НеЗНОСНІ самобуди. Жан Кулахматович Махометов будував у центрі Вінниці 9-поверхову квартиру?

НеЗНОСНІ самобуди. Жан Кулахматович Махометов будував у центрі Вінниці 9-поверхову квартиру?
Затверджували три поверхи, на інформаційному щиті - вказується п’ять, а у декларації - дев’ять. Це усе про будинок, який зводиться, по вулиці Червонохрестівська, 12.

Мерія б’є на сполох, що після реформи в царині містопогоджувальної документації, вона залишилась осторонь цих питань, відтак майже не може впливати на процеси самовільного будівництва. Разом з тим, навіть попередній набір повноважень, не поміг вирішити питання з самобудом на Винниченка...

За оцінками будівельників, щоб знести самобуд по Винниченка ще кілька років тому було потібно близько 250 тисяч гривень, на знасення об’єкту по Червонохрестівській, який уже нараховує три поверхи, сьогодні  знадобиться під півмільйона гривень. Про знесення недобудови в мерії заговорили через те, що в перспективі будівля могла б перетворитися на дев’ятиповерхову квартиру, загальною площею 5,8 тисячі метрів квадратних.

І хоча коштів на демонтаж інших самобудів у міста раніше ніяк не знаходилосяь, цього разу в міськраді натякають, що готові влаштувати показове знесення, щоб іншим забудовникам був приклад.

Відео дня
> 9-поверхова квартира

Кілька років тому деякий Жан Кулахматович Махометов викупив в центрі міста старий будинок на Червонохрестівській, 12. Спочатку він мав зробити реконструкцію будинку в триповерховий, на що в 2007 році отримав архітектурно-планувальне завдання, за підписом головного архітектора міста.

Пройшло кілька років і в серпні, 2012 року, забудовник подає до державної архітектурно-будівельної інспекції у Вінницькій декларацію про початок будівельних робіт. Інспекція, на підставі документів, наданих раніше мерію, приймає її. Як кажуть в мерії, про те, що будівля зводиться з порушенням, вони звернули увагу, лише коли будівля почала височіти за парканом. Виявилося, що забудовник вказав в ній не три, як передбачалося раніше, а дев’ять поверхів (плюс цокольний та мансардний).

-  Тобто ми вже говоримо про те, що тут, в історичному ареалі міста, хотіли звести 11 поверхів, - сказав директор департаменту архітектури містобудування та кадастру Максим Мартинюк у четвер, 20 березня, вранці на спеціальній прес-конференції з даного питання. – І це все зводиться на 6,5 сотках землі, без дотримання державних архітектурно-будівельних норм, передбачених проїздів для пожежних авто, місць під авто, для контейнерів під сміття тощо. Крім того, в забудовника немає погодження нового проекту головним архітектором міста, що є обов’язковим, якщо будівництво здійснюється на магістральних вулицях чи в історичному ареалі міста.

За його словами, зважаючи на існуючі порушення та скарги мешканців, міська рада подала документи до суду з приводу законності будівництва, також документи подані до прокуратури міста та області, а державна архітектурно-будівельна інспекція намагалася вручити припис забудовнику про призупинення будівельних робіт. Але забудовник відмовився його отримувати, тому державна архітектурно-будівельна інспекція направила припис заказним листом. Далі оперативність подій не може не вражати. Так і хочеться сказати – хочуть, якщо можуть, але… про це трохи згодом.

Помилка вийшла

Але також в четвер архітектурно-будівельна інспекція викликала до себе забудовника, той сказав, що помилився і з поверховістю і з загальною площею забудови.

- Нам чудом вдалось його переконати прийти до нас, - каже перший заступник начальника інспекції Леонід Гужва. – Ламаною російською, він сказав мені, що помилився, вказуючи поверховість забудови, що не розібрався. У той же день він написав нову декларацію, уже на три поверхи.

На телефоні дзвінки RIA забудовник відповів тільки один раз, вислухавши суть справи, він сказав, що на нараді і закінчив розмову. Після того він на телефонні дзвінки не відповідав.

Разом з тим, того самого ж дня виконком міськради приймає рішення, яким скасовує своє попереднє рішення про погодження архітектурно-планувального завдання на реконструкцію одноповерхового будинку на Червонохрестівській, 12 (за Укртелекомом) в триповерховий, видане в 2007 році.

