Першогрудневий Євромайдан у Вінниці. Детальний репортаж

Першогрудневий Євромайдан у Вінниці. Детальний репортаж
- Так, як вчинили вчора беркутвівці – так в свій час вчинили фашисти, напавши на мирних людей, без ніякого попередження о четвертій ранку, - кажуть городяни, які зібралися сьогодні на акцію протесту у Вінниці.

Всього на вулиці нашого міста сьогодні вийшло більше тисячі вінничан, приїхали мешканці з Калинівки, інших районів області. Взяли участь в акції і працівники Польського консульства і ряд державних чиновників.

Не страшно? – запитуємо ми.

- Якщо сьогодні будемо боятися – то все життя доведеться теж, - кажуть вони у відповідь.

Відео дня
>  Люди вийшли на вулиці міста, щоб засудити дії силовиків в ніч з п’ятниці на суботу і сказати, що вони хочуть жити в європейській Україні. Акція протесту розпочалась з площі Театральна, о 12.00. А о 14.00 до городян вийшли і депутати міськради на чолі з мером Володимиром Гройсманом. Вони спочатку рушили до Європейської площі (сквер Козицького), а потім перемістилися до Парижу.

У Вінниці, на відміну від Києва, де здається, що проходиь справжня революція, акція протесту триває спокійно. На вулиці вийшли і молодь, і люди похилого віку, чиновники, політики, підприємці і громадські діячі.

- Я вчора цілий день плакала, - каже пенсіонерка Ніна Балдинюк. – Я в 2004 році їздила в Київ, зараз би теж поїхала, але вік вже не той, але якщо буде потрібно – я зберусь з силами і поїду. Ви подивіться, що робиться, наших дітей, онуків побили. Тягали як ганчірку. Потрібно стояти до останнього.

- Я сьогодні вийшов, тому що вже не сила терпіти, в мене підростають двоє дітей, я хочу, щоб вони жили  в нормальному суспільстві. Тому, я вважаю, зараз ніхто не має стояти осторонь, - каже Сергій Ковальчук.

В цей час в рупор скандує рухівець Валерій Палій.

- Люди, ми повинні розуміти, що зараз на кону стоїться майбутнє нашої країни, - каже він. – Великою помилкою було, що в 90-х роках ми не провели люстрацію владу. Не зробили  цього ми в 2004-2005 роках. Потрібно зробити висновки з наших помилок. Сьогодні потрібно діяти, щоб не проговорити і не проспівати нашу державу. Ми можемо втрати здоров’я, але ми не можемо втратити нашу державу.

- Сьогодні потрібно ціле направлено діяти, щоб зімнити цю владу, щоб усі хто мав відношенні, до учорашній подій з силовим розігнанням Майдану, поніс відповідальність, - додає екс-депутат міськради, Василь Жорноклей.

Близько 14.00 стає людно і біля Вежі. Сюди підтягуються люди з Театральної. Тим часом, біля мерії збираються міські депутати, секретар міськради, заступники міського голови в сам мер.

- Куди іти на Театральну, чи до Вежі, -  запитує він в журналіста «20 хвилин». – Я побачив на сайті, що буде дві акції… Знаєте, те, що було зроблено вчора вночі на Майдані – це просто звірство.

- Сьогодні ми виходимо на цю акцію разом з людьми, щоб показати, що ми не згодні з тим. Що відбувається в країні, і ми усіма можливими законними способами, робитимемо все щоб влада дослухалась до нас, - каже депутат міськради Андрій Очеретний. – і щоб зрештою Україна відновила рух в Євронапрямі.

Зрештою депутати рушають до нещодавно найменованої Європейської площі.

Тут люди уже утворюють живий ланцюг навколо Вежі, взявшись за руки. Журналіст Юрій Басюк приніс на акцію вінка з написом, який символізує, те, що після того як Янукович у Вільнюсі зробив свій вибір і не підписав Асоціацію, вінничани теж зробили свій – Януковича для них більше не існує.

До мікрофона підходить міський голова.

