Чи варто панікувати або як патрулювання із самообороною обнулило грабежі

Чи варто панікувати або як патрулювання із самообороною обнулило грабежі
Про неконтрольований розгул злочинності говорять у Вінниці. Люди бояться мародерства і переказують чутки про різке збільшення грабежів, в тому числі вуличних. Яка насправді ситуація в місті, хто її тепер контролює, коли міліція теж стоїть на Майдані? Чи варто панікувати, спробувала розібратися редакція „20 хвилин”.

Упродовж доби 21 лютого міліція отримала 48 заяв та повідомлень громадян про кримінальні правопорушення. Це не різкий ріст, але у Вінниці вночі з п’ятниці на суботу було два тяжких злочини – розбійний напад за АЗС та грабіж на складі на Максимовича. Невідомі бандити обібрали охоронця та сторожа і втекли.  

Цифри перекрутили зі страху
- Слухав звіт начальника міліції. Судячи з цифр – тільки за одну ніч у Вінниці сталося, якщо не помиляюсь, 48 випадків мародерства. Це майже місячний показник. Це напади на магазини, офіси, інші установи, які були здійсненні під прикриттям акцій протесту...
Це так говорив начальник управління молоді та туризму Руслан Анфілов. Назвав цифру усіх 48 злочинів у області, мовляв, то на фоні протестів різко збільшилась кількість випадків мародерства в місті.
Це були емоції, а реальні дані такі. 48 злочинів за добу - не у Вінниці, а на всій території Вінницької області. Більшість із цих зафіксованих кримінальних правопорушень й справді вінницькі. Але жодного мародерства ні вдень, ні вночі з 21 на 22 лютого не було.  
Про це говорили на Майдані начальник обласної міліції Олег Школьний та керівник міліції міста Юрій Куций. Казали, що треба не допустити стихійного росту злочинності, що може статися, тобто повертатися до нормальної роботи. Але у страху очі великі. Тож інформацію про криміногенну ситуацію переказують тепер з перебільшенням. Люди думають, що цифра 48 – це все мародерства у Вінниці.

„Кримінальні елементи скористалися ситуацією”
Що ж відбувалося вночі з 21 на 22 лютого у Вінниці? Ось як в міліції розказали про два тяжких злочини. Чи мародерства це, судіть самі. Обидва – без застосування зброї.
Був розбійний напад на АЗС на Свердлова, де невідомі злочинці побили охоронця і вимагали віддати їм всі гроші із каси. Той викликав міліцію, але патруль не встиг спіймати бандитів на гарячому. Розбійники втекли і, як сказали у секторі зв’язків з громадськістю обласної міліції, з грішми. Сума – встановлюється.
- На заправці «Шелл» прийшли люди і намагалися пограбувати, жбурляли цеглини, - каже очевидець, активіст «Дорожнього контролю» Володимир. – Я виявив свою громадську позицію, вирішив підтримати нашу міліцію у патрулюванні міста. В мене є сім`я, і я тільки за те, щоб ми жили у вільній та безпечній країні.
Другий злочин, винуватців якого теж не спіймали, - це грабіж на Максимовича. В міліції розповіли, що у сторожа продуктового складу силою відібрали мобільний телефон. Чоловіка зв’язували і обшукували. Перевірили, що на складі тримають, тай накивали п’ятами.
- Оце саме серйозні злочини – розбійний напад на АЗС та грабіж на Максимовича. Більше грабежів не було. Решта злочинів тієї доби – це квартирні крадіжки або дрібні злочини, які є щодня, незалежно від подій в країні, - сказала прес-офіцер обласної міліції Анна Олійник і на чутки про мародерство відповіла так: - Не можна сказати, що це було мародерство. Завжди у Вінниці були кримінально налаштовані елементи. А скориставшись тим, що от така зараз політична ситуація в країні, вони активізувалися. Теж відслідковують ситуацію.

