Жінка Року 2013 Ірина Мацко

Жінка Року 2013 Ірина Мацко
Ірина Мацко

Письменниця, казкарка, видавець, громадський діяч, бібліотекар.
Народилася 21 травня 1978р. на Тернопільщині. Шкільні роки пройшли у с.В.Ходачків Козівського району, Тернопільської області. З 1995 року проживаю у м.Тернопіль.
Освіта:
(1995-2000 рр.) Тернопільська академія народного господарства (сьогодні ТНЕУ), м. Тернопіль, Економіка промислових підприємств. Спеціальність – економіст.
Навчання на курсах „Комп’ютерної графіки та дизайну” Тернопільського політехнічого університету ім.Пулюя. (2007)
(2007-2011 рр.) Львівська академія друкарства, спеціальність „Графіка”. ФПК
Робота:
2002-2008 – ілюстратор, дизайнер-верстальник, художній редактор Тернопільського видавництва «Лібра Терра».
З 2007 року - початок роботи приватним підприємцем-видавцем, видавництво „ІрМа”.
2009-2010 роки - головний редактор газети «Історія кохання», журналів «Дошкільнятко», «Вовк та Заєць», «В’язання» Тернопільського відділення видавництва «Нова дитяча література» м. Київ.
З 2010 року – видавництво «ІрМа».
З серпня 2011 року – бібліотекар Центральної дитячої бібліотеки.
Суспільна діяльність:
Учасник Центру дослідження літератури для дітей та юнацтва. м. Львів
Постійний член головного журі 4-го та 5-го телефестивалю «Відкрий Україну!» м. Київ
У 2011 році провела і організувала перший у Тернополі дитячий літературний фестиваль «Дивокрай», який проводився Центром дослідження літератури для дітей та юнацтва разом з Львовом та Івано-Франківськом.
Директор всеукраїнського літературного фестивалю «Дивокрай» у Тернополі в 2012 році у рамках міжнародного симпозіуму «Література. Діти. Час» від ЦДЛДЮ.
Координатор у м. Тернополі всеукраїнського проекту «Додай читання!»
Координатор у рамках проекту Центральної дитячої бібліотеки у м. Тернополі «Бібліотеки під відкритим небом» створення дитячого майданчику «Диво-дивне».
Сімейний стан:
Одружена. Двоє дітей. Дівчинка Анастасія 2002 р.н. та хлопчик Дмитрик 2004 р.н.
Творчий доробок:
Перший власний доробок створений у 2004 році - фотоальбом-казка для новонароджених „Казка твого народження”, який побачив світ у видавництві „Навчальна книга Богдан” у березні 2007 року.
З квітня 2007 року – почала публікуватись серія дитячих казочок про маленькі букви з власними ілюстраціями у Чернігівській газеті „Деснянська правда”.
У жовтні 2007 року - надруковано перші жіночі новелли у львівському журналі „Найкращі жіночі історії”, у львівському тижневику „Життя”, літературні замальовки у журналі „Історії про кохання”.
Казки про маленькі букви, а також пізнавальні казки про природу друкуються у дитячих журналах „Ангелятко”, «Колобок» та у журналі „Літературний Тернопіль”.
Статті „Коли „Попешюшка” стане принцесою” про проблеми українського казкарства та „У пошуках „ЛУ”, „Сонце-віконце” опубліковані у газеті „Літературна Україна” у 2008-2009 рр. Є публікації у журналі „Телерадіокур’єр”.
У 2012 році у «Видавництві Старого Лева» видано альбом родинного дерева «Книга мого роду» та "Рости, моє деревце, з міцного коріння".Досягнення:
Фіналіст першого конкурсу малої прози „Сила малого”. Твір увійшов у 100 кращих творів та книгу „Сила малого”, що була видана за результатами конкурсу.
Призер конкурсу творів для дітей "Мистецької Сторінки" та часопису "Захід-Схід" (казка „Пригоди дубового листочка”).
Призер конкурсу «Рукомесло 2009» у розділі дитячої прози за твір «Медовий сухарик» (2 місце).
Призер конкурсу «Великоднє сяйво» у 2012 році від журналу «Крилаті»за казку «Загублена писанка».за оповідання «Загублена писанка». за оповідання «Загублена писанка». за оповідання «Загублена писанка».

Твори звучали на першому каналі Національного радіо в передачі «Вечірня колисанка».
Вистава «Козацький скарб» написана у співавторстві з Богданом Мельничуком була поставлена в лютому 2011 року дитячим театром «Дивосвіт» СШ №22 м. Тернополя.

Автор книги-велетня "Казки із Дивокраю" нагородженої сертифікатом від Національного реєстру рекордів України у номінації "Найбільша рукотворна книга України" (2012 рік). Хобі: Книги, музика, танці (фламенко), живопис, дизайн, кінний спорт.
 

Відео дня
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Тернополянка замовила собаку потягом, а коли прийшла зустрічати — його там не виявилось 19:01 З 1 травня в Україні набудуть чинності важливі зміни в ПДР 18:01 Кошики, великодні свічки та вербу купували тернополяни на ярмарку, щоб допомогти ЗСУ photo_camera 17:03 «Дрони треба вже»: у Тернополі відбувся благодійний концерт на підтримку ЗСУ Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 16:01 «За тиждень — Великдень!»: тернополяни освятили вербу та діляться фото в соцмережах photo_camera 15:05 «Моє серце два роки в полоні»: матері та дружини благають звільнити військових 14:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 13:02 Прочісують поля та ліси: розшук чоловіка з Кременеччини 12:01 Що можна і не можна обговорювати з сімейним лікарем. Пояснює НСЗУ 11:00 Тернополяни освячують вербу: репортаж з храмів 10:02 У Почаєві прощатимуться з захисником Русланом Петриком 09:02 До Великоднього столу: рецепт соковитого курячого філе по-індійськи 21:00 «Воюю — заради команди», — історія бойового медика реактивної артбатареї photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up