Бізнес на чужій землі. Люди із ночі стають в чергу за пайовими грішми, а вранці «дєнєг нєт»

Бізнес на чужій землі. Люди із ночі стають в чергу за пайовими грішми, а вранці «дєнєг нєт»
Під час силового захоплення "Поділля". В Строїнцях "наводили порядок" лідер УНА-УНСО та поліцейське начальство (стоп-кадр з відео)
  • Три з половиною роки тому вони не пускали на сільгосппідприємство нових керівників, що прийшли в якості інвесторів. Але зміна влади відбулася. 
  • Сьогодні мешканці Строїнець Тиврівського району жаліються на невиплату грошей за паї і кажуть, що їх шантажем змушують переписати землю на нове підприємство.
  • Сотня селян вирішили забрати свої ділянки і організувати третє фермерство з директором, якого «посунули рейдери».

Про черги за пайовими грішми, які мали б виплатити людям ще минулого року, розповіли редакції мешканці села Строїнці. Сказали, що в їхніх договорах прописано: орендар має розрахувати з пайовиками за землю до 25 грудня. Але до середини лютого грошей отримали тільки частину й не всі.

— Дві неділі у нас в селі таке творилося! Люди на палицях, після інсультів, по 4-5 днів чергували під конторою від 2-х годин ночі. По 70 чоловік, по 50 стояли у черзі. Зранку 3-4 людини получили гроші, а потім «дєнєг нєт», і каса закрилася, — розказує 62-річна пенсіонерка Віра Міщишина.

— А якби у вас тут хтось вмер в цій черзі на чотирьох стільцях? — питала вона нову власницю підприємства-орендаря.

Відео дня

У відповідь, каже пенсіонерка, та сказала: «Но никто же не умер»…

Кілька строїнчан жалілися журналісту на невиплачені пайові гроші. Сказали, що людям дали тільки частину пайових — по 2 тисячі 800 гривень замість обіцяних 5-ти тисяч.

— Ці 2,800, як насмішка, — говорить 59-річна Поліна Савельєва. — Кинули, як собаці голу кістку. Сказали, що решта буде пізніше. Але думаю, що нічого нам вже не буде…          

Поліна Савельєва раніше працювала на СТОВ «Поділля», якому й здавала пай. Позаторік розрахувалася на пенсію з підприємства, де коїться незрозуміле.

— Нам не кажуть всієї правда. В кожного директора вона була своя. Але коли до людей ставляться «наплювательськи», не хочеться робити, — каже пенсіонерка. — Мені і допомогу по виходу на пенсію не виплатили. Скоро два роки, як я чекаю грошей… Просто ці люди прийшли на наші паї нажитися і тай все, я так розумію...

Зайшли через борг

СТОВ «Поділля»  — це гектари пайової землі з садами і заводом, на якому чавили натуральні соки із власної сировини. Строїнчани на своїх паях вирощували яблука, полуниці, інші ягоди та деякі зернові культури. Одного року померзли яблука, й «Поділля» не заробило запланованого. З цього все почалося. 

Приблизно три з половиною роки тому на «Поділля», що мало борг перед вінницькою фірмою з продажу ядохімікатів, прийшов інвестор. Про те, як в червні 2015-го заходили нові люди в структуру сільгосппідприємства в Строїнцях, писало не одне видання.

Ті події не обійшлися без участі приватної охорони, УНА-УНСО, Правого сектору. Всі стояли по різні сторони барикад, нібито охороняючи громадський порядок. А люди чинили опір найманим охоронцям, що зайшли в контору їхнього фермерства, бо вважали рейдерським захватом зміну керівництва. В мережі є відеозапис тих подій.
 

Тоді поліція відкрила кримінальне провадження, але сторони потім нібито дійшли згоди. Поділили майно на дві структури. В новостворену фірму «Еко Ніка», як кажуть люди, почали переманювати і працівників, і пайовиків з «Поділля» більшими виплатами. За словами колишнього керівника названого сільгосптовариства Андрія Слободянюка, перехід в «чисту» фірму потрібен новим власникам для її продажу. І йдеться про значно більші гроші від тих, які він колись заборгував.

— Коли я дізнався, що вони не працювати прийшли, то відмовився робити з ними, — каже Андрій Слободянюк. — Ми ділилися, але врешті все одно мене вижили, щоб не заважав. Судимося вже кілька років…

Тепер засновниця «Еко Ніки» вінничанка Олена Гурієвська володіє й «Поділлям». А колишній керівник — поновив провадження про рейдерське захоплення, ініціював розслідування фінансової діяльності діючої дирекції. Він розповів журналісту більше про обставини зміни власності на підприємстві в Строїнцях. Про це розкажемо згодом.

Зараз розпитуємо селян, що для них помінялося зі зміною керівників. Люди кажуть про роздор і сварки. Ситуація більше загострилася, коли виплати за паї людям врізали.

«Пресують людей»

— Зараз пресують людей, бо хочуть позбутися рванини на полі, — пояснює 57-річна Любов Власенко, що була завскладом «Поділля». — Наші паї шаховою дошкою: котрісь за нашим підприємством, а котрісь за «Еко Нікою». Тому людям і кажуть, «віддасте пай в «Еко Ніку», то заплатимо вам гроші, а не віддасте — немає грошей». Ми так бачимо, що вони хочуть продати це господарство, а ті люди, які забирають паї, не дають їм цього зробити.

