Три в одному або Як у Вінниці безплатно вивчити кілька іноземних мов за раз

Три в одному або Як у Вінниці безплатно вивчити кілька іноземних мов за раз
Фото з facebook-сторінки «Центр розвитку Пангея Ультіма»
  • У Вінниці на наступному тижні розпочинає роботу «Language Cafe». Тепер вінничани можуть безкоштовно вивчити кілька іноземних мов за один раз. 
  • Ми з’ясували, що саме чекає на учасників розмовного кафе, як проходитимуть зустрічі та хто може долучитися до неформального навчання. А як бонус підготували добірку цікавих фільмів іноземними мовами.

Наступної середи, 17 лютого, у Вінницькому обласному молодіжному центрі «Квадрат» стартує новий цікавий проєкт. Працівники центру спільно з громадською організацією «Центр розвитку Пангея Ультіма» започатковують роботу розмовного кафе, де вінничани зможуть безкоштовно вивчити кілька іноземних мов за одну зустріч.

Журналістка «20 хвилин» поспілкувалася з очільницею відділу організації заходів і неформальної освіти у молодіжному центрі Катериною Франчук і дізналась подробиці майбутнього проєкту.

Відео дня

— «Пангея Ультіма» займається тим, що привозить у Вінницю волонтерів з різних країн світу, — розповідає Катерина Франчук. — Зазвичай волонтери залишаються в нашому місті на пів року чи дев’ять місяців. І протягом цього часу організовують тут різні заходи та тематичні події для молоді. 

Уже певний час в Україні живе волонтер з Нідерландів Пол Моргенштерн, спільно з «Квадратом» він створює низку заходів, наприклад, англомовний фотоклуб. А тепер чоловік долучився і до організації «Language Cafe».

— У «Пангеї Ультіми» теж зараз є кілька волонтерів, то ж ми вирішили об’єднати наші зусилля і створити такий простір, де вінничани зможуть вивчати різні іноземні мови, — говорить вона. — У нас буде декілька столиків, кожен з яких відповідатиме за одну мову чи країну. Таким чином, учасники протягом 20 хвилин зможуть поговорити з носіями різних іноземних. Фішка в тому, що за один день можна отримати знання одразу з трьох чи більше мов. Крім того, лише спробувавши інші  мови на практиці, можна зрозуміти, наприклад, яка з них подобається більше або легше піддається вивченню. 

Наразі в «Language Cafe» можна повправлятись у німецькій, італійській та нідерландській. Але і це ще не все. 

— Учасники розмовного кафе вивчатимуть ці мови англійською, — інтригує Катерина Франчук. — Тобто, волонтери все будуть пояснювати англійською, а тоді вже перекладатимуть на свою рідну. Таким чином, вінничани не лише вивчать три нові мови, але й «підтягнуть» знання англійської.

Якщо ж англійською ви не володієте, то хвилюватися не слід, адже організатори подбали й про український переклад. Тому приходити на зустрічі можуть як новачки, так і люди, що вже трохи мовою володіють. 

— Також ми будемо розпочинати з простих тем, наприклад, 17 лютого будемо знайомитись, — зазначає очільниця відділу. — А важчих тем торкатимемось поступово. Щобільше, коли до Вінниці приїжджатимуть нові волонтери, то перелік мов в нашому «Cafe» поповнюватиметься, тому це має бути такий довготривалий проєкт.

Зустрічі проходитимуть щосереди за попередньою реєстрацією.

— Через карантинні обмеження ми можемо прийняти лише до 20 людей, тому реєстрація обов’язкова, — пояснює Катерина. — Всім хто заповнить форму, ми будемо телефонувати чи писати, щоб підтвердити участь. А на кожну наступну зустріч будемо формувати нову реєстраційну форму. 

Спілкування триватиме близько півтори або двох годин, це залежить від того, як між учасниками піде діалог.

— Повторюсь, що кожен столик займає близько 20 хвилин часу, а по завершенню зустрічі у людей буде можливість на ще одне коло. Вони зможуть обрати столик і, відповідно, мову, яка їй більше сподобалась і ще пів годинки поспілкуватися з волонтером або на іншу тему, або закріпити отримані знання, — додає Катерина Франчук.

Кіно в допомогу

А поки до першої зустрічі в розмовному кафе залишилось ще трохи часу, пропонуємо подивитись фільми з нашої підбірки мовою оригіналу. 

Мультики, навчальні серіали й художні кінокартини з не складною лексикою допоможуть швидше звикнути сприймати іноземну мову на слух і поповнять словниковий запас. Крім того, можна увімкнути субтитри й «прокачати» навички читання.

