Турецьке золото довело заступника голови ДПС Вінницької області до лікарняного

Турецьке золото довело заступника голови ДПС Вінницької області до лікарняного
СБУ обшукало кабінет Геннадія Мазура - заступника голови податкової служби області. По місту ходять чути про мільйоні незаконні оборудки, які провертав чиновник - мовляв, кришував збут низькопробного турецького золота під виглядом якісних українських прикрас.

Про обшук у „Книжці”, в службовому кабінеті заступника голови податкової служби області, редакція дізналася з власних джерел. Вінницькі чиновники, які захотіли бути неназваними, розповіли: обшукали кабінет Геннадія Мазура, бо на нього, як на свою „кришу”, вказала пара приватних підприємців з Ладижина.
Їх бізнес – золотий. Ювелірні вироби. А несплачених податків – аж сім мільйонів гривень. Цю солідну суму недоотримав бюджет з ювелірного бізнесу подружжя підприємців районного центру нібито не без допомоги впливової руки з обласного центру.

Серія обшуків у кабінетах та офісах
Обшук був наприкінці лютого. Як згодом з’ясувалося, працівники обласного управління Служби безпеки України в той день провели цілу серію обшуків. Аж 15. Одночасно шукали докази у Вінниці - в службовому кабінеті податківця та в нього на квартирі. Також оглядали офіси, торгові точки та помешкання причетних у Ладижині - в подружжя підприємців, які орендували приміщення на фірмі, оформленій на дружину податківця. Обшукали магазини, склади та майстерні. Були обшуки ще в трьох містах інших регіонів країни, де працювали «філії» ладижинських ювелірів.
Минулого тижня, коли в кабінетах інших чиновників вже обговорювали новину про обшук у податковій, прес-група обласного управління Служби безпеки України розповсюдила офіційне повідомлення про те, що її співробітники викрили „міжрегіональну тіньову схему реалізації на території України ювелірних виробів з наступною легалізацією доходів та ухиленням від сплати податків”.
Суть розписали так: в Ладижині група підприємців-ювелірів поряд із золотими виробами власного виробництва клеймувала прикраси із золота турецького походження, завезені в Україну контрабандним шляхом. За п’ять років (з 2007 по 2012 роки) у Вінницькому відділенні Центрального казенного підприємства пробірного контролю, поряд з незначною частиною власноруч виготовлених виробів із золота, вони проклеймували більше тонни золотих прикрас турецького виробництва.

Продали тонну золотих прикрас
- Щоб приховати незаконну сторону своєї діяльності, підприємці регулярно вносили недостовірні дані в облікові документи щодо фінансово-господарської діяльності, - переказує добуті працівниками обласного управління Служби безпеки України дані прес-офіцер Ірина Єрмолова. - Продукція з нанесеним іменником виробника реалізовувалась оптовим покупцям, а також через мережу ювелірних магазинів.
Виходить, турецьке золото з 2007 року продається поруч із вітчизняним у великих ювелірних магазинах Вінниці? Спецслужба каже, що точки реалізації були також в Івано-Франківську, Одесі, Умані, Львові.
А якість турецького золота відома. Воно якийсь час користувалося популярністю через нижчу ціну. В дев’яностих продавалося просто на базарі. Але невдовзі попит зник, бо не все золото, що блищить. А зараз, якщо вірити Службі безпеки України, можна купити не тої проби золотий виріб в іменитому магазину із клеймом, яке каже про більшу якість. І таких золотих прикрас за п’ять років нібито потрапило на прилавки більше тонни.
Спецслужба посилається на висновки державного податкового ревізора, коли стверджує: підприємці систематично занижували сукупний чистий дохід, отриманий у вигляді торгової виручки, що призвело до несплати податків у державний бюджет на загальну суму майже 7 мільйонів гривень.

