Партнер рубрики Події

У Тернополі рятували каштан на “Новому світі”

У Тернополі рятували каштан на “Новому світі”
Захищати 60-ти річне дерево, яке росте біля будинку, що на вулиці Новий Світ, 30, вийшли його мешканці 2 березня. Загалом зрізали 69 дерев, до переліку яких увійшов і старий каштан

 - Це один з найстаріших каштанів міста, - розповідає Галина Навроцька. - Таких дерев у нас одиниці, їх можна на пальцях перелічити. Як так можна його зрізати, ні совісті, ні жалю.
Жінка каже, що їй не важко було щоранку згрібати листя під цим деревом.
- Я щодня тут замітала, - каже вона. - Мені це було в задоволення, бо це така краса. Це ж чисте повітря і здоров`я.
Очищали вулиці від сухих дерев 2-го березня працівники ДП “Озеленнення”. Про те, що їхнє улюблене дерево — в небезпеці, повідомили телефоном у редакцію мешканці будинку №30.
- Наш старий каштан збираються зрізати! Ми — проти! - повідомив чоловік, що назвався Сергієм.
Люди стали на захист улюбленого дерева. Натомість мешканці сусіднього будинку - №28 - розповідають, що їм цей каштан закриває світло у кімнаті.
Мешканці, які відстоювали життя дерева, розповідають, що вони не заперечують проти того, аби зрізати на ньому сухі гілки та сформувати крону. Але навіщо зрізати під корінь?
- У дерева є шанс, - продовжує Галина Навроцька. - Нехай років через п'ять його все ж зріжуть, якщо справді буде така потреба. Але ж воно ще трохи проживе. Мене це болить. Літом воно цвіло, і це була справжня краса.
Жінка розповідає, що підрізати дерево почали тоді, коли їхні сусіди переїхали сюди жити.
- Років зо двадцять назад дерево підрізали вперше – говорить пані Навроцька. - Але того разу обрізали трохи менше. Воно відходило аж до цього часу. Думаю, цей каштан зрізати просто не можна.
Натомість мешканка будинку №28 Євгенія Корінь не згідна з думкою своїх сусідів. Вона каже, що це дерево треба обов’язково спиляти, бо їм воно дуже заважає.
- Це дерево нам дає тінь, - каже сусідка Євгенія Корінь. - У нас в хаті троє дітей, одна з них - інвалід. У її кімнаті темно саме через це дерево. Ми тричі писали в міську раду. Вони визвали комісію, яка вирішила, що дерево треба зрізати. Що сусідка хоче, я не знаю, але її вікна воно не затуляє.
В управлінні житлово-комунального господарства кажуть, що це дерево обов’язково зрубають. Але зараз вони пішли на поступки мешканцям і залишили стовбур.
- Мешканці скаржились, що дерево в аварійному стані і просили його зрізати, - каже заступник начальника управління ЖКГ Олег Соколовський. - Ми виїхали на місце разом із працівниками екологічної служби. Виявилося, що дійсно, цей каштан трухлявий і створює серйозну небезпеку, бо може впасти. Тому комісія прийняла рішення, щодо зрізки цього дерева. А зараз саме триває масове зрізування таких аварійних дерев.
Пан Соколовський розповідає, що дерево треба зрізати під корінь, бо воно починає гнити і створювати проблеми для людей.
- Зрізано має бути під самий низ, але мешканці будинку №30 не дали цього зробити, - говорить чоловік. - Люди здійняли крик і ми пішли на їх уступки. Ми лишили їм трохи вище, як вони бажали. Але ордер, за яким ми це робили, повністю дозволяє зрізку.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (20)
  • Anonymous

    На лісоповал треба відправити Свободу.... Більше користі буде......

    Anonymous reply Anonymous

  • Anonymous

    Переглянувши відео, не озброєним оком можна було замітити, що ніяких вікон воно не затуляло.Дуже жаль, що у нас так мало людей, які турбуються про майбутнє своїх же нащадків.Ми риємо яму для своїх же дітей!.З кожної ситутації можна знайти вихід, яким були б задоволені всі, не кривдячи те що нам дає кисень.Хто не має в серці крихти любові ніколи цього не зрозуміє.
  • Anonymous

    — Старий каштан за вікнами клас затіня! — сказали. І от, щоб стало світло нам, його взяли й спиляли. Тепер свої густі гілки до нас не тягне дерево, і не свистять для нас шпаки у кроні на перервах. Травневі вогники свічок не спалахнуть на сонці, і плід, неначе їжачок, не вмоститься в долоньці. І вже на стовбурі вгорі не з’явиться ніколи старе рівняння школярів: «Олена плюс Микола»... Щоб стало в класі світло нам, — старий каштан спиляли... Зробили ніби й правильно, та в класі темно стало...
  • Anonymous

    З.І. ВИПУСТІТЬ ЮЛЮ!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up