Партнер рубрики Події

У Тернополі студентку “кинули” з надомною роботою

У Тернополі студентку “кинули” з надомною роботою
Тернополянка втратила гроші, уклавши договір на неіснуючу надомну роботу. Юристи радять не звертатися до суду, бо це зайві витрати, а писати заяву до міліції, бо в них більше повноважень шукати аферистів.

Роботи немає, телефон фірми, яка запропонувала роботу “на дому” недоступний, завдаток ніхто не повертає. 

 

У такій ситуації опинилася 20-річна тернополянка Оксана Голинська, довірившись одній із кадрових агенцій. Про свою проблему вона розповіла, написавши листа на сайт 20minut.ua.
Ні роботи, ні кур’єра, ні грошей.

– У Тернополі на вул. Крушельницької, 51 розташований офіс фірми (дані про фірму є в редакції – прим. авт.), – розповіла Оксана. – Там пропонували надомну роботу – набирати тексти, пакувати бігуді, журнали… Я уклала договір з цією фірмою і заплатила внесок 250 грн.

Цей внесок мав би повернути кур’єр після того, як працівниця виконала роботу. Або, якби з певних причин відмовилась надалі працювати.

– Я уклала договір, потрібно було почекати до 20 днів, коли наберуть групу людей. Тоді кур'єр мав би розвозити замовлення, – продовжує студентка. – Минув місяць – ні кур'єра, ні грошей, нічого! Номер телефону фірми весь час поза зоною досяжності. А сама вона зареєстрована аж у Кіровограді.
Дівчина вже навіть змирилася з тим, що втратила гроші, а роботу так і не отримала. У пошуках нової звернулася до іншої агенції, розташованій у готелі “Тернопіль”. Їй там запропонували посаду офіс-менеджера.

І знову Кіровоград
Я була шокована, коли укладали договір! – обурюється Оксана. – Він був таким самим, як і попередній, на ту ж суму - про надомну роботу з пакування олівців! І навіть фірма, яка набирала працівників, також зареєстрована в Кіровограді, щоправда за іншою адресою.

Ті ж умови договору, та ж схема видурювання грошей у той самий термін набору людей, зауважила тернополянка. Студентка просить застерегти інших, аби ті не втрапили на гачок до аферистів.
Ми спробували зв’язатися з агенцією, яка ошукала тернополянку. Однак телефон, зазначений в угоді, протягом тижня був вимкнений. Коли завітали в офіс фірми, там працювала вже зовсім інша організація.
– Потерпіла, звичайно, може звернутися до суду, – пояснив адвокат Василь Когут, однак це знову - зайві гроші. Цього разу - судові витрати. Суд може заочно прийняти рішення про стягнення з боржника вищевказаної суми. Але невідомо, як виконати таке рішення, якщо фірма щезла.
Треба писати заяву в міліцію про шахрайство, порадив юрист.

Перевірили – криміналу немає
Міліція знайома з діяльністю цієї фірми, адже це вже не перший випадок ненадання послуг, відомий правоохоронцям. Вони раніше вже проводили перевірку стосовно роботи “кадровиків”. Однак, криміналу не виявили.

– Працівники міліції вже перевіряли дану фірму, – запевнив начальник сектору зв’язків з громадськістю обласної міліції Петро Колісник. – Нам пред’явили всі потрібні документи, зокрема дозвіл на ведення підприємницької діяльності з надання інформаційних послуг. Тобто вони надають лише інформацію про наявність вакансій, а не шукають роботу. Пред’явили також копії квитанцій-повернення грошей клієнтам та розписки. За результатами перевірки не виявили фактів порушень, а, відповідно, і підстав для кримінального переслідування.

Правоохоронці радять уважно читати договір та зауважувати, які послуги надає фірма – з пошуку роботи чи лише інформацію про неї. Якщо компанія за угодою зобов’язується надати роботу і дурить клієнтів, то вивести її на чисту воду - справа міліції.

– Близько півроку тому в Тернополі був прецедент, коли клієнтам роботи не знайшли і гроші за послуги не повернули, хоча в угоді було прописано, що фірма саме надає роботу, – пригадали у секторі зв’язків з громадськістю. – За цим фактом порушили кримінальну справу про шахрайство.
Міліція радить обережно ставитись до інформаційних фірм-одноденок. Адже закон не забороняє їм сьогодні відкрити офіс в Тернополі, а завтра переїхати, скажімо, до Рівного чи Львова.

Відео дня
>Поцікавтесь репутацією фірми
Аби вас не ошукали, уважно вивчайте документи, цікавтесь досвідом роботи і репутацією кадрової агенції.
– Насамперед потрібно перевірити, чи є у фірми, яка пропонує знайти вам роботу, дозвільні документи на ведення діяльності щодо надання інформаційних послуг, – каже менеджер з персоналу Асоціації роботодавців Світлана Повар, 47 р. – Підписуючи угоду, зверніть увагу, на який термін вона укладається і скільки посад вам за цей час готові запропонувати. Зауважте, щоб робочі місця були одного напрямку – якщо ви медпрацівник і шукаєте роботу за фахом, наголосіть на цьому, щоб не отримувати запрошення на співбесіду будівельником чи торговим представником.

Після підписання угоди клієнтові зазвичай дають контакти потенційного роботодавця, зауважила пані Світлана. Просіть менеджера, з яким підписували угоду, аби вона при вас зв’язалась з роботодавцем, або дзвоніть самі. Так можна переконатись, що вільне місце справді існує.

– Протягом місяця новий працівник зазвичай проходить випробувальний термін, – зауважила Світлана Повар. – Потрібно наголосити одразу, що ви погоджуєтесь працювати з виплатою зарплатні та обговорити її розмір.

Перед тим, як підписувати угоду з кадровою агенцією, варто поцікавитись, скільки вони працюють на ринку праці. Поцікавтеся репутацією фірми, до якої збираєтесь звернутися.
– І будьте обережними з «надомною роботою», – застерігають менеджери з персоналу. – Якщо за неї пропонують велику зарплату, це, як правило, пастка.

Тетяна ЛЕВЧЕНКО, [email protected], 0-95-875-33-60
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (36)
  • Anonymous

    Маховик правди -Якщо у студента є вільний час то це нормальний студент,а якщо нема-то це повноцінний ботан)))
  • Anonymous

    фірми вже на крушельницької немає....пообіцяли дівчині легкі гроші.......тай повелася))))))
  • Anonymous

    А причім тут понавчалися...я і надалі навчаюсь,просто хотіла знайти роботу у вільний від навчання час..А звичайну студентку хто зараз візьме на нормальну роботу без повної освіти і на неповний робочий день....

    Anonymous reply Anonymous

    Якщо у студента є вільний час то все зрозуміло який з нього буде спеціаліс в майбутньому .
  • Anonymous

    кажете, що працівники навчились "говорити"? нічого подібного, я сама була у цій кадровій аганції і, справді, не знала, що там задіяні якісь махінації, поки не пропрацювала два дні і зрозуміла, що щось не так)) Дівчата і самі не знають, що людям робота не надається.. Народ, не давайте своїх грошей наперед.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up