У Тернополі отруюються персиками і салатами

У Тернополі отруюються персиками і салатами
Літо - пора хвороб “немитих рук”. Десятки маленьких пацієнтів з діагнозом “гостра кишкова інфекція” потрапили до інфекційного відділення міської дитячої лікарні в червні-липні.

Батьки пов’язували дитячі проблеми із вживанням фруктів та ягід, салатів з майонезом і молокопродуктів із сумнівним терміном придатності. Школярка Любов Калинюк потрапила в лікарню у понеділок. 15-річна дівчина отруїлася персиками.

Все сталося дуже швидко, - розповідає Любов Калинюк. - Вчора ввечері ми зайшли з мамою у супермаркет біля дому. Купили кілограм персиків-інжир. З'їли по два.

Вже зранку Любі стало зле. Прокинувшись близько 9.00, дівчина відчула нудоту і розлади шлунку.
Я випила активоване вугілля, потім -  “Ніфуроксазид”, - пригадує Любов. - Думала, минеться. Але марно.
Школярці ставало дедалі гірше. Через зневоднення організму вона сильно зблідла і почала втрачати сили.

Відео дня
>Різко упав артеріальний тиск. Стривожені рідні викликали швидку. Дівчина настільки ослабла, що зійти від квартири до ліфта, а потім від під'їзду до швидкої - було важко. Тепер їй доведеться привести в лікарні мінімум три дні.

Нездужання було і в мене. Але усе минулося, коли я випила активоване вугілля, - розповідає мама Люби пані Наталія. - Ми боялися отруїтися, тому не купували кавунів. Взяли персики - і маєш тобі!

Отруївся черешнями з ринку

Зазвичай “хвороби брудних рук” спричинює вживання зіпсутих продуктів, погано помитих овочів та фруктів, неякісної питної води, каже обласний дитячий інфекціоніст Ольга Дивоняк. Нещодавно у відділенні лежав хлопчик із сальмонельозом. Дитина захворіла, поївши черешень з ринку.

Ягоди так засмакували малюку, що він потай від дорослих з'їв кілограм черешень, - пригадує лікар. - Для 4-річної дитини це багато.

Малюка привезли у лікарню в першу добу хвороби. Через кволість хлопчик навіть не міг ходити. Він був дуже блідий, з загостреними рисами обличчя і запалими очима. Блювота турбувала його більше 20 разів за 12 годин, а водянисті випорожнення - по 22-25 разів на добу. Вони були зеленкуватого забарвлення, з домішками слизу.

Хлопчик провів у нас більше двох тижнів, - каже Ольга Дивоняк. - Блювоту вдалося зупинити вже на другу добу. Проте висока температура і діарея трималися шість днів.

Лікар нагадує, що батьки повинні весь час бути на сторожі: змалку привчати дітей мити руки після туалету, повернення з двору додому і перед кожним прийомом їжі. Перш ніж давати щось малечі, дорослі мають скуштувати це самі. А купуючи продукти в магазині, не варто забувати дивитися на термін придатності. Влітку все має бути свіжоприготовленим. Це стосується як перших, так і других страв.

Може бути ниркова недостатність

Перед вживанням фрукти та ягоди треба ретельно промити холодною проточною водою з крана, - розповідає інфекціоніст. - Не варто купувати розрізані кавуни, а перед розрізанням обов'язково їх помити. Ще краще - ошпарити окропом. Якщо дитина - маленька, бажано відрізати їй м'якоть і подати окремо на тарілці уже без шкірки.

Якщо людина споживає зіпсуті продукти, токсини через стінки шлунка потрапляють у кров і розносяться по організму. Недуга може розвинутися вже за декілька годин. Хворі відчувають сильну слабкість, температура тіла піднімається до 38-39 С, з’являється пронос і блювота. Вона може повторюватися після кожного прийому їжі або рідини. Чим частіше дитину турбують діарея та блювота, то швидше організм втрачає рідину. Малеча стає квола, відчуває спрагу, худне. Особливо небезпечно, якщо вона починає рідше пісяти. Тоді слід якнайшвидше відвезти її в лікарню. Адже дитині загрожує гостра ниркова недостатність.

Якщо дитина блює, має високу температуру і пронос, батьки повинні надати їй першу допомогу самотужки. Зневоднений організм потребує багато рідини, — продовжує лікар. — Батьки повинні стежити, аби малеча пила часто, через кожні 5-10 хвилин, але потрохи. Все залежить від ваги та віку.

Для цього підійдуть “Гастроліт”, “Регідрон”, “Хумана-електроліт”, “Орсаліт”. Правила приготування розчинів вказані на упаковці. Їх слід чітко дотримуватися. Інакше розчин не дасть лікувального ефекту. Наприклад, пакетик “Регідрону” слід розчинити у 1 л води, “Орсаліт” - у 200 мл, “Хумана-електроліт” - у 250.

- При появі ознак отруєння батьки часто дають дітям антибіотик “Ніфуроксазид”, - застерігає Ольга Дивоняк. - Цього робити не можна. Не кожна діарея потребує такого лікування. За потреби їх призначить лікар.

 Симптоми гострої кишкової інфекції

блювота, яка може повторюватися після кожного прийому їжі або рідини;

пронос (випорожнення можуть бути водянистими, кашкоподібними, зі слизом, зеленню, домішками крові);

підйом температури тіла до 38-39 С;

можуть бути болі в животі;

слабкість, кволість;

рідкий сечопуск

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up