Від моргу до поминок: скільки коштують похорони у Вінниці?

Від моргу до поминок: скільки коштують похорони у Вінниці?

Смерть рідної людини завжди застає зненацька. Попри емоції, родичам все одно доводиться займатися похованням. Журналісти розібралися, що потрібно робити, коли у вас померла близька людина і скільки будуть коштувати похорони у межах міста.

Реєстрація смерті та необхідні документи

Коли померла людина, необхідно викликати «швидку» та поліцію. Медики констатують смерть і дають відповідну довідку, а поліцейські складають акт про огляд тіла. Ці документи необхідні для подальшого оформлення смерті та отримання дозволу на поховання. 

— Насправді отримати довідку про смерть не так просто, особливо якщо покійна людина не зверталася за консультаціями до сімейного лікаря. А вже коли така довідка є на руках, потрібно піти у РАЦС, де оформлять свідоцтво про смерть, — каже директор одного з ритуальних бюро Вінниці Володимир Васильєв. — Якщо такої довідки немає, тіло везуть на розтин у морг, аби з’ясувати причину смерті.
На те, щоб зібрати всі довідки, можна витратити близько двох днів. За цей час людину забирають у морг і там нею займаються спеціалісти. 

— Коли не стало тещі, ми зателефонували одразу ж до сімейного лікаря. Він сказав викликати «швидку», ті приїхали, оглянули її і віддали нам довідку. Потім отримали підпис з печаттю від сімейного, пішли в РАЦС за свідоцтвом. Там за це заплатили приблизно 5 грн, — розповідає про свій досвід Вадим.

Відео дня

Ритуальне агентство

Агенти ритуального бюро допомагають вирішити всі організаційні питання. Поки близькі люди померлого займаються підготовкою необхідних документів, фахівці вже починають шукати ділянку на кладовищі, допомагають доставити тіло покійного у морг, на відспівування та цвинтар. За такі послуги доведеться заплатити близько 7000 грн.

Директор ритуального бюро Володимир Васильєв зазначає, що саме в зимовий період тарифи підвищуються. В інші сезони всі організаційні моменти можуть обійтися в 5500 - 6000 грн

Один з вінничан, на ім'я Вадим розказав, що одного разу йому довелося звернутися до ритуальної агенції. 

— Теща померла вранці. Ми закрутилися, поки провели копів та фельдшерів, потім я зателефонував у ритуальне агентство, до нас приїхала їхня людина з цілим переліком всіляких речей і на місці почала домовлятися з моргом про транспортування тіла, — згадує Вадим.

Морг

Там покійника готують до поховання: тіло омивають, бальзамують та одягають. У разі необхідності судмедексперти проводять розтин.

— Розтин роблять у тому випадку, якщо людині на момент смерті було менше ніж 60 років, смерть настала на вулиці або в іншому місці (не вдома), на тілі є ознаки насильницької смерті, або людина загинула унаслідок ДТП, вбивства, отруєння, — зазначає Володимир Васильєв.

Одна доба перебування в холодильній камері коштує 100 грн, зазвичай тіло людини перебуває там 2-3 дні. Бальзамування триває близько двох тижнів і коштує це приблизно 2500 грн. Таку процедуру можна провести за бажанням родичів померлого, вона не обов’язкова. 

А за те, що померлу людину помиють, вдягнуть та зроблять макіяж чи зачіску, доведеться заплатити 1500 грн. Якщо покійник готував собі одяг заздалегідь, його потрібно передати в морг. Якщо ж його немає, то в ритуальному бюро пропонують вже готові комплекти.

Чоловічий костюм може обійтися в межах 1000 – 3000 грн. Жіночий костюм вартуватиме 500 – 1500 грн.

Транспортування

Покійника потрібно буде перевезти з дому в морг, а згодом транспортувати для здійснення поховальних обрядів (прощання, відспівування) і у кінцеву точку – на кладовище. Вартість катафалку у Вінниці сягає тисячі гривень. Стільки ж коштують і автобуси для перевезення людей в межах міста.  

Місце на кладовищі

— За місце на кладовищі ми нічого не платили. Нам просто показали ділянку, де поховають тещу. Заплатили лише за те, що викопували яму. Оскільки в нас була нестандартна труна через вагу тіла, то довелося накинути грошей», — каже Вадим.

Місце на кладовищі справді має бути безкоштовним, гроші платять лише за копання могили. У Вінниці є кілька цвинтарів, де можуть поховати людину: Сабарів, Лука-Мелешківська, П’ятничани, Підлісне. Всі решта — у районах.

— Копка могили у зимовий період коштує 1200 грн за умови стандартних розмірів труни (2 м довжини, 65 см у плечах, 45 см в ногах). Якщо нестандартні розміри труни  — 1430 грн, — каже Володимир Васильєв

Вінничанин Володимир розповідає, що для того, щоб поховати батька на цвинтарі, довелося все ж заплатити. 

— Чотири роки тому помер тато. Для того, щоб його поховали не в кущах, а знайшли «нормальне» місце, нам довелося викласти 500 доларів посередникам, які займалися пошуками. За яму заплатили десь до півтори тисячі гривень, — розповідає він.

