Лікування творчістю: як терапія малюванням впливає на жіночу сексуальність

Лікування творчістю: як терапія малюванням впливає на жіночу сексуальність
Арттерапія малюванням заспокоює, зменшує агресію і допомагає боротися зі страхами
  • Терапія малюванням є одним із видів арттерапії.
  • Малювання допомагає впоратися із психологічними травмами й підсвідомими блоками.
  • Арттерапевтка Галина Воробйова розповіла журналістці «20 хвилин», кому підходить терапія і в чому її особливість.

Арттерапія є цікавим інструментом для самопізнання і роботи над собою, своїми помилками та внутрішніми хвилюваннями. Лікування творчістю заспокоює, покращує психоемоційний стан та допомагає знайти відповіді на питання, що хвилюють.

Серед великої кількості видів арттерапії, однозначно заслуговує на увагу терапія малюванням. 

Арттерапевтка Галина Воробйова розповіла, кому найкраще підходить терапія малюванням і на що важливо звертати уваги при роботі з малюнками.

Відео дня

— У контексті нашого життя є багато різноманітних внутрішніх блоків, травм і затисків. І от арттерапія методом малювання може із цим допомогти, — каже Галина Воробйова. — Звичайно, глибоку психологічну травму неможливо вилікувати одним лише малюнком, але за його допомогою можна зменшити напругу й посприяти подальшій роботі з психотерапевтом.

Така арттерапія чудово підійде діткам. За допомогою малювання можна зменшити агресію, позбутись страхів і вплинути на інші побутові ситуації. Ефективне малювання і для дорослих, але потрібно зважати на одну особливість.

— Дорослі на відміну від дітей дуже часто керуються логікою. З віком у нас всіх стає трохи менше відчуттів і почуттів, стає важче вірити у щось таке інтуїтивне й  абстрактне, — пояснює арттерапевтка. — Малювання у спокійному середовищі, під класичну музику і з правильним посилом, має медитативну функцію, можна на короткий час віддатись своїм почуттям і почути внутрішній голос. 

Учасники під час терапії отримують завдання для пропрацювання конкретних моментів. Дуже важливо протягом всього творчого процесу відчувати своє тіло й відстежувати зміни цих відчуттів.

— Ми завжди спочатку робимо наголос на відчуттях, а вже коли починаємо аналізувати малюнок — вмикаємо логіку, — зазначає Галина. — Логіка — хороша річ, але іноді вона заважає. Ми вчимось відчувати, бо саме з таких глибинних внутрішніх станів з’являються важливі інсайди. Логіка потрібна вже для аналізу власного витвору, аби зрозуміти, що розповідає той чи той малюнок і розробити план дій, щоб вийти із ситуацій, які турбують. 

Також за допомогою малювання можна працювати зі страхами, невпевненістю і комплексами.

— Особисто я як арттерапевтка зі страхами працюю більше на поверхневому рівні. Однозначно можна дістатись дуже глибинних травм,  якихось страхів ще з раннього дитинства чи навіть родових програм, але у таких випадках я завжди рекомендую клієнтам звертатись до колег-психологів, — зазначає Галина  Воробйова. — Але якщо це такі не укорінені речі, то за допомогою малюнків з ними також можна працювати. Наприклад, пропрацьовувати невеличкі страхи чи тривогу, пов’язані з минулим досвідом. Малювання допомагає вивільнити погану енергію, яка з часом могла б перетворитися на великий внутрішній блок. 

За її словами, іноді люди навіть не здогадуються про свої внутрішні установки й через це часто роблять одній і ті ж помилки.

Крім того, терапія малюванням має заспокійливий ефект, вона допомагає відволіктись від буденних проблем і труднощів, розслабитись і відчути себе у безпеці.

— Коли ми під час терапії приступаємо до якоїсь техніки, я запалюю свічки, вмикаю заспокійливу музику й прошу відчути своє тіло та душу, — розповідає арттерапевтка. — Коли людина починає малювати, у неї одразу з’являються образи, асоціації і вона точно знає, що має зобразити. У цей момент свідоме і підсвідоме зливаються воєдино. У процесі роботи, коли справді відключається логіка, починається інтуїтивна робота, тобто вже тіло несвідомо виконує роботу, нашими рухами починає керувати підсвідомість. 

Арттерапія, у тому числі малюванням, підходить і чоловікам, і жінками, але, як ми вже розповідали раніше, чоловіки значно рідше до неї звертаються.

— Як показує практика, чоловіки більш замкнені у собі. Вони значно рідше приходять на терапію, особливо на парну, — зізнається Галина. — Терапія малюванням для чоловіків має дещо іншу специфіку, але їм також потрібне розслаблення і наповнення внутрішніх ресурсів. Вони для відпочинку радше оберуть похід на футбол, бокс або на риболовлю. А ось для жінок ресурсом є творчість.

Арттерапевтичний посил Галини Воробйової спрямований більше на жінок, жіночність та сексуальність.

