Недоїдаємо? Скільки і яких харчів вінничани споживали у минулому році

Недоїдаємо? Скільки і яких харчів вінничани споживали у минулому році
Скільки з'їли харчів, статистика порахувала, а скільки випили напоїв — таких даних у звіті нема
  • На придбання харчів у середньому вінничани витратили торік майже половину своїх доходів.
  • Чим харчуються мешканці міста і області? Яких продуктів стали їсти більше, а яких менше?

Сорок вісім відсотків свого сукупного доходу за 2019 рік вінничани витратили на придбання продуктів харчування. У середньому по державі цей показник ще вищий — 49%.

Такі дані наводить обласне управління статистики на підставі вибіркового обстеження умов життя домогосподарств регіону за підсумками минулого року.

Найбільше грошей йде на м'ясо

За даними статистики, середньомісячні сукупні витрати домогосподарств склали  9995 гривень. Це на 1819 гривень більше, ніж було у 2018 році.

Відео дня

Найбільша частина з них (48%) йшла на харчування.

М'ясо і м’ясопродукти та сало  «забирали» 21 відсоток від усіх витрат на харчі; хліб і хлібопродукти — 15%; овочі, в тому числі картопля, — 14%; молоко, сир і яйця — 13%; олія та жири — 8%; цукор та солодощі — 7%; рибопродукти — 6%; фрукти — 5 відсотків.

Вартість одноденного раціону харчування однієї особи становила за вказаний період 78 гривень, на вісім гривень більше у порівнянні з 2018-им.

На столі поменшало молока, картоплі, хліба, олії

У середньому на одну людину припадало на місяць молока і молокопродуктів ( у перерахунку на молоко) — 19,6 кілограма, м’яса і м’ясопродуктів та сала — 5,2 кг, хліба і хлібобулочних виробів — 9,6 кг, яєць — 21 штука, овочів і баштанних — 9,2 кг, картоплі — 7,7 кг, фруктів, ягід, горіхів, винограду — 3,4 кг, цукру, включаючи цукор на кондитерські вироби, та меду — 2,8 кг, риби і рибопродуктів — 1,9 кг, олії та рослинних жирів — 1,7 кілограма.

У порівнянні з 2018-м роком на обідньому столі вінничанина стало менше хліба і хлібобулочних виробів, картоплі, олії, молока і масла, цукру і меду. Трохи збільшилося споживання риби і рибопродуктів, м’яса і м’ясопродуктів та сала, а також фруктів, ягід, горіхів і винограду. Не змінилася кількість  яєць та овочів і баштанних культур.

Хтось з'їв дві курки, а хтось жодної

Статистика штука хитра: якщо хтось, наприклад, з’їдає два яйця, а інший жодного, то в середньому виходить на кожного по одній штуці. така само "арифметика" по інших продуктах. Згадуємо відомий вислів неспроста.Певне здивування викликають цифри споживання вінничанами м’яса, м’ясопродуктів і сала.

Обласні статисти стверджують, що за місяць з’їдаємо на одну людину 5,2 кг цієї продукції. За рік виходить понад 60 кг. Фізіологічно обґрунтована річна норма, скажімо, свинини, становить 30 кг.

Зі споживанням риби не дотягуємо до річної норми, яка становить 25 кг. Так само і картоплі, норма якої 124 кг. Навіть молока не п’ємо стільки, як це рекомендують вчені для потреби організму. Одна людина в рік має споживати 380 кг.

Втім, визначити точні цифри споживання тієї чи іншої харчової продукції надзвичайно складно навіть для самого себе. Маємо користуватися цифрами статистики. Довіряти їм чи ні – справа індивідуальна. Очевидним залишається факт: не всі недоїдають і не всі переїдають.

Але витрати на харчі дуже великі — віддавати майже половину зароблених грошей? В такі умови не ставлять людей у розвинутих країнах.


Читайте також:

«Гроші на той світ з собою не забереш». Церкву для українців збудував вірменин

«Моя ти дорога копієчка». Як ростуть двоє вінничанок, народжених з пробірки

Фото і відео оголених дітей з Вінниці продавали за кордон. На лаві підсудних українка й австрієць

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ols Kat

    Кто-то кушает мясо, а кто-то капусту. В среднем все едят голубцы

    Валентина Богданюк reply Ols Kat

    Вот-вот. Ерунда какая-то, кто-то регулярно сжирает 3 кило моего статистически законного шашлыка, а так же сало, масло и лебушек,а толстая я, ну что за несправедливость?)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up