«ЕкоВін» встановило нові тарифи. Скільки платитимуть вінничани за сміття?

«ЕкоВін» встановило нові тарифи. Скільки платитимуть вінничани за сміття?
  • З початку 2021 року в багатьох містах України відбувається коригування тарифів на різні види послуг. У Вінниці підприємство «ЕкоВін» встановило нові тарифи.
  • Скільки платитимемо за сміття?

Вінничани, які проживають в багатоквартирних будинках сплачуватимуть за послуги з поводження з побутовими відходами 26,85 гривень на одного мешканця, повідомляють у вінницькій міській раді.

Мешканці багатоквартирних будинків мають можливість укладати колективні договори. Наприклад, від імені ОСББ або управителя будинку. В такому випадку мають бути закриті контейнерні майданчики і у випадку зміни тарифу для таких будинків вони будуть майже не відчутні.

Це пов'язано із тим, що люди сплачують і сплачуватимуть лише за вивезення тієї кількості відходів, яку вони зпродукували. Якщо мешканці ще й сортуватимуть відходи, то вони будуть зменшувати об'єм відходів, за який їм необхідно буде платити.

Відео дня

Наразі  «ЕкоВін» уклав майже 200 таких договорів з ОСББ, і люди досить ефективно користуються цим інструментом та економлять.

Вінничани сплачуватимуть 26,85 гривень на одного мешканця за сміття та побутові відходи

Чому підняли тарифи?

— Чинний тариф на послугу з захоронення побутових відходів був встановлений рішенням виконкому ВМР ще у 2014 році. Його розмір дозволяє відшкодовувати лише 39,7% собівартості послуги. А собівартість цієї послуги з захоронення побутових відходів взагалі не переглядалась фактично 10  років – з 2011-го. Водночас за цей період відбулось зростання основних складових собівартості тарифу із захоронення відходів: ціна паливно-мастильних матеріалів зросла на 102,8%, витрати на заробітні плати збільшились на 227,6%, ставки екологічного податку – на 400%, — розповів директор «ЕкоВін» Петро Гриневич.

Інша складова тарифу на послуги поводження з побутовими відходами — вивезення побутових відходів. Розмір цієї складової у тарифі востаннє переглядався у 2018 році і дозволяє покривати в частині вивезення ТПВ 77,8% собівартості послуги.

Петро Гриневич додає, що через постійне зростання вище згаданих витрат за результатами фінансово-господарської діяльності за 9 місяців 2020 року підприємство отримало великі збитки. Це спричинило те, що на підприємстві постійно бракує обігових коштів, що може призвести до заборгованості із виплати заробітної плати працівникам підприємства та обов'язкових платежів до бюджету.

Як в інших містах?

Для порівняння тариф за послуги з поводження з побутовими відходами в місті Суми зараз складає 31,57 грн з людини, Києві – 36,11 грн, Дніпрі – 25 грн. У сусідньому Хмельницькому зараз також відбувається перегляд тарифу, який за розрахунками має становити 31 грн. 

Довідка:

  • Законом України «Про житлово-комунальні послуги» визначається ряд змін у підході до формування тарифів на комунальні послуги та нарахування плати споживачам, які необхідно впровадити у 2021 році. Новими нормами запроваджується тариф на послуги з поводження поводження з побутовими відходами, який включатиме тариф на вивезення ТПВ і його захоронення.
  • Сама процедура надання послуг з поводження з побутовими відходами визначена новими Правилами надання послуг з поводження з побутовими відходами.
  • Однією зі змін є те, що тариф має формуватися один для всіх, оскільки виключено п. 34 Постанови Кабінету Міністрів України № 1010 «Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги з поводження з побутовими відходами», за яким тарифи визначалися для 3 окремих груп споживачів (населення, бюджетних установ та інших споживачів).

 

Читайте також:

В Андрія виявили рак та лікарі дають шанс. Для життя треба 210 тисяч гривень

Три простих кроки: як вінничанам змінити постачальника газу (Інструкція)  

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Татьяна Мирошниченко

    В зарплату вони не хотять підняти....
  • Татьяна Гуменчук

    Директор Ековіна в статті каже, що паливо виросло в ціні на 100відсотків,це що вони солярку купляють приблизно по 54гр за літр. А цікаво,яка зарплата у робітників і начальства цієї фірми? Одним словом нагинають бідних людей нижче плінтуса.  Комфортне і бідне місто,але вибачите,,комфортне і багате місто для тих,хто при владі,,.
  • Алексей Степанчук

    Всё логично !(((

    Леонид Чудаков reply Алексей Степанчук

    Alex Stepan давно пора цены им всем в винице поднять в несколько раз !!!!
  • Laryssa Pryamorukova

    Скоро за воздух будем платить, которым дышим(((
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up