- Таким чином, у нього немає ніяких юридичних підстав для ведення будівництва, - каже директор департаменту архітектури, містобудування та кадастру міськради Максим Мартинюк.

На наступний день – питання самобуду піднімається і на черговій сесій міськради. Слово бере мер Володимир Гройсман і переконує – зухвале будівництво висотки в центрі міста потрібно припинити. Він також додає, що суд уже прийняв провадження у цій справі і заборонив вчиняти будь-які дії з об’єктом до вирішення справи по суті.

- Через те, що нас позбавили можливостей впливати на видачу дозволів, контролю за будівництвом, прийняттям об’єктів в експлуатацію – відбуваються ось такі речі, - каже  мер. – Є багато людей на найвищих щаблях державної влади, які готові це питання переглядати, тому що розуміють, що це є серйозною проблемою.

Позиція архітектурно-будівельної інспекції

Водночас, в Державній архітектурно-будівельній інспекції закиди мерії на свою адресу відкидають.

- Хочу одразу внести ясність - інспекція не погоджує дозволи на початок будівельних робіт і в неї немає і не було таких повноважень, - каже перший заступник начальника Вінницького теруправління інспекції Леонід Гужва. -  Ці функції – це виключна компетенція органів місцевого самоврядування. І на основі документів міськради, зараз це вихідні дані, ми і приймаємо декларації про будівництво. Також, як на мене, в мерії є достатньо повноважень для контролю за будівництвом, напевно ще більше ніж у нас. Наприклад, у них є цілий відділ юристів, чим ми не можемо похвалитися, вони можуть керуватися статтею 31 Про місцеве самоврядування і статтею 376 Цивільного кодексу. Що й роблять в інших областях, але питання чомусь виникають тільки у Вінниці. Державна архітектурно-будівельна інспекція ж може скасувати декларацію тільки в трьох випадках: за заявою самого забудовника, при ліквідації юридичної особи чи смерті - фізичної, та у випадках тривалого недопущення нас до перевірки об’єкту. В даному випадку це могло б стати причиною, але такого факту не було. А взагалі, на мою думку, наша країна, на жаль, не доросла до декларативного принципу у будівництві мінімум років на десять. Поки не зміниться наша ментальність – рішення про його запровадження було передчасним.

Знесуть чи не знесуть

Незважаючи на оперативність мерії в бажанні влаштувати зразково-показовий урок іншим забудовникам на прикладі Червонохрестівської,12, а заодно і показати  нежиттєздатність існуючої системи погодження дозвільної документації в сфері будівництва, варто згадати самобуд на Винниченка, який фактично виріс на шкільному майданчику. Його будували у 2002-2005 роках, коли в мерії ще були старі повноваження в сфері містобудування. Позбавилось їх місто тільки в 2008 році, тоді ж навколо цього об’єкту розгорнувся скандал. Його власник  стверджував, що спочатку міська влада надала дозвіл на будівництво, а потім, коли вже будинок наполовину звели, чиновники скасували своє рішення.  А коли виконавча служба прийшла виселяти його сім’ю – він забарикадувався на останньому поверсі і погрожував підпалити себе. До демонтажу тоді так і не дійшло, на це в бюджеті просто не передбачили грошей, а власник будинку ще й поселив в ньому багатодітну родину, але й будівлю досі не узаконили.

На демонтаж cпоруди  Червонохрестівська, 12,  за оцінками заступника генерального директора концерну “Поділля” Андрія Очеретного, потрібно близько півмільйона гривень. Чи знайдуться кошти на демонтаж цього разу, він прогнозувати не береться, і каже, що один з оптимальних і найбільш реальних варіантів – що будівництво буде закінчене – зроблене накриття на сьогоднішньому етапі.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Anonymous

    От нехай цей Жан Махамбетович і зносить...
  • Anonymous

    Езжай туда быстрее, пока до наркологии не довезли.
  • Anonymous

  • Anonymous

    "- Хочу одразу внести ясність - інспекція не погоджує дозволи на початок будівельних робіт і в неї немає і не було таких повноважень, - каже перший заступник начальника Вінницького теруправління інспекції Леонід Гужва." БРЕШЕ. Без підпису інспекції архітектор не надає дозвіл на початок будівництва, а підписи ставить ПРОХОРОВ.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up