Жінка Року 2013 Марія Нова

Жінка Року 2013 Марія Нова
Марія Нова

 (21.08.1956 р., с. Вільшаник Самбірського р-ну Львівської обл.) заступник директора з навчально-методичної роботи, учитель української мови та літератури Тернопільської Української гімназії імені І. Франка, спеціаліст вищої категорії, вчитель-методист, заслужений учитель України. Закінчила Вільшаницьку восьмирічну (1971), Нагірнянську середню (1973 р.) школи Самбірського р-ну Львівської обл., філологічний факультет Львівського державного (нині – національного) університету ім. І. Франка (1978 р.). Розпочала трудову діяльність 1978 р., вчителем української мови та літератури Дроздянської середньої школи Білоцерківського району Київської області. З 1981 р. працювала учителем української мови та літератури, а з 1986 р. – заступником директора Тернопільської середньої загальноосвітньої школи № 11. З 1999 р. – заступник директора з навчально-методичної роботи та вчитель української мови і літератури Тернопільської Української гімназії ім. І. Франка.
Досвідчений, творчий, неординарно мислячий педагог, що має високий науково-методичний та професійний рівень, відзначається багатою ерудицією в різних галузях знань. Її учні упродовж 15 років є незмінними переможцями та призерами міських і обласних етапів конкурсів та олімпіад. Значних успіхів, досягли вихованці на заключних етапах, зокрема Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Об’єднаймося ж, брати мої» (2003, 2004 рр.). Міжнародного конкурсу з української мови ім. П. Яцика (2001 рік, ІІІ місце). Всеукраїнської олімпіади з української мови та літератури (2004, 2005 рр., І місце). Як заступник директора гімназії з навчально-методичної роботи уміло організовує науково-дослідницьку діяльність учнів, експериментальну роботу вчителів. З 1999 р. науковим товариством «До глибин», роботу якого координує, підготовлено до 20 переможців та ризерів конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт на обласному та по 5-7 – на заключному етапах щорічно. У різний час у гімназії організовано роботу 6 експериментальних педагогічних майданчиків. Виховує надійну зміну: 25 її випускників – вчителів-філологи. Її досвід вивчається і популяризується на міському та обласному рівнях. Досвід з питань роботи з обдарованими дітьми включений в обласну картотеку. Підготувала у співавторстві 6 методичних посібників. Є рецензентом близько десятка книжок на педагогічні теми. У 2003 р. вона визнана переможцем у номінації «Стратег освіти», а в 2004 році названа Людиною року м. Тернополя в номінації «Учитель». У 2002 і 2003 рр. Тернопільська Українська гімназія ім. І. Франка відзначена як «школа педмайстерності» за високий рівень науково-методичної роботи. Нагороджена Грамотами Тернопільської облдержадміністрації. У 2006 р. присвоєно звання «заслужений учитель України». Є членом президії міської організації Товариства української мови ім. Т. Шевченка «Просвіта».
 

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:02 У Тернополі стартував сезон фонтанів (Фото дня) 15:01 У Бучачі освятили Алею Памяті 25-ти воїнам-героям з громади photo_camera 14:03 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:03 На Чортківщині жінка впала в 12-метровий колодязь Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 12:03 Молода картопля по 65, а яйця – 23: що та за скільки продають на ярмарках до Великодня 11:03 Чи будуть депортувати з-за кордону чоловіків з простроченими паспортами: пояснює юрист 10:09 У Тернополі чоловік на BMW втікав від поліцейських: чим закінчилась погоня 09:14 Легендарна паска за рецептом Дарії Цвєк: тримайте секретний рецепт play_circle_filled 08:30 Вночі окупанти атакували «Кинджалами» Львівщину та Франківщину, цілились в теплоелектростанції 21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up