— В мене 720 дерев, я торік отримала 5 тисяч паю. Моя двоюрідна сестра має 200 дерев і получила 8 тисяч. Як це може бути? — не розуміє нової математики Віра Міщишина. — Один квартал, такий самий садок посаджений. І в мене 4 паї, а в сестри 1 тільки. Чому так? «Потому что вы не хотите перейти в «Екон Ніку!»». Добре, от я перейду, але де буду шукати свої паї потім? В Туреччині чи поза Туреччиною? Я тутешня людина. Я знаю, що все життя в Строїнцях земля моя. Голови можуть мінятися хоч кожного тижня, а земля має лишатися за людьми з села і не бути перепродана!

Пайовики «Поділля» зараз пишуть заяви про розірвання договорів оренди. Кажуть, що зібралося 100 людей. Коли деякі з них ходили по одному просити «віддайте мою землю», то чули про єдину перспективу — судитися.

Колишній директор "Поділля" Андрій Слободянюк

— Ми колективно написали листи, що хочемо забрати свої паї, але ідуть погрози, ультиматуми, щоб не віддати нам землю. На яких підставах? — питає Оксана Лєбєдєва. — Люди, що працювали на підприємстві, поставали на біржу, бо не зрозуміло, чи буде робота, коли сезон почнеться. З нами ще й за минулий сезон по зарплаті не розрахувалися, а жити треба, дітей вчити треба. Дівчата, он, минулого тижня і позаминулого повиїжджали на роботу в Польщу…

Каже, що розрахувався з роботи через нове керівництво, пасічник Юрій Тимофіїв.

— Я не захотів з ними працювати, бо організували свою фірму, а наша, виходить, ображена. Недовіра, гоніння, занижені норми. Вони все роблять, щоб наша структура менше заробляла. Хто перейшов на роботу в нову, тільки тих поважають. Я якраз доробив до пенсії і пішов, бо бачу, що немає там з ким працювати, — каже Юрій Тимофіїв. — В нас колись таке багато село було. Радгосп мільйонер був. Зараз спустилися на сварки. Хочемо це виправити, щоб все повернулося назад, бо ми тут трудилися, ми це господарство піднімали, а воно попало не тим людям.

А що скаже інвестор?

Журналіст зателефонувала інвесторці Олені Гурієвській. Вона пояснює проблему з пайовиками в Строїнцях із розповіді, як взяла підприємство-боржника і витягує його із кредиторської заборгованості. Колишній директор, каже підприємиця, їй все заважає. То судиться, то підбурує людей.     

— Пам’яєте нашу ситуація 2015-го року? Гучну дуже? — нагадує Олена Гурієвська про події, названі рейдерським захватом. — Оце ця ситуація продовжується. Нас звідси в 2016-му році вишвирнули, коли ми вичистили це підприємство. Врешті ми поділилися. Багато людей передали нам паї. І в 2017-му році нам віддали «Поділля». І якщо тоді, коли його в нас забрали, «кредиторка» була 4,900 мільйона, то віддали з кредиторкою більше 29-ти мільйонів.

Через це не виплатили селянам пайові гроші? Олена Гурієвська пояснює: не виплатила тільки 6-тьом із тих, що надіслали їй листи про розірвання договорів оренди. Решта, за її словами, отримали суму повністю.

Власник двох сільгосппідприємств у Строїнцях Олена Гурієвська

— Так, ми видали по 2,800 на руки і вчора розіслали листи з роз’ясненням. В договорі оренди написано, що я зобов’язана платити орендну плату не менше 3% від вартості землі. І 2,800 — це не 3%, а 7,2%, бо оцінна вартість паїв 27 тисяч з копійками, — каже Олена Гурієвська. — Тому ми в листах написали, що шановні панове, прочитайте, будь-ласка, договір. Я мала право заплатити 4%, 5% чи 25%. На свій розсуд. Але не менше 3-х відсотків. Правильно?

Співрозмовниця сказала, що має на столі листи пайовиків. Якраз вивчає їх з адвокатом.

— Із цих заяв кілька написані одним почерком. Одні люди сказали, що вони не підписували листів. Інші, що їм сказали написати, щоб отримувати більше грошей. Це колишній директор ніяк не заспокоїться і підбурює людей, — говорить Олена Гурієвська. — Будемо судитися.  

P.S.
Докладніше про бізнес на пайових землях в Строїнцях реакція розкаже в наступних публікаціях. Слідкуйте за стрічкою новин, щоб дізнатися, як з’являються та зникають фермерства, чи завжди інвестори — це рейдери і чи розслідує поліція узагалі справи захоплень земель в селах.


Читайте також:

Передав гроші майору без слів. Справу хабара, залишеного в поліцейській шафці, ще слухають

Торгували доступом до серверів. Кіберполіція прикрила «лавочку» міжнародного рівня

Щоб їх спіймати, не вистачає одного дзвінка. ТОП-10 з кримінального розшуку

Якщо послуги адвокатів дорогі, то де знайти безплатного правника? Список адрес і телефонів
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Михайло Білецький

    Земля взагалі неправельно поділена, наприклад на Полтаві, в людей на 1 пай припадає 6-8 г землі, в Криму 20 г.землі на 1 пай.А чого так несправедливо? Чого одним більше, другим меньше, а іншим взагалі дуля.Де паї Київлян, Харківчан,Вінничан, Сумчан і тд..Де наша земля? Наші баби, діди воювали за цю землю, і зараз наших синів заберають.Повино всім бути порівно
  • Владимир Иващенко

    В нас колись таке багато село було. Радгосп мільйонер був. Зараз спустилися на сварки. Хочемо це виправити, щоб все повернулося назад, тому що ми тут трудилися, ми це господарство піднімали, а воно попало не тим людям...а ті люди, як Слободянюк, іншим людям дуже не подобався, як "стовп Партії регіонів" в Тиврівському районі...і таких "стовпів" по Вінницькій області ще багато - так що нема чого на дзеркало пиняти...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up