Міліція хвалить цивільні патрулі
На Майдані прийняли рішення про координацію дій міліції і цивільних на забезпечення порядку на вулицях Вінниці. І за даними сектору зв’язків з громадськістю обласної міліції, за першу добу спільного патрулювання кількість злочинів в місті впала вдвічі. З понад чотирьох десятків - до трохи більше двадцяти.
- В першу добу спільного патрулювання за порядком на вулицях обласного центру стежили 50 працівників міліції і 150 чоловіків із самооборони. Це тільки піші патрулі, - каже Анна Олійник. - Вони заступають у дві змін. З 8.00 до 17.00 і з 17.00 десь до години ночі. Крім того в нас є мобільні патрулі, які цілодобово патрулюють. Це міліцейські мобільні екіпажі. І от завдяки цьому патрулюванню за цю ніч кількість кримінальних правопорушень зменшилась на половину.
За добу 22 лютого та в ніч з 22 на 23 лютого у Вінниці не було жодного тяжкого злочину. Серед зафіксованих – дві квартирні крадіжки, три кишенькові крадіжки в громадському транспорті і одна крадіжка з підвалу. Інше – дрібні правопорушення.
- Спільне із самообороною патрулювання вулиць взагалі виключило грабежі, - стверджують в міліції.

Як діють разом із самообороною
За даними мерії, охороняти порядок на вулицях міста вперше разом вийшли в суботу ввечері 200 активістів і 160 працівників міліції. Всього 360 чоловіків у формі і в цивільному. Серед активістів у патрулях є представники «Цілодобової варти», «Самооборони Майдану», «Правого сектору», «Дорожнього контролю», автомайданівці та велосипедисти. Вони охопили 40 маршрутів, а на другий день – вже 60.
Ось як в Департаменті у справах ЗМІ та зв’язків з громадськістю міськради розповіли про перші результати патрулювання міліції з самообороною: ситуація стабілізується, сьогоднішня ніч пройшла спокійно.
- В районі залізничного вокзалу групи патрулювання затримали двох неповнолітніх, у яких вилучили пневматичний пістолет, ніж, пристрій для стрільби кульками для гри в пейнтбол, а також сокиру, - каже перший заступник начальника міської міліції Юрій Педос. - Затриманих відвезли до відділку міліції, викликали батьків і в їх присутності оформили протокол.
Також, за даними міськради, минулої ночі були крадіжки з автівок і кишень та сімейні та побутові бійки. Лише одне побиття невідомим: на вулиці, в районі Олієжиркомбінату, близько 15.00 хтось побив вінничанина і він викликав міліцію.  
- Загалом з 23 скоєних минулої доби злочинів сім уже розкриті, - кажуть в Департаменті у справах ЗМІ та зв’язків з громадськістю міськради. - Сьогодні на варту міста та вінничан з десятої ранку заступила нова зміна.

