Чому минулого року Вінниця святкувала 657 років, а у цьому - 650?

Чому минулого року Вінниця святкувала 657 років, а у цьому - 650?
Цьогоріч Вінниця «помолодшала» на вісім років. Як і в 2005 році, ми знову святкуватимемо 650-річний ювілей. Проте історики не виключають, що пройде ще кілька років, археологи розкопають нові знахідки - і хтозна, може, Вінниця відзначить уже свою 800 річницю

Про 657-і “іменини” у минулому році писали більшість сайтів і газет. Хоча на офіційних афішах до Дня міста питання віку фактично проігнорували. А цього року Вінниця знову відзначає свої 650. 

Як виявилось, це не перший «історичний стрибок» нашого міста, і скільки їх буде попереду – теж ще не відомо.

Наприклад, у 1962 році Вінниця святкувала 600-річчя, тоді до уваги брали 1362 рік – період відновлення в містах Поділля постійної фортифікаційної діяльності після битви на Синіх Водах, потім ця дата змістилася на рік, і 630-річчя уже відзначали в 1993 році.

Відео дня
> А в 2005 році наше місто постарішало на вісім років і відзначило свою 650 річницю. Це було затверджено постановою Верховної Ради від 07.10. 2004 p. № 2077-IV.

Як написали читачі на сайті «20 хвилин», тоді виконком «переніс дату створення міста із 1363 на 1355 рік, щоб отримати 100 млн грн від уряду на честь святкування круглої дати».

У мерії інформацію про те, що тоді були спроби отримати додаткові кошти на святкування Дня міста, підтверджують, але кажуть, що успіхом вони не увінчались.

Натомість у 2010 році Вінниця приймає статут міста, і знову повертається попередня дата - 1363 рік.

«Історичне існування міста Вінниці як укріпленої осади–«города» розпочинається з 1363 року – ймовірної дати побудови укріпленого замку після перемоги Великого князя Литовського Альгірдаса (Ольгерда) над татарами в битві біля Синіх Вод і звільнення Поділля з-під влади Золотої Орди, про що збереглися літописні свідчення: «У рік 6870 (1362)… Ольгерд переміг трьох царків татарських із ордами їхніми, себто Котлубаха, Качзея (Качбея), Дмитра, і одтоді з Поділля вигнав владу татарську» - йдеться в документі.

- Таким чином ми просто відновлюємо історичну справедливість, 1363 рік – це підтверджена істориками дата, це дата першої письмової згадки про Вінницю, - каже директор департаменту культури міськради Ірина Френкель. 

- До цьогорічного святкування 650-річчя особливих питань немає, - каже історик Олександр Федоришен, - адже йде мова про першу міську літописну згадку, а не про заснування міста. Так, літопис висвітлює будівництво князями Коріатовичами міських укріплень "землі Подольської", де в переліку міст згадується "город Вєніца".

Водночас директор департаменту архітектури облдержадміністрації, екс-начальник міського управління архітектури Сергій Царенко каже, що 1363 рік – це більше «літературна традиція».

- Вона пов’язана з гіпотезою про те, що в цей час тут відновлювалися деякі укріплення, - каже він. - Ця гіпотеза підтверджена. Але водночас є й інші дати, які свідчать про можливість більш раннього походження Вінниці. Думаю, що все було набагато цікавіше, ніж багато хто вважає сьогодні, і археологи та історики ще отримуватимуть багато нових свідчень і даних про наше місто. А щодо святкування 650-річчя в 2005 році, то воно ґрунтувалося на основі результатів нових археологічних досліджень, які свідчили про ймовірність сталого розвитку Вінниці уже в 1355 році. Історичні дані свідчать, що в той час Вінниця могла бути отаманським містом. Водночас білоруські історичні дані 1391 року свідчать, що в той час у нас були не тільки отамани, а й князі. Наприклад, згадується княгиня Андріанова Вініцка. Гіпотетично можна припустити, що тут існувало древнє руське князівство, яке має відношення до так званих молодших Ольговичів і князя Всеволода Чермного, який також гіпотетично міг посадити тут свого феодала. Потрібно розуміти, що князь міг це зробити тільки за життя, а помер Всеволод у 1213 році. Про відношення Вінниці до цієї династії можна припустити виходячи з того, що герб Ольговичів дуже схожий на древній герб Вінниці. Крім того, про це свідчать і такі назви поселень, як Стрижавка, Десна, Черненків тощо.

- Святкування 650-річчя у 2005 році було засноване на науковій гіпотезі київського археолога, співробітниці Інституту археології НАН України Лариси Виногродської, - каже Олександр Федоришен. - Матеріали розкопок, що проводилися влітку 2005 року, викликали припущення, що 1355 рік можна розглядати як дату відліку автономізації краю від Орди та фактичним відліком заснування міського центру Вінниці. Але українська археологія не дала остаточних висновків, тому ми можемо очікувати нових історичних відкриттів та сюрпризів. Беззаперечно, що поселення існувало і до 1363, і до 1355 року. Вищезгадані розкопки дали кераміку ХІІІ століття та вістря стріл. ХІІІ століття - це 1200-ті роки. Археологія - наука припущень, на жаль. Розкопки будуть продовжені наступного року. Думаю, після їх остаточного завершення можна буде робити конкретні висновки. Якщо наступного року археологи знайдуть очікувані земляні вали періоду пізньої Київської Русі (перша половина ХІІІ ст.), то це буде сенсація! 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    За дату заснування населеного пункту прийнято вважати рік першої згадки про нього у наявному письмовому джерелі. Для Вінниці -- це рік 1393 (явна згадка про таку собі Вінницю, куди було призначено старосту) або, менш ймовірно, 1391 (згадка про "княгиню Вінницьку"). Решта -- це ненаукові заполітизовані фантазії "вчених" різного ґатунку.
  • Anonymous

    Еврейское летоисчисление, по новому еврейскому стилю, после дворкиса, гройсмановский стиль...
  • Anonymous

    За моєї памяті, у 1963 році було святкування 600 річчя міста Вінниці, тоді були виготовлені красиві значки, "Вінниці 600 років", і коштували вони у всіх кіосках по 15 коп. Чому у минулому році відзначали 652 річницю,- то це потрібно спитати нинішнє керівництво міської ради, які однозначно з тих святкувань мають свій бізнес. Але яка міська влада, такі і порядки, які поставлені на те щоб відібрати любим способом у мешканців гроші.
  • Anonymous

    Такие значит историки! Все знают когда и в каком году был основан город...в одной Виннице - "историки в догадках". Необразованность оленей!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up