В кабінеті знайшли щоденник зі звітами
- У причетності до організації та діяльності масштабної оборудки обґрунтовано підозрюється посадовець із числа керівного складу Державної податкової служби у Вінницькій області, - повідомила прес-офіцер спецслужби Ірина Єрмолова. – Серед документів, виявлених в його службовому кабінеті – щоденник із докладними щомісячними звітами про проведення господарських операцій із дорогоцінними металами з особистими підписами під кожним, а також фінансові розрахунки за кілька років.
З цих записів співробітники спецслужби дійшли висновку, що «податківець особисто контролював процес та координував дії підприємців, спрямовані на ухилення від сплати податків».
Втім, юридично ще не встановили, хто саме „зажав” бюджету сім мільйонів. Зараз йдеться тільки при причетність тих чи інших осіб до злочину, який, до речі, не надто й суворо карається. За ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах нікого не садять. Зате позбавляють посади з конфіскацією майна. І ще - штрафують на суму від 255 до 425 тисяч гривень.
Між собою чиновники кажуть про переділ посад. Мовляв, кримінал у нас спливає перед ротаціями. А спецслужба свої підозри називає обґрунтованими і проводить, як каже, невідкладні слідчі дії, аби винуватість податківця довести.
І, наскільки відомо, золоту справу, відкриту ще 9 лютого головним слідчим управління СБУ, після обшуків забрала на вивчення прокуратура - Генеральна. Вона оцінить зібрані на регіональному рівні прямі та непрямі докази і прийме рішення – продовжувати кримінальне провадження чи закрити. Джерела в обласній спецслужбі кажуть, що це вже друга „ходка” їхніх матеріалів на контроль до Генпрокуратури.

Герой - на лікарняному
Геннадія Мазура на робочому місці нема. Телефон не відповідає. Якщо у Вінниці вже ходять чутки, що він зник до вирішення питання, то в „Книжці” кажуть – він захворів. Охоронник на пропуску до управління Держаної податкової служби сказав, що заступник голови Мазур на роботі не з’являвся:
- Ні, він не приїздив на роботу. Здається, він на лікарняному.
Тому мусимо керуватися відповіддю, яку дав податківець по телефону журналісту „Реалу”. Він сказав, що має всі підстави стверджувати, що справу сфабрикували.
- Сума в 7 мільйонів абсолютно надумана, - сказав Геннадій Мазур. – Перш за все, хочу зазначити, що відсутній акт документальної перевірки, рішення-повідомлення про несплату. Тому в мене є всі підстави стверджувати, що справа сфабрикована. До того ж закінчився строк позовної давності, і двом підприємцям нема що ставити в провину.
Також Геннадій Мазур сказав, що не розуміє, чому розслідування по статті ухилення від сплати податків веде Служба безпеки України.
- У мене є вагомі підстави підозрювати, що ініціював розслідування хтось із моїх недоброзичливців на вінницькому рівні, - сказав він.
Редакція намагалася дізнатися, якої думки голова Державної податкової служби у Вінницькій області Ірина Зленко про те, що її заступника підозрюють у причетності до податкового злочину. У прес-службі нам сказали, що вона утримується від коментарів кримінальної історії, яку розслідує інше відомство. Не домовилися про інтерв’ю, тому написали офіційний запит. Чекаємо відповіді на нього.
А тим часом нагадаємо, що Геннадій Мазур почав працювати в податкових органах у 1995 році, в Тростянецькому районі. Там дослужився до керівника податкової інспекції. Звідти у 2002 році його призначили головою податкової адміністрації Івано-Франківської області. Рівно через рік – звільнення. Пішов у бізнес на чотири роки. Був виконавчим директором СТОВ ім. Б.Хмельницького Тростянецького району. Повернувся на службу влітку 2007 року першим заступником голови податкової адміністрації в Чернівецькій області. Через два роки, у червні 2009, його призначили заступником голови державної податкової адміністрації у Вінницькій області.
Це інформація з офіційного сайту служби. А на неофіційних інтернет-сторінках знайшлося підтвердження слів Геннадія Мазура, що він справді має недоброзичливців. За підписом „Колектив податкової інспекції ДПА у Вінницькій області” перед поверненням податківця Мазура у Вінницю хтось друкував назви і адреси золотих магазинів, що у власності дружини посадовця, а також підприємства та заклади, де Геннадій Мазур значиться у засновниках та співвласниках. А ще податківцю згадали, що з посади у Івано-Франківську він пішов не за власним бажанням: „допрацювався до того, що 2003 році була порушена кримінальна справа за зловживання службовим положенням”.
У спецслужбі нам підтвердили, що проти податківця на його попередній роботі справді порушували справу - про хабар. Але вона покаранням для підозрюваного не закінчилася.
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Anonymous

    Який коментар дасть Зленко вона так любить піар.а тут таке сталось.
  • Anonymous

    Отдайте золото нашему меру! Он его расплавит и в асфальт закатает ! Это будет дешевле для города, чем тот асфальт, что он положил!
  • Anonymous

    Срамота яка. Лицар захворів. Як же воно хворобливе працювало???

    Anonymous reply Anonymous

    захворів на сіфіліс ?
  • Anonymous

    А яка реакція нового мінистерства-це які додаткові надходження?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up