житлову п’ятиповерхівку.

Відео дня
>- Будинок замикає історичну забудову вулиць Валової та Сагайдачного, - розповідає Богдан Гой. - Робочий проект будинку розробила фірма «Украбудсервіс». Ми ж займались розробкою дизайн-концепції. Наразі працюємо над містобудівними та історико-архітектурним обґрунтуванням.

За словами архітектора, будинок зведуть, дотримуючись усіх вимог державних будівельних, санітарних та пожежних норм. Відтак, шкоди історично-цінному місцю не завдадуть. А навпаки, довершать його образ. Будинок, окрім того, буде такої ж висоти, як і будинки навколо.

- Проектуючи, ми пробували створити і вищий будинок, і нижчий, але врешті таки переконались, що потрібно витримати існуючу висоту, - додає він.
Пожежна арка, за долю якої переживають мешканці навколишніх будинків, залишиться. Під нею планують прокласти прогулянкову доріжку з майдану до Катедри, як це було ще у ХІХ столітті.

Вразити тернополян обіцяють архітектори й будівлею на набережній ставу. Як подає сайт бюро “СІМ”, житловий будинок біля ставу - багаторівневий і розміщений на складному рельєфі. До його складу входитиме плавальний басейн з суміжними приміщеннями та елінг для прогулянкових катерів. Родзинкою проекту буде велика кількість терас, які підкреслюватимуть рекреаційну функцію будинку.

- Будинок, фактично, буде розташований поруч з с. Біла за дальнім пляжем, - продовжує пан Гой. – Під час планування ми витримали 25-метрову санітарно-захисну зону - від рекреаційного будинку до краю озера. І у порівнянні з іншими будівлями, які недавно були побудовані буквально впритул до краю води, це буде гарний об’єкт, який не шкодитиме ні природі, ні архітектурі міста. Таке собі “Ластівчине гніздо” у Тернополі.

Світлана ГРИВАС, 0-96-709-74-60 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (65)
  • Anonymous

    Дякую журналістам за статтю. Дякую всім дописувачам, які написали коментарі. Мені дійсно приємно, що ще є в Тернополі стільки людей, яким не байдуже архітектурне обличчя рідного міста. Хоча шкода, що обговорення архітектурних проектів знову звелось, як це часто буває в нашій країні, на політику та національне питання. По-перше повинен щиро зізнатись, що дана стаття є виключно ініціативою журналістів цього видання і жодним чином ніким не є "проплаченою". Знаю це напевно, оскільки за її появу "получив по шиї" не лише від колег-архітекторів, але й від замовників цих проектів. Коли журналістка брала у мене інтерв’ю по телефону, я, чесно кажучи, був переконаний, що ця стаття буде критичного характеру і більш "зубастіша", а тому просив її хоча б не "плямити" мою репутацію, оскільки я ще досить молодий архітектор. Напевно тому в неї вийшов такий позитивний матеріал практично рекламного характеру. Хоч це справді дивно і для мене, але можу тільки ще раз їй тільки подякувати. Дивно, тому що з більшістю застережень, про які пишуть коментатори цієї статті, я насправді погоджуюсь. І про все це я неодноразово сам говорив не лише замовникам цих будинків, але й людям, які організовували юридичне оформлення цих проектів. І можу всіх запевнити, що на сьогоднішній день – все в цих проектах зроблено виключно у відповідності до правового поля українського законодавства. І якщо б не я, то хтось інший запроектував і побудував би тут свої будинки. Саме тому я доклав максимум зусиль для того щоб ці нові об’єкти не зіпсували, а прикрасили моє рідне місто. Адже дійсно мені теж не подобається багато з того, що проектується і будується тепер у Тернополі. Мені не подобаються реконструкції та жахливі надбудови над історичними будинками в центральній частині міста, я вважаю злочином житлові будинки на набережній озера зі сторони с.Кутківці, мене просто бісять потворні новобудови "на базарі" та "в мікрорайонах", які часто не враховують ні історичний, ні містобудівний контекст середовища. І хоча я останні 15 років живу у Львові (де теж не все гладко), мені прикро і зовсім не байдужим є те, що місто мого дитинства за роки незалежності України не покращилось, а навіть погіршилось. І проблема часто не тільки в політиках чи бізнесменах, а в загальній культурі архітектурної еліти міста. А тому я роблю все, що в моїх силах, щоб змінити негативні тенденції в архітектурі Тернополя на краще. Бо навіть у найскладніших містобудівних умовах дійсно відповідальний архітектор може і повинен шукати найкращі, і найякісніші рішення. З повагою, Богдан Гой кандидат архітектури, доцент Інституту Архітектури Національного університету «Львівська політехніка» головний архітектор проектів ТзОВ "Проектне бюро "СІМ" м.Львів e-mail: [email protected] http://sim.lviv.ua/ http://bohdang.architector.ua/

    Anonymous reply Anonymous

    Ладно, це все ясно. Нас більше цікавить інше: це ваше "Ластівчине гніздо" над Ставом приватна будівля з приватним доступом (як в Межигір’ї)? Це так, чи ви можете це заперечити?
  • Anonymous

    Гніздо?......побудують хіба що осинне

    Anonymous reply Anonymous

    Зміїне!...
  • Anonymous

    Свобода-це відсутність обмежень,дивіться словник і не дивуйтеся діям свободівців.
  • Anonymous

    як можна будь що будувати для красиі у місті, якщо дороги в ямах,відсутність тротуарів.понищені дитячі майданчики,дуже мало спортивних майданчиків. А дороги до дальньго пляжу і тротуару для людей взагалі немає. ЦЕ Те саме як ніби біля власної хати бардак, хата розвалюється , а за осанні гроші зробив дорогий ФОНТАН.. ЦЕЖ ВЛАДА РОЗСИРАЄ НА РОЗКІШ НАШІ з ВАМИ ГРОШІ!!!! ТАКЕ МОЖНА БУДУВАТИ Я НЕПРОТИ.але коли у місті буде все добре з Доргами.ТРОТУАРАМИ,БОРДЮРАМИ ііншш...

    Anonymous reply Anonymous

    повністю з вами згідна, але щось мені підказує , що ці споруди не будуть будуватися за державні гроші. Це собі Гуда мабуть робить фазенду . А 5-поверхівка в центрі для свободівських депутатів , які дали добро на виділення тої земельної ділянки. Їм , бідним , напевно ніженьки терпнуть так далеко на роботу добиратися. А так буде 3 кроки перескочитись - і на роботі. Але якщо серйозно , то мені , як людині, яка живе в центрі Тернополя з народження ,чогось не зовсім зрозуміло яким чином берег ставу між селом Біла і дальнім пляжем став називатись набережною . Те , що там собі хтось урвав земельку і будує приватні апартаменти , доступ до яких , звичайно , буде обмежений , не означає ,що це стане окрасою Тернополя. Тернополяни та гості міста хіба що через бінокль зможуть милуватися цим витвором архітектурного мистецтва. Навіщо піарити , те що піде в приватні руки ?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up