Партнер рубрики Події

Улюблені мультики можуть зникнути і з екранів тернополян

Улюблені мультики можуть зникнути і з екранів тернополян
Скандал навколо заборони «Ну, погоди» в Росії пожвавив у Тернополі торгівлю дисками з цим мультиком. Місцеві телевізійники кажуть – поки що цензури в Україні на мультфільми немає. Однак у Верховній Раді вже готовий законопроект, який може невдовзі «притиснути» трансляцію

 

«Маша», «Губка Боб» та «Ну, погоди» можуть невдовзі опинитися поза законом і в Україні. Принаймні такий законопроект вже подали на розгляд до Верховної Ради.
- Це просто маячня! – видала мама дворічного хлопчика, яка гуляла з сином в парку ім. Шевченка, у розмові з подругою. – Пам’ятаю, мама мене водила на Театральну площу, де приїжджала машина і в ній «крутили» мультики. І перше, що я покажу своєму синові – це таки про вовка і зайця.

Купують по 3-4 диска
Проблему введення цензури жваво обговорюють у Тернополі останнім часом на вулицях, в компаніях та соціальних мережах. Городяни не надто переймаються російськими нововведеннями, бо, як самі пояснюють, це передусім інша держава, та й, зрештою, інтернет ніхто поки що не відміняв. Однак, торгівля дисками з мультиком про вовка і зайця напередодні 1 вересня, коли саме з’явилась інформація про заборону анімаційного фільму у Росії, пожвавилась.

Відео дня
>– Раніше за диском з класикою радянського мультфільму, де є «Ну, погоди», питали раз-два на тиждень, – зізнався нам пан Ігор, який торгує дисками на Центральному ринку. – Тепер я за три дні продав більше 15-ти. Один чоловік одразу взяв 3 чи 4. Я навіть не знав, що мультик «притиснули» в Росії. А дізнався про це десь у п’ятого клієнта, який запитав за мультиком за один день.

Інші продавці також підтвердили, що торгівля дисками з радянськими мультфільмами останнім часом пожвавилась. Продавці припускають, що ажіотаж навколо заборони мультику штучний. Однак, сміючись, додають, що це їм «на руку».

Курить? Так він негативний персонаж!
– Чого не заборонять напівоголених дівчат? Бійки до крові, де ламають кістки та видирають шматками волосся? – обурювалась 60-річна Валентина Смиковецька.– Вовк курить? На те він і негативний персонаж. Невже краще губку Боба дітям показувати. Чи монстрів якихось?

Цензура торкнулась легендарного «Ну, погоди» саме через вовка. Він, кажуть російські мужі, палить, грубо порушує правила дорожнього руху. А ще мультик звинуватили в тому, що він пропагує насилля та… гей-стосунки.
– Маразм якийсь, вовк – голубий, – сміється тернополянин Іван Мурчак, який на мить відволікся від маленької доньки, розмовляючи з кореспондентом. – Де-де ви кажете таке є? Коли вовк у снігурку переодягнувся? Це ті, хто таке видав збоченці. Це було задумано, щоб діти сміялись. Я впевнений, що ніхто, окрім тих кабінетних чинуш, до такого і не додумався б.

«Переживав, щоб зайка не загубився»
Щодо насилля, то в мультику й справді його вистачає. Прийнято вважати вовка негативним персонажем, який постійно ображає зайця. Але чомусь, на мій погляд, у мультику більше моментів, де таки вухастий «відігрується».
– Мій син, коли почав дивитись цей мультик, не раз зойкав і лякався, – розповіла мати трирічного Іллі Ірина Романюк. – Найбільше його вразив момент, коли вовку защемило шию дверима у тролейбусі. Дитина аж плакати почала. Однак згодом ми з’ясували, що найбільше малий переймався зайчиком, який без дорослих поїхав тролейбусом.

Думка городян з приводу мультика «Ну, погоди» майже одностайна – дивились, і дивитись будемо. Звісно, зараз на анімаційному ринку є з чого вибирати. Найпопулярніші у малечі - «Тачки», «Лунтік», і, звісно, про бешкетницю Машу. Більш старші дітки захоплюються «Льодовиковим періодом» та різними монстрами.

Можуть невдовзі заборонити

«Маша», «Губка Боб» та «Ну, погоди» можуть невдовзі опинитися поза законом і в Україні. Принаймні такий законопроект вже подали на розгляд до Верховної Ради, підтвердив юрист однієї з телекомпаній Тернополя.

Поки що заборон чи цензури у показі мультиків на тернопільському ТВ немає. Існує лише система візуальних позначок.
– Візуальних позначок є три, і вони застосовуються, аби вберегти неповнолітніх від негативного впливу, – пояснив представник Національної ради з питань телебачення і радіомовлення в області Михайло Зубик. – Зелене коло в правому нижньому куті екрану означає доступ всіх категорій глядачів до перегляду. Жовтий трикутник – діти можуть переглядати ці передачі з дозволу батьків або в їх присутності. Як правило, такі програми транслюють від 18 до 6 год. Червоний квадрат – це повне обмеження для дітей.

Наразі розробляється нова система візуальних позначок, пояснив Михайло Зубик. При розробці враховують досвід інших країн. Тобто, позначок на українському телебаченні буде значно більше. Скажімо, окрема буде застерігати від перегляду передачі, коли в ній йдеться про наркотики. Інша – про насильство, третя – з нецензурною лексикою.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Anonymous

    навіть якщо вони заборонять продавати ці мультики, то ніхто ніколи не заборонить Інтернет, а там, ясна річ, є все. хоча взагалі я проти заборони "ну погоди".

    Anonymous reply Anonymous

    еще один... слышу звон - не знаю где он...
  • Anonymous

    Во-первых, "Ну погоди!" в России никто не запрещал - вы бы хоть в реестр заглянули. Там о другом мультике с таким же названием речь идет. А во вторых, вам в Тернополе не пофигу? Это ж москальские мультики! С украинскими субтитрами или переводом, прости господи, они вообще в порнуху превращаются...

    Anonymous reply Anonymous

    Ты че, из израильских? У нас руский в крови. Мы просто его давно не используем (еще с Киевской Руси он нас достал), и выдумали собі українську мову. Це росіяни нажаль украінської нерозуміють. Надіюся, що ви зрозуміли чому. P.s. "Ну погоди" німий мультик ....

    Anonymous reply Anonymous

    Ага. Немой. В нем еще Чаплин снимается. Про "Ну, постривай!" мы в Тернополе не слышали... А это вообще единственный мультик на русском, который ты знаешь?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up