Домовина та інші «аксесуари»

Ціна на труну коливається від 1200 грн до 30 000 грн. Найпростіша і найдешевша виглядає все одно яскраво — обтягнута атласною тканиною або велюром (1400 грн). Ціна дерев’яної полакованої домовини стартує від 3 400 грн. Окремі ритуальні товари для труни, на кшталт савану і подушки коштуватимуть в межах 300-400 грн.

Вінки коштують від 200 до 700 грн. На перший час можна також встановити хрест — дерев’яний (від 300 грн) або лакований (1000 грн).  Найнижча ціна на пам’ятник починається з тисячі гривень. А от «крайньої вищої точки» у ціновій політиці немає – все залежить від фантазії замовника, складності проєкту та виду каменю.

— Ми встановлювали гранітний пам’ятник за 8 тисяч, взяли широку плиту. На одній половині портрет тещі, а інша половина пуста – це було бажання її чоловіка. Під пам’ятником потрібно залити бетонну основу, а після встановлення потрібно облицювати його гранітом або керамічною плиткою. Це я робив самостійно і витратив 13 тисяч грн загалом. Якщо такі роботи виконують інші люди, то доведеться доплатити ще тисяч сім за роботу. Загалом, пам’ятник – це найдорожча позиція, — розповів Вадим.

Панахида

Послуги батюшки та півчих у Вінниці коливаються в межах 400-500 грн. Священник приїздить куди викличуть агенти ритуального бюро (за домовленістю з клієнтами) — додому, в залу для прощання або одразу на цвинтар.

— Останнім часом відспівують просто на кладовищі. Це пов’язано з карантинними обмеженнями через коронавірус. Така «скорочена» панахида триває хвилин 40, а стандартна близько години, — розповідає директор ритуального бюро.

Поминальні обіди

Поминальне кафе в залежності від кількості запрошених гостей та обраних страв буде коштувати в межах 4000 грн на 10 людей.

Директор ритуального бюро зазначає, що без урахування солодощів та алкоголю одне місце коштуватиме приблизно 190 грн

— Зараз попитом вони не користуються через пандемію. Люди бояться кудись ходити, щоб не заразитися. Найчастіше поминають вдома, люди самостійно готують їжу, — зазначив Володимир Васильєв

Поховання «Ковідних» померлих

Як розповів Володимир Васильєв, за останні півроку його бюро ритуальних послуг займалося похованням «ковідних» покійників приблизно 30 разів. Працівники ставляться до такої роботи збентежено і неохоче – бояться захворіти. Тому тариф на деякі процедури трохи завищують.

— Хлопці, які несуть труну не дуже хочуть цього робити. Звичайний «винос» – це взяли у морзі, доправили на кладовище, донесли до могили  — коштує 150 грн. Але якщо це «ковідний» покійник, беремо за подвійним тарифом. Люди бояться ризикувати за малі гроші. Клієнти нас розуміють і не сперечаються. Звісно, все це робимо у засобах захисту, з масками, рукавичками, — каже Володимир Васильєв.

Він також розповів процедуру підготовки до поховання померлих людей від коронавірусу.

— Померлого обробляють спеціальними розчинами, перекладають тіло у пластиковий мішок, який теж обробляють. Потім кладуть у труну — знову обробляють, і навіть після того, як закриють домовину, теж має бути обробка. Зараз вже доведено, що заразитися коронавірусом від померлої людини неможливо, але все одно страшно, — сказав він.

Загальні розрахунки поховання

Приблизна вартість похоронів у Вінниці складає близько 14 300 грн.  В цю суму не вкладали хустинки, рушнички, свічки, одяг для покійника, музичний супровід та поминальний обід.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (32)
  • Anhelina Kozak

    якісь космічні ціни.на максимовича сказали в жовтні 11 тисяч це стандарт якщо без всяких пафосів.алеє в нас від горисполкому ритуальна служба то все обійшлось приблизно в 6 тисяч це максимум! а тут кажете 14000...і типу це ще дешево
  • Нелли Жуковская

    Ви взагалі на планеті ,чи Ви на Марсі. Де ви берете таких журналістів,вони що дебіли. Моєму  батьку стало погано  визвали швидку, ніхто не приїхав.   Сказали зразу констатуєте смерть визивайте сімейного лікаря. Ще не приїхала швидка допомога, вже звонила ретуальна служба? Суки. Вони всі пов'язані, я на рахунок сімейних лікарів. Вони отримую відкати,скоти.
  • Гість

    Можна подумати, в крематорій ви не будете запрошувати батюшок , а потім їхати в кафе бухати...
    Так хвилює екологія, то не нийте, а купіть гроб з 9-шароаого гофрокартону, а не лакований і все. І згниє бимтро, і дешево, і нешкідливо для грунтів)))
  • Гість

    Пишуть "закопати ділків на кладовищі"... А що поганого роблять "ділки"? з ваших похорон ні хазяїн, ні жоден з працівників не має більш, ніж кількост гривень. ще ж податки сплатити, машину найняти. Та й на похороні задіяно від 7до 15 працівників мінімум годину кожен! їх небесним духом харчувати? Вам хтось забороняє самому викопати яму? і накрити стіл вдома? НЕ ДІЛКИ ВАМ ЗАЛИВАЮТЬ В ГОРЛО ГОРІЛКУ НА ПОМИНКАХ, а народні традиції вас туди змушують йти, правда?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up