«Золоте дно» для освітян або Скільки коштують репетитори у Вінниці?

«Золоте дно» для освітян або Скільки коштують репетитори у Вінниці?
Фото ілюстративне
  • Попри те, що тривалий час школи були закриті на карантин і діти переважно займалися самоосвітою, ЗНО ніхто не відмінив. Відтак батьки шукають для своїх дітей репетиторів з профільних предметів.
  • За статистикою, у 2020 році в Україні зріс попит на послуги репетиторів на 60%.
  • Ми дізналися, скільки у Вінниці коштують додаткові заняття зі шкільних предметів, а також уроки для учнів початкової школи та дошколяриків.

Попит на репетиторів в Україні продовжує зростати. За результатами замовлень на всеукраїнському онлайн-сервісі надання послуг Kabanchik.ua, в період з січня по липень минулого року українці створили 12,5 тисячі запитів на послуги онлайн-репетиторів. Це на 60% більше, ніж за той самий період в 2019-му році.  

Попит на додаткові заняття пояснюється тим, що школи були зачинені на карантин. Найчастіше люди шукали викладачів шкільних предметів та іноземних мов. Середній чек-лист в Україні складає 719 грн (за годину заняття серед усіх репетиторів). Загалом найвищі ціни на свої послуги ставлять викладачі з науковим ступенем, а не шкільні вчителі.

У Вінниці ж, для порівняння, розцінки набагато нижчі. В середньому одне заняття з викладачем коштує трохи більше 200 гривень.  

Відео дня

Підготовка до ЗНО та ДПА — найпопулярніші послуги серед учнів випускних класів. Основні предмети, які додатково вивчають діти — це українська мова, математика, історія, англійська мова, біологія та хімія.

Власний досвід: 12 годин занять на тиждень

Учениця 11-го класу Марія Шевня планує цього року вступати в медичний університет. Окрім шкільних занять, дівчина додатково займається з чотирма репетиторами. В тиждень на це йде 12 годин. Викладачів особливо обирати не доводилося, адже Марія займається з тими ж фахівцями, що й її старший брат та сестра кілька років тому.

— Я щодня займаюся з репетиторами, лише в неділю в мене повноцінний вихідний. Додаткові уроки в мене з української, англійської, біології (три уроки по півтори години) та математики. З одними репетиторами ми займаємося онлайн, а з іншими очно. В середньому одне заняття коштує 200 грн, — каже Марія Шевня. — Насправді, це дуже фізично важко, бо додому я повертаюся близько сьомої-восьмої вечора. Після школи хочеться поспілкуватися ще з батьками, трішки відпочити від того, що було за день. Але фактично на це немає часу, бо є шкільні уроки та заняття з репетиторами.

Марія вважає, що індивідуальні заняття набагато продуктивніші, аніж групові.

— Хтось сприймає інформацію швидко, а комусь треба кілька разів повторити одне й те саме. На це витрачається багато часу, бо одні вже зупинилися і не можуть рухатися далі, а інші ще наздоганяють. Тому я думаю, що індивідуальні уроки — це найкраща можливість засвоїти матеріал в зручному для людини темпі, — говорить 11-класниця.

Найпопулярніші предмети та вінницькі ціни

Фактично всі репетитори допомагають дітям не лише засвоїти шкільну програму, а й готують до ДПА та ЗНО. Разом з учнем опрацьовують шкільні домашні завдання та використовують свої методичні напрацювання: відео, картки, додаткові матеріали з різних посібників.

Найбільше користуються попитом серед учнів середніх та старших класів такі предмети:

  • Історія України — 150-200 гривень за годину
  • Математика — 185-350 гривень (індивідуальні), 120 гривень (групові)
  • Українська мова та література — 100-200 гривень за годину
  • Біологія — 150-200 гривень за годину
  • Хімія — 180 гривень за годину
  • Фізика — 220 гривень за годину
  • Інформатика — 120-150 гривень а годину
  • Англійська мова — 100-200 гривень за годину
  • Німецька мова — 80-200 гривень за годину
  • Польська мова — 100-200 гривень за годину

Візьмемо три предмети, наприклад, українську мова, математику та англійську мову. Якщо відвідувати щотижня ці уроки тривалістю в годину, то вийде: 100+185+100 = 385 гривень на тиждень. За місяць послуги репетиторів за мінімальним тарифом обійдуться в 940 гривень. А якщо кожен з цих предметів відвідувати двічі на тиждень, вийде 1680 гривень в місяць. 