— За допомогою малювання ми вчимось відкривати не лише свої внутрішні ресурси, але й приховану чуттєвість, — каже вона. — Можна пропрацьовувати страхи, пов'язані зі стосунками, знаходити причину, чому жінка не відчуває задоволення, чому не хоче вступати в інтимну близькість і так далі. Для правильної жіночої енергії необхідна творчість. Іноді вистачає кількох мазків фарбою, аби відчути внутрішнє заспокоєння і релаксацію. 

Лише кілька хвилин малювання на день допоможуть позбутися щоденного стресу і віднайти у собі відповіді на бентежні питання.

— Спокійне малювання допомагає знайти відповіді на важливі питання, — запевняє арттерапевтка. — Вони ніби самі собою виринають десь із підсвідомості. До того ж з’являються нові ідеї, креатив і неочікуваний погляд на звичайні речі або буденні ситуації.

Не слід відмовлятись від лікування малюнками тим, хто не впевнений у своїх навичках і талантах. Бо для результативної терапії головне не мистецький хист, а робота з власними енергіями.

— Я взагалі раджу, коли є якийсь стрес, втома, якесь роздратування, скажімо, від сусідів, дітей, колег по роботі (таке буває, і це нормально втомлюватись, ми всі люди), взяти кілька ручок в руку і так швиденька з агресією це все вималювати на папір, — рекомендує Галина. — Потім цей малюнок можна спалити або викинути — і вже напруга буде значно меншою. Тут спрацьовує така самотерапія, щоб злість не осідала і не накопичувалась, її можна переносити на папір і знищувати за бажанням.

Для розуміння малюнків і для подальшої роботи з ними арттерапевти звертають увагу на кольори, форми і на загальну картинку.

— Взагалі є психологія кольорів і ми її теж враховуємо,— пояснює Галина Воробйова. — Зазвичай жінка по своїх внутрішніх відчуттях або інтуїтивно обирає той чи той колір, який може схарактеризувати її стан у конкретний момент.

Крім того, велику роль для розуміння психологічної ситуації відіграє колір пасти, яким людина просто щось записує у блокноті. Важливе значення мають об’єкти на малюнку, тому, щоб перевірити психоемоційний стан, арттерапевти пропонують різні завдання.

Арттерапевтка звертає увагу на колір, розмір і форму малюнків

— Я, наприклад, даю завдання намалювати квітку і тваринку. Аналізуючи малюнок, я буду звертати увагу на колір квітки, на тварину, яку намалювали, її вид, розмір і форму, — перераховує співрозмовниця. — Важливим є місце, де знаходяться ці елементи, на якій відстані один від одного і чим вони пов’язані між собою…За такими, на перший погляд, дрібничками ховається багато нюансів. І малюнки, такі несвідомі вибори, можуть розповісти часом більше, ніж клієнт, який прийшов на терапію. Зрозуміло, що ми не всесильні й не можемо зі 100% впевненістю знати, але подальше спілкування із клієнтом і навідні питання допомагають рухатись у правильному напрямку. 

Під час арттерапії малюванням можна використовувати олівці, ручки й фломастери. Але найкращий ефект все ж має малювання фарбами.

— А  ще краще малювати пальчиками, а не щіточками, — переконана Галина. — Саме тоді прокидається чутливість і можна досягти глибшого  занурення у своє «я». Коли є такий тілесний контакт, підсвідоме значно швидше виходить назовні, швидше відбувається зміна внутрішнього стану. А коли жінка розслаблена і ресурсна, тоді в неї абсолютно все виходить робити в житті легше, краще і в задоволення.

Особистий досвід арттерапевтки

— До арттерапії я приступила як до методу самодопомоги, — пригадує Галина Воробйова. — Я «копирсалась» у собі з дитинства, і фактично з років 15-ти сунула свого чарівного носика у психологію. Завдяки терапії малюванням я дізналась про свої глибинні блоки у різних сферах життя і зрозуміла, чому не досягала якихось результатів, хоч роботи завжди було багато. 

Для Галини Воробйової малювання спочатку було методом самодопомоги

З часом Галина почала відвідувати психологічні тренінги, семінари й навчання і помітила, як її знання стали допомагати іншим.

— Спочатку я допомогла одному психологу змінити фокус зору на певну ситуацію, але не звернула на це увагу, подумала, що це випадковість, — сміється жінка. —  Вдруге теж не надала значення, але коли вже вдалось допомогти втретє колезі-психологу й отримати позитивний відгук — тоді нарешті зрозуміла, що все не просто так. Я пішла на навчання, обрала напрям про жіночність та сексуальність (основи сексології методами арттерапії). І з того часу в мене почалось не лише своє власне глибинне пропрацювання, а ще й практична арттерапія з іншими людьми.

Також Галина Воробйова використовує ліплення пластиліном як метод арттерапії, а у своїй роботі косметологом користується метафоричними картами.

Фото надала Галина Воробйова

 

Читайте також:

Коли несила мовчати: яким буває домашнє насильство і як себе захистити

Коли творчість лікує душу або Як лялькотерапія допомагає вирішити психоемоційні проблеми

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up