У Вінниці квартирантка вбила господаря. “Бо домагався!”

У Вінниці квартирантка вбила господаря. “Бо домагався!”
Дівчина каже, що тричі дала йому по голові пляшкою від шампанського за те, що 74-річний пенсіонер її домагався. Не думала, що убила, тому на другий день спокійно зайшла в міліцію до знайомого. Там її затримали. Як привезли 21-річну Анну Бурдейну на слідчий експеримент, сусіди убитого дідуся спостерігали з вікон, примовляючи: „Оце молодь пішла!”

- Що вона убила людину, не можу повірити. Я шокована, - каже вінничанка Марина Герчун, яка працювала два роки тому разом з Анною Бурдейною реалізатором парфумів і тому на її сторінці ВКонтакті позначена, як її колега. – Я чотири місяці не бачила її. У неї дуже мало подруг, а просто знайомих багато. Вона запальна дівчина.

Замість подруг, про те, що сталося, розповів RIA адвокат підозрюваної у вбивстві 74-річного вінничанина. Близько десятої ранку 14 січня колишня студентка Вінницького фінансово-економічного університету, 21-річна Анна Бурдейна прийшла забрати речі з його хати, де знімала кімнату. Власник помешкання, як розповіла захиснику дівчина, намагався силоміць затягти її в ліжко. Не хотів відпускати симпатичну квартирантку. Вона й захистилася від „залицянь” – вхопила пляшку шампанського і вдарила по голові. Каже, пенсіонер був живий, коли вона пішла. Дівчина не думала, що могла забити, тому в міліцію не повідомила про подію. Зате пляшку забрала з собою. Викинула у сміттєвий бак по дорозі.

Адвокатом призначили Анні Олександра Білошкурського. Він тепер, як детектив, проводить своє розслідування і шукає свідків. Бачить підстави для зміни його підзахисній статті відповідальності. Ганна каже, що захищалася. Тому він буде доводити вбивство, скоєне в стані сильного душевного хвилювання та з перевищенням меж необхідної оборони.

- Є багато версій. Дівчина невпевнено говорила. Є версія, що вона прикриває хлопця, який помстився дідові. Вона місяць з юнаком зустрічалася, якраз 15 січня в них була дата, і він був у курсі передісторії, - говорить адвокат. – Багато інших версій може бути, бо багато питань у цій історії. На слідчому експерименті Анна досить впевнено все розказала і показала, але сумніви лишилися. Тіло виявили пізніше. Чомусь електричні проводи були відірвані. Газ ввімкнений. Експерт її запитував про 30 ударів, а дівчина каже про три.

Мотив убивства - таємниця
Анну тримають під вартою. В п’ятницю, 18 січня, їй Вінницький міський суд обрав мірою запобіжного заходу арешт. Адвокат не виключає, що діда після того, як Анна пішла, міг хтось добити. Чи справді пенсіонер так домагався молодої квартирантки, що вона мусіла жорстко відбиватися? Чи могла підозрювана в стані афекту настільки не контролювати себе, що забути про велику кількість ударів?

Над різними версіями працює й міліція. Щоправда, озвучувати їх правоохоронці відмовилися – таємниця слідства. Про мотив злочину не кажуть. Виник конфлікт – і все. В міліції навіть не говорять про знаряддя вбивства, тільки, що в померлого була відкрита черепно-мозкова травма.

- Призначили ряд експертиз, - каже прес-офіцер обласної міліції Анна Олійник.

За її словами, тіло 74-річного пенсіонера знайшов його зять, що живе в тій же хаті, тільки поверхом вище. На місці працювала слідчо-оперативна група. А згодом міліція оперативними заходами вийшла на квартирантку померлого і затримала її.

- За передньою версією слідства, на побутовому грунті виник конфлікт. Дівчина під час цього конфлікту нанесла тілесні ушкодження по голові чоловікові, внаслідок яких він загинув, - каже Анна Олійник.

Дід посягав на жіночу гідність?
Анна Бурдейна знімала кімнату разом зі ще однієї дівчиною в хаті на Пирогова з осені. Це двоповерховий дім з двома окремими входами. На другому поверсі живе дочка покійного з сім’єю. Її батько - на першому жив і здавав частину своєї половини двом дівчатам-квартиранткам.

Сусідка Анни з’їхала раніше. І вона збиралася. Знайшла інше житло, і вранці 14 січня прийшла забрати свої речі. Причина того, що дівчина йшла з одного найманого житла на інше – власник, незважаючи на солідний вік, був занадто небайдужий до протилежної статі. Особливо, коли був напідпитку. З тієї ж причини раніше з’їхала від нього подруга Ані. Таке дізнався її адвокат.

