«Не хочемо, щоб на нашому селі поставили хрест». Чому Павлівку залишили без старости?

«Не хочемо, щоб на нашому селі поставили хрест». Чому Павлівку залишили без старости?
Чи тільки від наявності старости залежить майбутнє цих дітей і їхнього села?.. Фото з ФБ-сторінки села Павлівка
  • Павлівка — село на самому краю Крижопільського району.
  • Місцеві кажуть, під час війни німці спалили його до останньої хати.
  • Тепер влада хоче поставити хрест.
  • В усі села, де були сільради, призначили старост, крім Павлівки.Чому?
  • Що каже керівництво громади, експерт?

— Наше село за горою, — розповіли місцеві жителі 20minut.ua. —Тому у зимову негоду залишається відрізане від цивілізації. Ні заїхати, ні виїхати. Нагадують, що у роки війни гітлерівці спалили Павлівку до останньої хати. На їхню думку, уже за це до павлівчан мало би бути особливе ставлення від влади. А їм навіть старосту не дали. Усі населені пункти, де раніше були сільради, мають старост, крім Павлівки. Жителі села, які звернулися до редакції, просять з’ясувати, чому так сталося.

«Наше село — це кінець географії»

Павлівка увійшла до складу Крижопільської об’єднаної територіальної громади (ОТГ), Про те, що у селі не буде старости, місцеві дізналися після першої сесії депутатів об’єднаної громади. Кажуть, їм обіцяли керівника села. Якби знали, що таке станеться, поїхали б на сесію і добивалися вирішення свого питання.

—Нам ще задовго до сесії пообіцяли, що буде у нас староста, що наше село заслуговує мати свого представника в керівних органах ОТГ, — розповідає вчителька Ніна Дейник. — При цьому нагадували про історію зі спаленням села у роки війни. Насправді ніхто нічого не вирішив. Ми не хочемо, щоб на Павлівці поставили хрест, як це вже намагалися колись зробити вороги. Ми хочемо, щоб село жило. Як це залишити його без керівника?

Відео дня

Представник и Павлівки вирішили з’ясувати у керівництва ОТГ, чому так сталося, що тільки їхнє село залишилося без старости. Їздили в Крижопіль, спілкувалися з секретарем  селищної ради  Ігорем Василишеним та заступником голови Валентиною Чабанюк.

Кажуть, поїздка нічого не дала. Вирішили звернутися до газети. Просять розповісти про те, як Павлівку позбавили старости. Також з’ясувати в голови ОТГ, чому так сталося, що тільки їхнє село опинилося у такій ролі. Не можуть люди цього зрозуміти.

Фінансові можливості досить обмежені

Після телефонної розмови з журналістом павлівчани надіслали копію відповіді на своє письмове звернення. Під нею значиться підпис керівника ОТГ Володимира Василишена.

—Фінансові можливості сформованої громади досить обмежені, що не дає можливості утримувати розширений штат старост та обслуговуючого персоналу, —йдеться у відповіді. — Територіально найбільш доступним до Павлівки є адміністративний центр Жабокрич, тому було прийнято рішення про затвердження одного старости на села Жабокрич і Павлівку. Така практика стосується не лише села Павлівка. Так, до території відання села Голубече відносяться села Княжа Криниця, Сонячне, Красне. До села Красносілка — Зеленянка, Вигода, Залісся.

Вчителька Ніна Дейник каже, що названі села зовсім невеликі, окремі з них є хуторами на декілька хат. Дивується, як їх можна прирівнювати з Павлівкою?

— У нас завжди була сільська рада, — каже співрозмовниця. — У нашому селі майже 400 виборців. Усіх жителів ще більше. Маємо школу, дитячий садок… Створили сайт в Інтернеті, де розповідаємо про життя села.

 —Якщо нам пояснюють, що Павлівкою опікуватиметься староста з Жабокрича, то чому за весь час після виборів вона жодного разу не була у нашому селі? — говорить ще одна жінка, яка просить не називати її прізвище. — Майже три місяці минуло відтоді, а ми ще не бачили в себе старости.