- Я хотів би закликати нас усіх, щоб ми були цивілізованими і мирними, - каже мер. - Ми маємо в єдності сказати, що Вінниця - Європейське місто. Ми люди, які мають свою думку і ми готові її відстоювати свою позицію. Знаєте, я бачив вчорашні кадри, я бачив як вихоплювати дітей і били їх кийками – кожен хто це робив  має понести покарання… Я також можу запевнити і робитиму для цього все можливе, - вінницька міліція не підніме руки на мирних мешканців.

- Володимир Борисович, чому ви розколюєте Майдан, адже ми уже тиждень збираємось на Театральній, - запитав в мера один з присутніх.

- Знаєте у нас вільне місто. Люди самі мають вирішити, де їм збиратися, ви можете робити це тут, можете на Театральній, - відповів мер.

Після цього, через хвилин 20, присутні від Вежі, разом з керівництвом міста, рушили до Театральної.

Читайте також:

Журналист "20 хвилин", который сейчас в Киеве, рассказывает последние новости (ОБНОВЛЯЕТСЯ)
 

 

 

Коментарі (12)
  • Anonymous

    жуткие комментарии к статье такое впечатление, что жизнь у людей не сложилась и они активно пишут разное Г в интернете
  • Anonymous

    Контролюють?
  • Anonymous

    А Вова в своем еврейском репертуаре! Вместе со всей своей шоблой вместо того, чтобы быть на площади пошел гулять в скверик. И как все рассчитал, если победит банда, то он просто гулял, а если народ, то он , типа присутствовал. Главное с пеной у рта всем доказывать какая Винница европейская! Еврейская и больше никакая!!!
  • Anonymous

    Почему то что говоряд граждане города, - "Так, як вчинили вчора беркутвівці – так в свій час вчинили фашисти, напавши на мирних людей, без ніякого попередження о четвертій ранку, - кажуть городяни, які зібралися сьогодні на акцію протесту у Вінниці" вчера "мудеры" 20minut непустили точь в точь мой комент в ленту. Да я вчера "беркутовцев" так и назвал как граждане моего города сегодня - "Беркутовцы это те кто напал на мирных людей советского сюза в 41 году" - ЭТО ТЕПЕРЬ ПРОХОДИТ ЦЕНЗУРУ!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:21 Вінницька громада передала військовим три пікапи, 60 FPV-дронів і шість Mavic 3T photo_camera 12:31 Спершу передали на фронт 11 дронів, а потім — 184 паски. У «Карамельної банди» зі Жмеринки новий збір 12:19 Неповнолітній пасажир мотоцикла потрапив до лікарні після зіткнення з п'яним водієм автівки 11:24 СБУ затримала чоловіків, які готували масовані авіаудари по Вінниччині напередодні Великодня photo_camera Від читача 08:29 Укртелеком підвів підсумки першого кварталу 2024 року 11:15 Три види пасок та шоколадні яйця готували на майстер-класі разом з учасницею МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:17 Тисячі людей прийшли до кафедрального собору Вінниці, аби посвятити великодні кошики photo_camera 09:17 Минулої ночі сили ППО знищили 12 ворожих безпілотників над Україною 09:00 Медогляд дітей: які медичні центри Вінниці пропонують швидке та комфортне обстеження? (партнерський проєкт) 08:17 В Україні відзначають День піхоти ЗСУ. Історія, заборони та прикмети 6 травня 21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 29 квітня до 6 травня, які ви могли пропустити play_circle_filled 20:23 Учні сьомого ліцею на благодійному ярмарку зібрали 140 тисяч гривень на безпілотники для ЗСУ 19:42 ІТ-компанія допомагатиме Подільському зоопарку піклуватися про оленів, коней та орланів photo_camera 19:03 У Вінниці відзначатимуть 160-річчя Михайла Коцюбинського. Що саме запланували? 18:15 Субсидії на неопалювальний період: хто отримає автоматично, а кому треба переоформити 17:06 Оля Полякова долучилася до благодійного вечора, де зібрати сім мільйонів на потреби ЗСУ 16:10 Вакцина проти COVID від AstraZeneca може викликати тромби 15:10 Можливі зміни: дати останніх дзвоників та екзаменів у 2024 році 14:30 «Найголовніше, за що ми молимося — за нашу Перемогу». У храмах Вінниці відзначають Великдень play_circle_filled photo_camera 14:25 Українські майстри розписали 800 писанок і встановили рекорд photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up