Як втримати алкоголіка від запою, радить тернопільський нарколог

Як втримати алкоголіка від запою, радить тернопільський нарколог
Для того, щоб лікування від алкоголізму було успішним, потрібна добра воля людини, яка хоче досягнути результату.

Проте деколи це буває зробити дуже важко, визнає лікар-нарколог Юрій Шугалей. Часто хворий ніяк не може погодитися із тим, що він п’є неконтрольовано, що він узалежнений, що хвороба прогресує, і сам він нічого не може із цим вдіяти.
- Головне – переступити цей бар’єр, - продовжує лікар-нарколог. – Хтось може зробити це сам, прийти до лікаря і з його професійною допомогою вийти із ситуації. Іншим для такого рішення потрібна допомога близьких – дружини, рідних і друзів.
Буває, навіть після звертання до лікаря хворий ще не має повного розуміння небезпеки своєї хвороби. Тоді завдання лікаря – допомогти йому зрозуміти це.
- Лише тоді, коли цей бар’єр подолали, починається професійна допомога, - розповідає пан Шугалей. – Методи лікування є різні. Насамперед – психологічні методики. Також – медикаментозне лікування для виведення зі стану запою. А ще - дуже важливо добитися стійкої та тривалої ремісії, аби людина залишалася тверезою якомога довше. Для цього теж є різні, індивідуально підібрані лікарями методики.
Безумовно, як наголошує лікар, ризики зриву після лікування залишаються. Рецидив зазвичай починається із відчуття дратівливості, невпевненості. Людина стає неврівноваженою, у неї - порушений сон, є й інші зміни.
- Сам узалежнений може навіть не помічати цього, - додає нарколог. – Але люди із найближчого оточення зауважують, що його поведінка змінюється. Це може ставатися навіть після періоду тривалої тверезості. З першого погляду, для таких змін поведінки жодної причини немає. Але в такому стані хворому досить дуже незначного поштовху, аби він знову почав пити. Тож дуже важливо помітити перші ознаки й одразу звернутися до лікаря. Завдяки певним препаратам людині вдається втриматися від випивки.
Загальні закономірності у лікуванні алкоголізму вивести важко, додає фахівець. Кожен випадок, як він пересвідчився на практиці, - дуже індивідуальний. При цьому важливою є довіра між лікарем і пацієнтом. Лише тоді хворий прислухатиметься до порад медика. Якщо людина відчує фальш у тоні розмови чи в погляді лікаря, контакту налагодити не вдасться.
Наостанок лікар додає, що періоди ремісій бувають дуже різні. Є хворі, які кидають пити на все життя. Інші можуть не випивати п’ять і більше років. У декого – період набагато коротший. Але лікар наголошує – боятися ремісій та опускати руки не варто.
- Буває, і хворий, і його рідні переживають дуже глибоке розчарування, коли алкоголік через певний час після лікування раптом знову зап’є, - додає він. – Їм видається, що всі зусилля були марними. Але не треба боятися починати все спочатку. Адже тверезість – це повернення до нормального життя.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Зібрати всіх алкашів України , посадити в товарняк і відправити по етапу Магадан - Воркута !!! НАЗАВЖДИ !!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up