Підтвердили небайдужість покійного до жінок і його сусіди. Кажуть, всі знали, що Микола Шемет, колишній начальник автобази, був ще той гуляка. Але все-таки більше вірять у корисливу причину вбивства небідного пенсіонера, який мав бізнес і продав його.

І якщо сусіди обговорюють чутки про зниклу банківську карту, то адвокат Анни Бурдейної каже: дівчина нічого не винесла з хати, крім своїх речей і пляшки з-під шампанського, яка випадково опинилася під час конфлікту у неї під рукою. На відтворенні дівчина показала, в який смітник її викинула. Звісно, що на п’ятий день після події, доказу вже там не знайшли.

- У дівчини на руках і передпліччях є синці. Це зафіксовано в матеріалах справи, - каже Олександр Білошкурський. – У мене є підстави говорити, що потерпілий справді був небайдужий до молодих дівчат. Він здавав кімнату років десять студенткам чи дівчатам, які приїхали у Вінницю з провінції. Також викликав собі дівчат додому. Я зараз шукаю жінку, яка заочно дала згоду свідчити. Вона дівчиною також знімала кімнату в цього пенсіонера і пішла звідти через посягання на її жіночу гідність.

Відео дня
>Суд дозволив 300 тисяч застави
Анна прийшла в міліцію 15 січня сама. Не тому, що до неї дійшло, що сталося. Їй подзвонив земляк-міліціонер і попросив прийти до нього на роботу. Мовляв, їдеш додому, візьми передачу. Анна збиралася до батьків у Крижопільський район. Тоді в міліції дівчині і сказали, що дід мертвий. Вона одразу розповіла, що сталося. За цей факт теж вчепився адвокат, як за доказ. Мовляв, людина, яка навмисне убила, не пішла б у райвідділ.

- Дуже багато фактів, які вказують на те, що особа вчинила інший вид злочину, а не такий, як їй інкримінують зараз. Але наше слідство любить порушувати справи по максимуму, а потім, як карта ляже, - каже Олександр Білошкурський. - Я зараз готую апеляцію на постанову про арешт. Суд врахував тільки тяжкість злочину. Ні одного ризику, який передбачав би обрання такої міри запобіжного заходу, немає. Дівчина раніше не судима, характеристика позитивна. Заставу теж визначив суд дуже велику. З родичами я вже переговорив і вони 300 тисяч гривень не внесуть. Небагата в них сім’я. В апеляції будемо просити про меншу суму застави.


Зараз Анні загрожує до 15 років тюрми. Така санкція статті 115 Кримінального кодексу України – навмисне вбивство. Але в процесі слідства кваліфікацію можуть змінити

За вбивство, скоєне в стані сильного душевного хвилювання покарання втричі легше - до п’яти років тюрми (стаття 116). За умисне вбивство, вчинене при перевищенні меж необхідної оборони – два роки тюрми чи до трьох років обмеження волі (стаття 118).

- При кваліфікації злочину статтею 118 людину не беруть під варту, тому що це невеликої тяжкості злочин, - каже адвокат. - А в нашої міліції, як завжди, все по максимуму, і арештували дівчину за 115 статтею. І хоча Кримінальний процесуальний кодекс у нас тепер за „європейськими стандартами", все одно діє правило „усіх в тюрму”. Дівчатам варто задуматися, що захищаючись від „залицяльників”, в нашій країні можна сісти швидко і надовго. А чоловікам, що стан фізіологічного афекту жінки – це дуже страшно.

„Серце було, як у молодого”
Журналіст ходила на поминальний обід, який родичі убитого влаштували 22 січня в ресторані “Першотравневий”. Був робочий час, тому чекали людей небагато – десь зо 30. Зять вийшов поговорити і сказав, що він знайшов тіло тестя вранці 15 січня. Тобто через добу після приходу Анни.
- Зараз слідство іде, я не можу нічого розповісти, - сказав він і версії підозрюваної не коментував: – Ніхто нічого не знає. Її привозили на слідчий експеримент, значить зізналася. Як я знайшов тіло? Відчинив двері і знайшов та й все. Там картина така була, що нема чого розповідати... Ми поховали його в Коростині. Там у нього два брата живі і сестра. Він давно казав: якщо помру, то там ховайте. Старенький був, але самодостатній. Якби не ця глупа смерть, то жив би і жив. Серце було, як у молодого.
Дочка покійного категорично відмовилася розмовляти. Подякувала за співчуття і пішла в залу. Її чоловік доти ще сказав, що важко пережила вся сім’ям насильницьку смерть батька:
- У мене три кілограма ваги за тиждень, як не було.