Англійська мова

Up (Вперед і вгору)

Зворушлива історія дружби старого Карла, який нещодавно втратив дружину, та маленького дослідника Рассела. В історії від кіностудії Pixar є все: дивовижні пригоди в джунглях, політ на повітряних кульках, пошуки загадкового звіра й здійснення найзаповітніших мрій. 

Extra English

Британський серіал, спеціально створений для вивчення англійської мови. У центрі сюжету — дві подруги, що разом винаймають квартиру у великому місті. До однієї з них в гості приїздить друг з Аргентини Гектор, але, як з’ясовується, він майже не розмовляє англійською. Молоді люди кожної серії опиняються в різних кумедних побутових ситуаціях і допомагають Гектору опанувати нову мову. 

The Holiday (Відпочинок за обміном)

Романтична комедія з Кейт Вінслет і Камерон Діаз у головних ролях чудово підійде для ілюстрації різниці між британською та американською англійською. Героїні фільму, втомившись від проблем і негараздів в особистому житті, вирішують на час канікул змінити звичну атмосферу й помінятися своїми будинками. 

Італійська мова

Il bisbetico domato (Приборкання норовистого)

Усім відома історія про грубіяна фермера Елія й норовливу красуню Лізу Сільвестрі заграє новими барвами, якщо подивитись її мовою оригіналу. Чудова гра Адріано Челентано й Орнелли Мутті, атмосфера літніх вечорів, хороше  вино й багато-багато італійської музики. 

Matrimonio all’italiana (Шлюб по-італійськи)

Дует Софі Лорен і Марчелло Мастроянні — вже хороший привід подивитися відому італійську драму про багатого бізнесмена Доменіко Соіано й повію Філумену Мартурано. Повоєнна Італія, неоднозначна любов і живе спілкування, з якого можна винести цікаві фрази й колоритні словосполучення. 

Perfetti sconosciuti (Ідеальні незнайомці)

Давні друзі збираються разом на вечерю і вирішують трохи розважитись. Вони вигадують гру на відвертість: протягом вечері на всі телефонні дзвінки потрібно відповідати за допомогою гучномовця, а повідомлення читати в голос на загал. Крім вивчення італійської мови, ви отримаєте цікаву історію і простір для  філософських роздумів. 

Німецька мова

Hänsel und Gretel (Гензель і Гретель)

Відома німецька народна казка, яку записали брати Грімм. Історія двох маленьких дітей,  братика й сестричку, які опинилися самі в лісі й потрапили в пастку до злої відьми, буде зрозуміла навіть початківцям у німецькій мові. 

Das weiße Band (Біла стрічка)

Німеччина напередодні Першої світової війни. У маленькому селі починають відбуватись таємничі події: над хлопчиком з вадами розвитку хтось вчиняє насилля, а головними підозрюваними стають діти пастора. Історію не можна назва легкою, але для вивчення мови, фільм підійде чудово, бо всі актори говорять повільно і чітко. 

Keinohrhasen (Красунчик)

Легка комедія про Лудо, журналіста «жовтої» преси, та Анну, виховательку дитячого садочка. Після невдалої спроби сфотографувати весілля Володимири Кличка, хлопця арештовують. Тепер він має 300 годин відпрацювати в дитячому садку, от тільки Анна цьому не дуже рада. Колись Лудо ображав її в школі, то теж тепер настала пора для помсти. 

Нідерландська мова

Zomer (Літо)

Драма про підлітків, перші проблеми й прагнення свободи. Актори говорять чітко й зрозуміло, тому завдяки стрічці можна опанувати чимало нових слів. Крім того, фільм підіймає питання сексуальної ідентичності й пошуки себе в цьому світі. 

Karakter (Характер)

У фільмі 1997 року показані Нідерланди 20-років минулого століття. Молодого адвоката підозрюють у вбивстві судового розпорядника. Чоловіку доводиться захищатись й розповісти слідству історію всього свого непростого життя. Спочатку лексика може видатись складною, проте у фільми піднято чимало тем, з яких можна почерпнути багато корисних слів і сталих висловів. До речі, фільм отримав Оскара у номінації кращий фільм іноземною мовою.

Antonia's Line (Рідня Антонії)

Ще один оскароносний нідерландський фільм.  У ньому розповідається історія немолодої жінки, яка після Другої світової війни повертається в рідне місто і намагається розпочати нове життя та допомогти з цим своїм сусідам. У картині піднято чимало важливих тем: кохання, втрата, релігія і сексуальна орієнтація. 

 

Читайте також:

Весело і пізнавально. Яку прем'єру підготували в ляльковому театрі й до чого тут англійська?

Поїздка в Карпати й заняття з кінологом. Що ще можна виграти за участь у челенджі «Дай5»?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Александр Керри

    безплатно? mb bezkoshtovno?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up