Файне місто має пишатися своїми “родзинками”, вважають експерти з Тернополя

Файне місто має пишатися своїми “родзинками”, вважають експерти з Тернополя
Файне місто має пишатися своїми “родзинками”, вважають експерти з Тернополя. Пам’ятники для міста - наче біжутерія для жінки. Такі прикраси можуть бути дорогими і дешевими, красивими і не дуже. Такі приклади ми й бачимо у Тернополі.

Політичні інтереси чи особисті амбіції не мають бути мотивом до появи у Тернополі будь-якого нового пам’ятника. Подібні рішення повинні ухвалювати фахівці, причому за згоди громади всього міста чи певного мікрорайону. Тоді у нас не буде “блукаючих” монументів, які часто своїм виглядом, м’яко кажучи, ледь нагадують оригінал, з якого зліплені. До такої думки дійшли експерти, які взяли участь у засіданні Громадської ради RIA.
 

- Треба розуміти, що ті пам’ятники ми робимо не тільки для себе, а й для прийдешніх поколінь, - каже Богдан Ваврик. – Тож варто думати про майбутнє Тернополя.
 

Порівняння пам’ятників із архітектурною біжутерією, яка має гармонійно вписатися в обличчя міста, до якого вдався Данило Чепіль, спершу викликало неоднозначну реакцію в експертів. Проте згодом вони таки визнали його влучність.
 

Відео дня
>“Не чіпайте Пушкіна!”
Тема пам’ятників, як вважає Андрій Любецький, викликає внутрішній протест у душі мало не кожного тернополянина.
 

- Хтось хоче пам’ятник перенести, інші прагнуть ще якийсь встановити, - каже він. – Думок багато, і вони не є прагматичними. Спите і бачите якийсь пам’ятник – маєте садибу і ставте його там! Якщо хочете, щоб новий об’єкт з’явився у місті, то чому цим має перейматися міськрада - замість того, щоб вирішувати нагальні питання життєдіяльності міста? Чому втручається обласна влада? Витрачаючи свій робочий час нераціонально чиновники фактично тринькають наші гроші!
 

Усі експерти визнали, що пам’ятники у Тернополі є різного штибу, причому далеко не всі – псують імідж міста. Проте розташування їх наразі є дещо хаотичним.
 

- Це дуже добре, що молоде покоління підключає економіку, - каже Сергій Ткачов. – Вони починають рахувати. А майбутнє належить саме їм...
 

До речі, пан Ткачов помітив одну особливість Тернополя: найвидатніші сини та доньки нашого міста і краю тут не померли. Вони не могли реалізувати себе тут.
 

- Наша найбільша проблема, напевно, навіть не в тому, що ми хаотично ставимо пам’ятники, витрачаємо на них бюджетні гроші, - додає Лариса Римар. – Наша біда, що ми протестність, яку проявляємо з будь-якого приводу, спрямовуємо не в те русло.
 

Будь-який пам’ятник несе у собі більше позитиву, аніж сварки навколо нього, наполягає пані Римар. Просто обдумувати всі нюанси варто краще. Її підтримав Ярослав Пелехатий. Він нагадав, що набагато логічніше у місті виглядав би пам’ятник засновнику нашого міста, аніж людям, які з Тернополем зовсім не пов’язані.
 

- Ой, тільки не чіпайте Пушкіна, - вигукує Данило Чепіль. – Так, це якась надцята копія монументу в Санкт-Петербурзі. Але навіть її перенесення на вулицю Пушкіна може спричинити міжнародний скандал.
 

“Чому не в парку?”
За часів СРСР була традиція - до ювілейних дат вішати “дошки”. Тепер пам’ятники з’являються “під вибори” чи з інших, часто особистісних причин. Саме тому, на думку частини експертів, тернополяни неоднозначно сприйняли пам’ятник Незалежності.
 

- Його вирішили встановити рішенням міськради ще у 2001 році, - каже Данило Чепіль. – Теперішні депутати подумали і побачили той монумент біля Театрального майдану. Адже там відбувалося більше подій, пов’язаних із різними протестами та мітингами. Ну, тоді й переназвати місцину треба – на Майдан Незалежності. І таке цілком можливе!
 

Олег Мартинюк натомість запропонував подумати, чи не розумніше перенести монумент у парк Національного відродження. Наприклад, така грандіозна скульптурна композиція, на його думку, гарно виглядала б на місці фонтану.
 

- Образок ви де ставите? У куті, у найкращому місці в хаті, - парирував пан Чепіль. – У тій ямі не те середовище! До того ж, пам’ятник, до якого не ходять люди, - мертвий.
 

До речі, чиновник, який є архітектором за фахом, вважає, що вхід у той парк має бути окремою конструкцією. Наприклад, у вигляді велетенської арки, як це є у Вінниці.
 