Зараз переважна більшість викладачів перейшли в режим онлайн, хоча очні заняття також проводять. Власне, від формату уроку в деяких випадках залежить і його вартість. Приміром, історія України «по скайпу» коштує 150, а віч-на-віч 200 гривень. Ціна також залежить від досвіду роботи викладача. Переважно, шкільні вчителі беруть за свої послуги менше грошей, ніж викладачі університетів.  

Зазвичай, репетитори рекомендують проводити додаткові заняття хоча б два рази на тиждень, аби «розжувати» учню якомога більше матеріалу.

Дошколярики та початкова школа

Для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку також є додаткові заняття. Зокрема для учнів 1-4 класів можна знайти вчителя, який буде допомагати опановувати математику, українську мову та літературне читання. Вартість таких послуг коливається від 70 гривень до 150 гривень за годину.

Популярні зараз і заняття швидкочитання (ліберіки). Вони розраховані на дітей віком від 7 до 16 років, головна мета — навчити дитину читати швидше у п'ять разів, а також опановувати прочитане. Одна година такого заняття у Вінниці коштує 130-150 гривень.

До того ж, для діток молодшого віку є безліч варіантів розвитку творчого потенціалу. Починаючи з трьох років малюка можна відправляти на заняття ліплення з глини, з п’яти років — конструювання з картону, а також діти опановують техніку пап’є-маше та виготовляють поробки з різних матеріалів. Такі заняття коштують від 90 гривень за годину.

Заняття у дошколярику коштують від 450 до 600 гривень на місяць (12 занять). Ціна коливається залежно від розташування центру дитячого розвитку. Там з дітьми вчать алфавіт, письмо, малювання, основи математики та англійську (за бажанням).

Досвід Європи

Дослідник європейської Мережі експертів із соціології освіти та тренінгу NESSE Марк Брей називає репетиторство тіньовою освітою. Він зазначає, що попит на додаткові заняття для школярів у Європі зростає, а разом з тим з’являється прірва між дітьми з забезпечених та бідних родин. Адже ті, хто не можуть собі дозволити репетиторів, мають значно менші шанси отримати якісну вищу освіту у бажаному навчальному закладі. Про це пишуть у виданні Deutsche Welle

Дослідження проводили впродовж чотирьох років. За цей час у Франції попит на репетиторство зростав щороку мінімум на 10%. Відтак у багатьох країнах почали з’являтися приватні фірми, які надають можливість вчителям отримати додатковий дохід, а учням — відповідні послуги.

Зокрема у Франції та Бельгії година з репетитором коштує в середньому 30 євро. У Німеччині батьки витрачають близько 1,5 мільярди євро щороку на додаткові заняття. Здебільшого це стосується учнів середньої школи. У Греції, Португалії, Іспанії та на Кіпрі батьки витрачають близько 20% свого бюджету на додаткові уроки для дітей.

Тим часом у скандинавських країнах, які славляться першістю за рівнем освіти, попит на послуги репетиторів стрімко зменшується. Оскільки діти отримують якісну освіту в школі, необхідності в додаткових заняттях відпадає.

Де шукати репетиторів?

В інтернеті є багато можливостей для пошуку необхідних послуг. Якщо мова заходить за репетиторів, то найчастіше спрацьовує «сарафанне радіо», коли знайомі радять чи не радять викладачів, з якими малу справу.

Ось добірка сайтів, де можна знайти викладачів з будь-якого предмету відповідно до ваших фінансових можливостей.

Читайте також:

Самостійно чи під тиском батьків? Як обрати свою майбутню професію

Чи вистачить 5 тисяч гривень на всі позиції з бейбі-боксу? Ми перевірили

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up