Сусіди не вірять, що дівчина захищалася. Думають - грабувала
- Так, я чув, що вбили діда. Дівчина якась. Квартирантка. 19 січня був слідчий експеримент, - каже житель вулички, де сталося вбивство, Володимир. - У нас тут такий район, що майже всі здають житло. Вся сільгоспакадемія тут живе. Вранці натовпами ідуть на навчання. Страшно, звісно, знати, що поруч людину вбили. Що така молодь у нас, страшно. Ми на похоронах були. Покійний – Микола Якович Шемет. Працював на АТП. Виносили його у відкритій труні. Ми не розпитували нічого в родичів. Захочуть, самі розкажуть. Чого лізти в їхнє сімейне? Скажу тільки, що дід порядна людина був. Хороший. Розумний. Я казав слідчим, що цей дід був не такий, що йому по носі - і він гроші віддасть. А він кафе продав і гроші мав.
- Одні люди кажуть, що через гроші вона його вбила, другі - що до неї приставав, - сказав ще Володимир.
Так само думає, що причина смерті сусіда – гроші, Антоніна Нижник. 88-річна жінка доглядала колись хвору дружину покійного. Теж була на похороні.


- Він багатий був. Думаю, за гроші вона його вбила, - каже сусідка покійного Антоніна Нижник (88)

- Маленький похорон був, бо везли його ховати за 260 кілометрів, в Коростень. Він родом звідти. Казав, як умре, його там ховати, хоча дві дружини й син тут поховані, - каже Антоніна. - А він багатий був. Думаю, за гроші його вбила. Він взяв 200 тисяч за кафе. Продав і шикував. У нього й пенсія була хороша. Начальником автобази був. І такий скупий був, що навіть дочці не дав грошей.
- Але для мене він хороший дядько був. Общєствєнний і щирий, - додає сусідка. – За те, що жінку доглядала, капусту, борошно, гречку привозив. Такий він, що поможе людям. Безвредний. Але вибачте, бл...н. Дуже гуляка. У нього стільки жінок, стільки бабів було...
- Я чула, що та дівчина йому качалкою по голові дала, - розказує ще Антоніна Нижник. – Так у нас люди балакають. Я з дочкою не говорила. Їй таке горе, що я буду питати? Ще чула, що та дівка в нього карточку з грішми забрала. Бачила її. В суботу сюди привозили. Макет страшний такий був і вона все показувала. Десь 40 душ було, коли її привезли. Хата була запломбована. Сусідка підказала дивитися у вікно, то ми дивилися. Тій дівчині нащось руки заголяли – знімали на камеру. От вона попортила собі життя...


Коли цією вуличкою несли труну з убитим, сусіди виходили прощатися. А як за кілька днів тут проводили слідчий експеримент з підозрюваною, місцеві дивилися з вікон

Про сусідів, яких журналіст не застала вдома, Антоніна Нижник розповіла з повагою. Дочка, каже, - лікар, зять - таксист. А їхній дорослий син от-от мав одружитися.
- Весілля мало бути. Їхній хлопець дуже розумний, хороший. Але витворила таке та квартирантка, - співчуває сусідка. – Їх зараз вдома нема, поїхали в ресторан про обід, певно, на дев’ять днів домовлятися. Он дивіться: кіт діда за хазяїном сумує. Цілими днями на паркані сидіть і нявчить.


Кіт лишився без господаря. Сусіди кажуть, що він на паркан сідає понявчати, бо сумує за хазяїном
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (120)
  • Anonymous

    Бля, шо за хрень тут пишуть! Ні вчому вона не винна. Послухати наших міліціонерів, це те саме що себе обманути. Їм би свій карман набити і так само тим суддям. Скільки було випадків, коли когось спіймали і зразу ж відпускали, бо батьки мажористі. Не важливо, чи то вбивство було, чи крадіжка. А всі хто про Аню пише "не дуже добре", то ваші проблеми(якщо вона у когось хлопця відбила)))
  • Anonymous

    Ніхуя би ти клуша не зробила, коли начинаєш кричати пізно вечері, в часному районі, всіх сусідів виключається світло, і замикаються двері, і нема нікого дома. Тут рідні чули крики і не прийшли, а хоч щоб хтось чужий поміг. В нашого народу девіз "моя хата скраю нічого незнаю."і якщо ти так про Аню розказуєш, напевно з нею частенько була, тільки хтось приділив увагу їй а не тобі.

    Anonymous reply Anonymous

    Це я звертаюся до знайомої.

    Anonymous reply Anonymous

    Дивиться люди за собою, а не других обсуждайте, а то всі такі пухнасті, безнивинні, лиш самі такі як пишете про неї. Ніхто там не був, і незнає що сталося, зато версій, хоть детектив пиши.
  • Anonymous

    да фемида слепа но ломать девушке всю жизнь, тюрма ето не школа жизни не научит
  • Anonymous

    Жестокий мир, глупые люди... Никто не поймет, но КАЖДЫЙ осудит!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up