Треба формувати другий центр
- Тернопіль розвивається, - розповідає Богдан Ваврик. – Так, територій бракує, місто затиснуте. Але як тільки буде 300 тисяч жителів, Тернопіль розділять на два райони. Оскільки колія ділить місто майже порівну, то з одного боку матимемо “Старе місто”, з іншого - “Нове”. Тому там теж повинен формуватися громадський центр.
 

Усі тернополяни, на думку експерта із будівництва, погодяться, що у сучасній центральній частині міста вже забагато пам’ятників. Тому думати слід про встановлення монументів, скажімо, на “Східному” та “Сонячному”.
 

- Особливо це стосується тих пам’ятників, які вимагають широкої перспективи. Того ж пам’ятника Незалежності, який має бути видно з усіх точок міста, - наполягає пан Ваврик. – У цьому плані дуже важливою у розвитку Тернополя стає вісь, що починається на бульварі Данила Галицького й асимілюється в алеї парку Національного відродження.
 

Експерт каже, що кращого місця для нової визначної монументальної скульптури, аніж там, де стоїть нині літак, на його думку та думку багатьох тернополян, немає.
 

- Той літак - в аварійному стані, - наголошує експерт. – У Тернополі часто бувають шквалисті вітри. Літак тоді починає вібрувати – просто махає крилами! Може настати момент резонансу і конструкція розлетиться. Може статися біда.
 

Тож експерт вважає, що треба замовити експертизу даного об’єкта. До того ж, громадська організація, яку він очолює, готова ініціювати опитування городян: “Чи підтримуєте ви встановлення пам’ятника Незалежності на місці літака?”.
 

- Літак прикріплений так, що якщо його і зірве, то він крутитиметься навколо своєї осі, - каже Данило Чепіль. – Крім того, та бетонна стріла настільки міцна, що демонтувати її коштуватиме мільйони. Власне, і технічної можливості реалізувати цей план наразі немає.
 

Відтак учасники Громадської ради запропонували створити музей військової техніки під відкритим небом. У ньому можна було б не лише танк чи гармату помістити, а й той літак.
- Треба вміти цінувати те, що ми маємо, мати почуття патріотизму, - підсумовує пані Римар. – Давайте будемо і себе поважати, і працю інших. Патріотизм це не тільки крики “Ганьба!” і “Геть!”. Нехай пам’ятники будуть тим, що нас гуртує.

Довідка
Питання пам’ятників та об’єктів культурної спадщини – у компетенції відділу охорони пам’яток, що діє при управлінні архітектури і містобудування обладміністрації (Ярослав Пелехатий). Крім того, працює обласна комунальна інспекція охорони пам'яток (Марина Ягодинська). Опікуються пам’ятниками також Спілки - архітекторів і художників.
Нещодавно у міськраді створили окремий відділ – мистецтва і духовної спадщини.
За інф. Наталі БАБІЙ
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Anonymous

    Стосовно пам'ятника незалежності... ви всі якось надто велику увагу придаєте тому. з чого взагалі немає ніякої логіки. Саме про цей "пам'ятник незалежності" я і кажу, його не потрібно в Тернополі взагалі. Стосовно літака - не чіпайте вже, скільки можна! Ну чешуться руки вам його звідти таки зняти, кудись перемістити, але тільки щоб він там не стояв. АЛЕ ЧОМУ? ВІН ПРОВИСІВ ТАМ 50 РОКІВ. ЦЕ ВЖЕ ІСТОРІЯ, що монумент знаходиться саме там, а не десь інше. Не потрібно вигадувати про аварійність, адже всім відомо, що бетон з віком тільки міцнішає, а сам літак можна нормально укріпити, аніж демонтувати, це обійдеться значно дешевше, аніж встановлення нісенітниці. Лишіться того, бо ви такі "експерти" тільки продовжуєте свідомо руйнувати історію міста. Про фонтан "Олімпіада" в тому ж парку - взагалі просто в шоці від такого "експерта". Це ж задуматись, ми ніби вже не в 90-х живемо (коли ідіотізм творився), а НА МІСЦІ ФОНТАНУ ЗНОВУ ХОЧУТЬ ПОСТАВИТИ ПАМ'ЯТНИК, що в історії міста вже не вперше. Так що гоніть в ... тих експертів, не треба нам таких.
  • Anonymous

    в Тернополі памятники - найкращі. і тільки від нас залежить, як ми до того ставимося
  • Anonymous

    Раджу пану Чепілю засунути язик в задницю і спробувати для початку висловити власну думку з приводу придушення української мови в Московії, а не лякати нас міжнародними скандалами. Пане Чепіль, як вам сусід дарує листівку, ви його питаєте. де її тримати, - у вітальні, в кухні? Отож-бо. Малорос ви.
  • Anonymous

    та не чіпайте той літак. нехай собі буде. а от дитячих майданчиків, місць для заняття спортом варто зробити побільше.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:03 У Чортківській лікарні відкрили оновлене педіатричне відділення photo_camera 16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up