«Громади криком кричать — хочемо до Тиврова». Як райцентр «перетягують» до селища

«Громади криком кричать — хочемо до Тиврова».  Як райцентр «перетягують» до селища
Понад 700 підписів за створення Тиврівської ОТГ зібрали місцеві, найбільше — під час сходу жителів селища
  • Повідомлення про те, що Тиврів має увійти до складу Сутиської ОТГ, збурило тиврівчан.
  • Люди вже декілька разів збиралися, щоб відстояти громаду райцентру.
  • Найбільш чисельним був схід селища, зібрано понад 700 підписів під зверненням створити у Тиврові ОТГ.
  • Якщо тиврівчан не почують, вони готові вдатися до радикальних заходів.

Сьогодні, 3 лютого, в Тиврові прийняли ще одне рішення. Розширена сесія районних депутатів відбувалася у залі Будинку культури.

— Просимо включити створення Тиврівської ОТГ у перспективний план формування територіальних громад області, — йдеться у зверненні.

Депутати також вимагають дотримання принципу  відкритості і прозорості при затвердженні такого плану. Цей камінець в город ОДА.

Відео дня

До речі, саме сьогодні представники обласної влади повезли на затвердження план у Кабмін.

Чи врахують аргументи Тиврова?

— Якщо цього не станеться, люди змушені будуть відстоювати своє право іншими методами, — каже селищний голова Тиврова Сергій Кицишин. — Вони вже про це говорять. Наше селища є райцентром з 1923 року. А тепер що нам пропонують — приєднуватися до Сутисок…

Аргументи на користь створення Тиврівської ОТГ навів депутат облради Степан Шимко. За його словами, у селищі сконцентровано всі адміністративні установи, працює Центр надання адмінпослуг, тут є музична школа, ліцей з поглибленою підготовкою учнів. Давно склалися зв’язки з сусідніми селами району.  

— Логіка підказує, що саме Тиврів мав би бути центром громади, — говорить Степан Шимко. — Раніше план затверджували на сесії облради. А це — понад сто людей. Була можливість висловити аргументи, відстояти щось своє. Нині нас позбавили такого права. Тепер це робить облдержадміністрація. Якщо точніше, цим зайняті декілька людей.

Чому раніше не створили ОТГ?

— Нам докоряють в тому, що ми могли раніше створити ОТГ, — продовжує селищний голова Сергій Кицишин. — По-перше, процес об’єднання ще не завершено. По-друге, законом передбачена добровільність. Сільські громади все зважували, обдумали, як їм бути. Ми направляли їм «сватальні» листівки. По-третє, у першому варіанті перспективного плану передбачалося створення Тиврівської ОТГ.

12 сільських громад уже прийняли рішення про входження до Тиврівської ОТГ. Ще у п’яти громадах тривають процедури, передбачені законодавством.

Плюс ще одна громада

— Нині своє рішення про приєднання до Тиврівської ОТГ прийняли у селі Черемошне, — уточнює Сергій Кицишин. — У п’ятницю такий документ схвалили у Василівці. Ми дотримуємося методики, визначеної при створенні об’єднаних громад. Нічого при цьому не порушили. Зате нам нав’язують «згори» те, що суперечить ситуації, якою її бачать люди тут, на місці.За словами співрозмовника,  у селах Бушинка і Краснянка, люди криком кричать, щоб їх приєднали до Тиврова. Але в області цього не чують. Названі села, згідно плану, мають увійти до Мурафської ОТГ Шаргородсього району. Села Велика і Мала Вулига стануть частиною Шпиківської ОТГ Тульчинського району. Хоча люди також наполягають на приєднанні до Тиврова.

— Дещо втрачений час створення Тиврівської ОТГ компенсується іншим чинником — усвідомленим волевиявленням людей. І цей вибір не можна ігнорувати, — йдеться у зверненні депутатів Тиврівської районної ради до керівництва області і держави.

Чи затвердять у документі Тиврівську ОТГ, стане відомо уже сьогодні. Чи остаточний це варіант плану? Тим часом у Тиврові громада добивається зустрічі з керівником області Владиславом Скальським. 


Читайте також:

 

 

На плату за доставку газу донарахують субсидії та пільги

Важливе за тиждень. Новини від 27 січня до 3 лютого, які ви могли пропустити
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Oksana Dibrova

    До слова, у селі Краснянка, немає жодного рейсового автобуса ні до смт Тиврів, ні до смт Шаргород, тож люди, а особливо пенсіонери, які не мають власного транспорту не мають можливості дістатися ні до одного ні до іншого смт, у випадку, якщо їм потрібна якась наприклад, довідка з адмінцентру чи іншої державної установи. Рятує тільки те, що до сосіднього села (с. Строїнці) їздить шкільний автобус, який возить туди  школярів і є можливість з ними підїхати, щоб пересісти на рейсовий автобус до Тиврова. Тому логічно, що люди мають хоча б таку, але  можливість дістатися саме до Тиврова і тому відстоюють свою позицію, щодо приєднання до нього, адже, щоб доїхати, наприклад до смт Сутиски, необхідна ще одна пересадка на автобус у Тиврові. Для людей особливо літнього віку це і не зручно і фінансово не  вигідно враховуючи мізерні пенсії та те що більшість населення у селі не працевлаштовані, багато малозабезпечених і просто виживають за рахунок огородини.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади Від читача 15:53 Збір для мого тата на бронежилет 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up