Співрозмовниця розповіла про недавній випадок, коли в селі помер одинокий чоловік. Каже, раніше з питаннями організації похорону люди йшли в сільську раду. Просили допомоги. Тепер до кого звертатися? Знову ходили до колишнього голови села. Але ж він уже не при посаді, чим може допомогти. Якось поховали чоловіка. У Крижополі є ритуальна служба. Однак її послуги не всім по кишені.

Бо не за того голосували?

—Підозрюємо, що нам просто помстилися у такий спосіб за те, що Павлівка підтримала іншого кандидата, ніж того, хто став головою ОТГ, — розповідають співрозмовники. — Нам про це дали зрозуміти під час спілкування у Крижополі у селищній раді. Ми навіть записали ці слова на телефон.

Тим часом у відповіді посадовця сказано, що керівництво громади з розумінням ставиться до поставленого питання.

—Крижопільська селищна рада з розумінням ставиться до ваших побоювань  і гарантує, що буде докладено максимум зусиль щодо недопущення представницьких прав жителів села Павлівка, — зазначається у листі за підписом голови ОТГ. — Зокрема, вирішується питання наявності в селі Павлівка діловода з метою забезпечення якнайкращої територіальної доступності жителів села до адміністративних послуг.

У випадку неналежного представництва інтересів жителів села Павлівки призначеним старостою, Крижопільська селищна рада буде вживати заходів до виправлення становища.

Підсумовуючи сказане, просимо жителів села зберігати спокій та не робити поспішних, необґрунтованих висновків, адже переконані, що всі проблеми, які виникають у жителів села, можна вирішувати у конструктивний спосіб та за  головно за активної участі жителів у житті села.

Так вирішили депутати

У розмові з журналістом голова Крижопільської ОТГ Володимир Василишен звертав увагу на недостатнє фінансову забезпечення сформованої громади. За його словами, саме це стало причиною того, що у Павлівці не призначили старосту.

—Але це не означає, що село залишилося поза увагою, — говорить Василишен.  — Інтереси громади буде представляти діловод. Він працюватиме на повну ставку. Ще півставки виділяємо для працівника,я кий буде вести військовий облік.

Детальніше роз’яснити ситуацію керівник громади попросив свою заступницю Валентину Чабанюк. Зауважив, що саме вона безпосередньо спілкувалася з жителями села. Бо керівник громади на той

час перебував на лікуванні.

На запитання до пані Чабанюк, чому у Павлівці не староста, а діловод, співрозмовниця відповіла без роздумів: «Так вирішили депутати».

За її словами, діловод включений до складу виконкому ОТГ, братиме участь у сесіях.

 —Павлівка не  такий вже великий населений пункт, — каже співрозмовниця. — В деяких районах є старости на 4-5 сіл. Ми ж Павлівці дали керівника, тільки назвали його діловодом.  

До речі, кількість жителів Павлівки, що її навела заступниця голови ОТГ не співпадає з цифрою, почутою від жителів села. Пані Чабанюк вважає, що у селі приблизно 250 людей, а його мешканці кажуть, що у них виборців майже 400.

У законі не записано, скільки має бути старост

Андрій Кавунець, експерт з питань децентралізації, радник голови ОДА:

—У законі «Про місцеве самоврядування» не сказано, скільки старостинських округів і старост має бути в тій чи іншій громаді. Рада може затвердити старосту хоч у кожному населеному пункті округу, а може взагалі не затверджувати жодного. Вона ж визначає межі старостинських округів. Все упирається у питання фінансування.

Стосовно зауважень жителів села Павлівки, що раніше у них була сільська рада, тому тепер їм мають призначити старосту, таке не передбачено законодавством. Тобто, у законі не записано, що староста має бути у населеному пункті, де раніше діяла сільська рада.

Староста затверджується сільською, селищною, міською радою на строк її повноважень. Його кандидатуру пропонує голова ради. Це визначено згаданим вище законом України «Про місцеве самоврядування» , де також чітко виписано повноваження старости і причини його можливого звільнення  з посади, спосіб такого звільнення.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up