Правий сектор: „Є сили, які хочуть спровокувати хаос в місті”
Представники „Правого сектору”, як каже їх керівник Сергій Чумак, патрулювання почали раніше будь-яких домовленостей з правоохоронцями.
- Правий сектор приймав участь в підсиленні блокпостів на в’їздах в місто, - каже він про патрулювання цими вихідними. – Мобільні групи стояли збоку, охороняли блокпост і в разі потреби могли виїхати в ближні райони. Була така тактична оперативна можливість у нас. Ще одна мобільна група в нас розміщувалася в штабі на Театральній. Виїжджали багато разів. Я володію інформацію зі штабу про чотири виїзди та те, що вибігали просто на конфлікти в центрі. Там дорогу перекривали і була одна історія з дівчиною, на яку напали з ножем. Відбили ту дівчину.
Як гадаєте, злочини зараз скоюють рецидивісти, які активізувалися, чи хтось інший?
- Мені важко сказати, що це саме за люди, чи просто з хуліганських мотивів, чи це навмисні кримінальні злочини, чи провокація. Ситуація така, що однозначно сказати не можу. Але як військовий розумію, що є сили, які хочуть спровокувати хаос в місті. Яким цей хаос буде, чи знайдуть кілька трупів, чи когось підріжуть, чи щось підпалять, не знаю. Але точка займання якась обов’язково у Вінниці буде.
Готові протистояти?
- Ми стараємося нашими силами, і спільними силами не дати цій точці розгорітися в якесь полум’я. Провокації по-любому будуть. І наша справа їх вчасно нейтралізувати.
Скільки людей Правого сектору охороняє громадський порядок у Вінниці?
- В суботу разом Автомайданом (частина Автомайдану співпрацює з Правим сектором і виконує роль мобільних груп) охороняли громадський порядок п’ять чи шість екіпажів автомобілів і 75 чоловік особового складу без авто.  
В місті говорять про мародерство. Що ви думаєте з цього приводу?
- Я іншого боюся. Щоб у вінницькій тюрмі, на вінницькій зоні не розпочався бунт. Трохи розумію цю систему. Одне діло, коли збунтувалася одна камера і прибігла „буцкоманда” та їх нейтралізувала. Але якщо збунтується вся тюрма, то виводять конвойний полк внутрішніх військ для блокування усієї тюрми. На даний момент частина внутрішніх військ деморалізована нашими ж діями. Полк наврядчи вийде охороняти тюрму. Думаю, що заарештовані і ті, хто відбувають покарання, прекрасно це розуміють. А якщо не розуміють сьогодні, то будуть розуміти завтра чи післязавтра.  
І які будуть ваші дії тоді?
- Будемо місто спасати.
Будете ззовні охороняти тюрму і колонію?
- Ви уявляєте, що таке бунт в тюрмі, які не охороняють внутрішні війська по периметру? Бунт починається, ламаються ворота і всі злочинці виходять на вулицю. Якщо таке станеться, про це вся Вінниця дізнається.
То охороняєте чи ні?
- Ми вночі чергуємо. Я навмисно цим не цікавився, але це питання стоїть і ми будемо думати, як правильно реагувати, щоб не допустити цього і як діяти, якщо це всетаки трапиться.



 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Anonymous

    Невже в тебе є мізки?
  • Anonymous

    він порвався
  • Anonymous

    жаль не успел ответить (:smile:) Да, торлаки (или как там нас) - уже стали бороться за идею - денег-то не платят. А Вы за что боретесь??(:smile:)
  • Anonymous

    Где заправка на Свердлова?!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Військовий Василь Мусійчук отримав «Хрест хоробрих» з рук Головкома ЗСУ 20:25 Посилення мобілізації з 18 травня: до чого готуватися військовозобов'язаним, розповідає юрист 20:09 Де отримати юридичну та психологічну підтримку жертвам сексуального насилля під час війни 19:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 18 та 19 травня Від читача 21:52 Підтримайте будь ласка петицію. Резервні голоси 🚨🚨🚨 18:33 Україну накриє хвиля спеки: синоптики прогнозують аномальне потепління 18:00 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 17:59 Директор вдарив учня, батько якого на фронті? Поліція розслідує скандал у ліцеї 17:48 Можна навіть онлайн: від завтра чоловіки повинні оновити свої облікові дані 17:04 Пасажирка загинула внаслідок ДТП біля Тульчина. Водій був п'яний 16:43 «Буває телефонують і кажуть, що сітка вже не потрібна…» Розповідаємо про волонтерів з «Замасковані» photo_camera 16:30 Чим зайняти дітей влітку. Огляд літніх таборів, гуртків у Вінниці (партнерський проєкт) 16:02 Зросли штрафи за ухилення від військового обліку та мобілізації. Скільки доведеться заплатити? 15:39 Зеленський підписав закон про мобілізацію засуджених 15:20 Практична допомога бізнесу: можливості та ресурси для відновлення та сталого розвитку (прес-служба спілки підприємців "Стіна") 15:01 Десять пікапів «Мітсубісі» хоче купити Вінниця для ЗСУ. Скільки витратять грошей? photo_camera 14:12 «Ми маємо зайти підготовленими. Інакше буде біда!» Воїни збирають кошти на РЕБи 13:13 Коли та на скільки сьогодні вінничанам відключають світло? Розповідаємо, як розібратися 12:38 «Колесо допомоги у вишиванці». У Вінниці відбувся благодійний велозаїзд play_circle_filled photo_camera 12:15 Зробіть себе красивою цією весною: найкращі процедури від вінницьких салонів краси (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up